Šport
9 ogledov

Prvi pravi sprint Cavendishu

V peti etapi kolesarske dirke po Franciji so na svoj račun prišli sprinterji. Cavendish je imel v sprintu glavnine več moči od Španca Freireja in Nemca Zabla. Valjavec v cilju z glavnino.
 

Dirka po Franciji, 5. etapa

1. M. Cavendish (VB, Columbia) 5:27:52
2. O. Freire (ŠPA, Rabobank)
3. E. Zabel (NEM, Milram)
106. T. Valjavec (Slo, AG2r) vsi isti čas

Britanec Marc Cavendish je dobil pričakovan sprint glavnine v peti, 232 kilometrov dolgi, najdaljši etapi kolesarske dirke po Franciji. V zaključku, ko je skupina ujela tri francoske ubežnike – bežali so praktično od začetka do konca –, je imel več moči od trikratnega svetovnega prvaka Španca Oscarja Freireja in Nemca Erika Zabla . "To je bil pravi sprint. Prejšnje dni smo storili veliko napak, tokrat pa se nam je izšlo. Presrečen sem, da sem zmagal jaz, takega uspeha nikoli ne pozabiš. To je moja največja zmaga v karieri, moram pa priznati, da je bila vsaj ena zmaga moj cilj na dirki," je dejal 23-letni kolesar z otoka Man, ki prav tako uspešno tekmuje na dirkališčih. Na velodromu bo nastopil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu. Na cesti je zbral 23 zmag, dve na letošnjem Giru sta bili doslej njegov največji uspeh, na Touru pa je do zdaj še ni imel.


Valverde se je moral po padcu zelo potruditi, da je v cilj prišel z glavnino. © Reuters

 
Potem, ko je bil v prvi etapi cilj v klanec, tako da sprinterji niso imeli veliko možnosti, in ko je večina sprinterskih specialistov v drugi in tretji etapi zaspala, je tokrat vendarle prišlo do obračuna vseh najboljših lovcev na etapne uvrstitve. Čeprav so imeli ubežniki, Francozi Lilian Jegou , Nicolas Vogondy in Florent Brard , ki so ušli že na 11. kilometru, prednost že več kot osem minut, jim ekipe, ki so se zanimale za skupinski sprint, oziroma branile položaj svojih najboljših mož v skupnem seštevku, francoske zmage vendarle niso dopustile. Ubežnike so ujele praktično v zadnjem kilometru. Nato je še prišlo do nekaterih napadov, toda za zmago so se vendarle udarili sprinterji. V etapi je nekaj tekmovalcev doživljalo prave drame. Tako je po več dnevih mučenja odstopil lanski junak gorskih etap Kolumbijec Maurizcio Soler (pri padcu se je poškodoval že v prvi etapi). Na tleh pa se je med drugim znašel tudi Alejandro Valverde , eden izmed favoritov za končno zmago. Toda Španec se je kljub bolečinam v ramenu, kolenu in mečih pobral, nadaljeval z vožnjo in v cilj prišel v času zmagovalca.

Vrstni red v skupnem seštevku je ostal nespremenjen, rumeno majico vodilnega bo tudi v šesti etapi nosil Nemec Stefan Schumacher , najboljši v torkovem kronometru. Edini slovenski predstavnik Tadej Valjavec je še vedno 30. Danes, ko je imel le en cilj – pred četrtkovo prvo težjo etapo se izogniti padcu, v sprintu ni sodeloval. Fotofiniš pa ga je opazil ciljno črto prečkati kot 106.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.