Šport
29 ogledov

Prvi Slovenec na Vitrancu s št. 44

Mitja Dragšič se bo od smučanja poslovil kot predtekmovalec. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
V Kranjski Gori se bo v soboto s 6. veleslalomom za svetovni pokal alpskih smučarjev začel 50. pokal Vitranc. Veleslalom bo odprl Švicar Carlo Janka, prvi Slovenec bo startal Miha Kürner s številko 44.
Ste morda spregledali?
Tina Maze je v Trbižu prismučala do svoje desete zmage v svetovnem pokalu. Andrea Massi je ob tem za Žurnal24 dejal: "Naš načrt o dosegu vrhunskih rezultatov se zdaj ne zdi več tako neumen, kot se je mnogim zdel na začetku, mar ne?" Mazejeva pa je imela tudi obilno podporo navijačev, pri katerih smo potipali utrip.
Na startu (ob 9:30 bo prva, ob 12:30 druga vožnja), na katerem bo 68 tekmovalcev, bodo od Slovencev poleg Mihe Kürnerja (44) še Janez Jazbec (45), Aleš Gorza (47), Matic Skube (57), Patrick Jazbec (67) in debitant Žan Kranjec (68), ki bodo skušali izboljšati slab vtis slovenskega veleslaloma ter točkovni črni niz spremeniti v pozitivno bilanco.

Možnosti za kaj takšnega so pičle, kar odkrito priznavajo tudi v slovenskem taboru in si ne zatiskajo oči pred veliko rezultatsko vrzeljo, ki meče zelo slabo luč na celotno slovensko ekipo za tehnične discipline. "Glede na to, kar je pokazala sezona v tehničnih disciplinah, moramo biti dejansko realni, kar se pričakovanj tiče. Dejstvo je, da rezultati niso bili dobri, o tem se ne smemo slepiti. Zelo vesel bi bil in bi imel za velik uspeh, če bi v slalomu imeli tekmovalca v prvi deseterici, v veleslalomu pa finalista. Trenutno se je treba s takšnimi željami sprijazniti. Jasno, v športu so vedno možna presenečenja, nikakor pa nimamo nekih stvarnih podlag, da lahko kaj takšnega pričakujemo," je dejal predsednik alpskega odbora in zbora Jure Košir.

Po sestanku vodij tekmovanja in trenerjev je trener moške ekipe za tehnični ekipi Pavli Čebulj dejal: "Upam, da bomo izkoristili domač teren, vendar je to dvorezen meč, saj so tudi pričakovanja višja. Na tekmovanjih svetovnega pokala so tako majhne razlike, da je treba dati na vsaki tekmi maksimum. Z ogromno sreče bomo uspeli, preparacija proge zgleda zelo dobro in upam, da bo zdržala tudi tiste s slabšimi startnimi številkami."

Jubilejni Vitranc bo kraj slovesa iz belega cirkusa 31-letnega Mitje Dragšiča, ki za vrhunec kariere šteje naslov slalomskega mladinskega svetovnega prvaka iz Schladminga leta 1997. Med člansko konkurenco v svetovnem pokalu svojega potenciala nikoli ni v celoti potrdil, čeprav je dosegel nekaj vrhunskih uvrstitev med prvimi desetimi ter bil zelo blizu vrhu, a na stopničke nikoli ni stopil.

VIP Bela večerja je potekala v dvorani Vitranc pod pokroviteljstvom predsednika republike, Danila Türka. V okviru tega dogodka je Organizacijski komite Pokala Vitranc v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije podelil nagrade najbolj zaslužnim za dosedanje organizacijske uspehe v zadnjih petdesetih letih.
Najbolj uspešna je bila sezona 2007/08, ko je končal na 16. mestu v slalomskem seštevku ter vpisal tudi najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu: četrto, peto in šesto mesto, četrti je bil tudi v Flachauu leta 2004. Dragšič, ki je stroške za zadnjo ne prav bleščečo sezono kril iz svojega žepa, je imel možnost nastopa, vendar se je odločil, da se bo mestu odpovedal in ga prepustil mlajšemu tekmovalcu. Dragšič bo nastopil kot predtekmovalec na nedeljskem slalomu.

V Kranjski Gori so na predvečer jubilejnega pokala Vitranc pripravili t.i. belo večerjo, na kateri so se zbrale legende Vitranca, dosedanji zmagovalci in številni gosti iz Slovenije in tujine. Dogodki, ki spremljajo priprave na letošnji jubilej, sicer potekajo že od začetka zime, ko je bila v Kranjski Gori odprta razstava s temo 50 let Pokala Vitranc, izšla je tudi posebna knjiga, ki podrobno prikazuje zgodovino tekem in legende Vitranca, med katerimi so številni tuji superzvezdniki kot denimo Jean Claude Killy, Gustav Thöni, Alberto Tomba, Ingemar Stenmark ..., in slovenski junaki Rok Petrovič, Bojan Križaj in Jure Košir.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.