Šport
25 ogledov

Prvi trening za OP ZDA z Djokovićem?

Blaž Kavčič trenutno zaseda 135. mesto na lestvici ATP, ob morebitnem uspehu v U Žurnal24 main
Najboljšega slovenskega teniškega igralca Blaža Kavčiča čaka prvi nastop med posamezniki na glavnem turnirju v Umagu. Z njim smo se pogovarjali pred obračunom z Nicolasom Massujem.
Kakšna so vaša pričakovanja pred prvim nastopom na glavnem turnirju Umaga med posamezniki?
Pričakovanja so visoka. V zadnjem času sem igral zelo dobro, naredil nekaj dobrih rezultatov. Zagotovo sem proti Čilencu Nicolasu Massuju sposoben dobro odigrati in priti do priložnosti za zmago. Sem velik optimist.

Kje vidite svoje možnosti proti olimpijskemu prvaku iz Aten?
Težko je govoriti o njegovih slabostih. Igralci, ki so na ATP-lestvici uvrščeni pod stotim mestom, nimajo ravno veliko slabosti. Razmišljati moram o svoji igri in o tem, da izkoristim svoje rezerve. Če mi bo to uspelo, bo dvoboj zelo dober.

V Umagu ste imeli priložnost trenirati z zmagovalcem Roland Garrosa iz leta 2003 in nekdanjo številko ena svetovnega tenisa, Špancem Juanom Carlosom Ferrerom. Kaj ste odnesli s tega treninga?
To je bila zame velika čast. Povsem naključno sva se zmenila za trening. Sam v Umag zahajam že veliko let. On je bil eden od tistih igralcev, ki sem jih vedno spremljal, in je eden od mojih vzornikov. Med samim treningom se nisva pogovarjala, saj se med treningom vsak koncentrira zase. Je pa super človek in povsem normalen, tako kot vsi drugi.
 
 

Moja želja in načrt sta, da začnem trenirati z boljšimi igralci, da vidim, da lahko z njimi igram na tekmah.

Blaž Kavčič

 
V Umagu je kar nekaj "top" svetovnih igralcev. To je za vas lepa priložnost, da navežete stike za skupne treninge. Ste se že kaj dogovarjali?
Seveda je za napredek v igri treba trenirati in igrati z najboljšimi igralci. Če hočeš igrati z njimi, potrebuješ dobre rezultate. Moja želja in načrt sta, da začnem trenirati z boljšimi igralci, da vidim, da lahko z njimi igram na tekmah. Z igralci je težko navezati stike, vsi se na svojih akademijah držijo zase. Se pa lahko naveže stik s trenerji na akademijah. Je pa to težko izvedljivo, ker veliko potujemo. Navezali smo stike s španskim trenerjem, ki sodeluje z igralci okoli 100. mesta na svetu. Za kakšne tri tedne bom odpotoval v Španijo in naredil nekaj treningov.

Kavčič si želi, da bi v čim krajšem času in z uspehi lahko finančno pokril stroške, ki jih prinaša poklicni tenis, in se tako posvetil zgolj igri. © Gregor Prebil

 
V svoji karieri ste igrali že z Ljubičićem, tu vas čaka Massu in po morebitnem uspehu še David Ferrer. Kakšne so vaše realne možnosti, da te igralce začnete stalno premagovati?
Čeprav Ljubičić fizično ni tako dobro pripravljen in ga pestijo poškodbe, je še vedno zelo dober igralec. Proti njemu sem imel nekaj možnosti celo za zmago v prvem nizu, a na žalost nisem izkoristil priložnosti. To so igralci, s katerimi se da povsem normalno igrati, bom pa moral narediti še kakšen korak naprej, da bom začel te igralce tudi premagovati. Morda bo z dobro igro prav Massu prvi od njih.

 
 

Z Djokovićem se zelo dobro poznava. Leta 2004 sva celotno sezono igrala skupaj v kategoriji do 14 let. Dejal mi je, da zelo dobro napredujem in da mi želi, da bi se čim prej uvrstil med prvih sto na svetu, da bova spet lahko igrala skupaj, tako kot takrat, ko sva bila še mlajša.

Blaž Kavčič

 
Vi ste bili ena od prvih želja direktorja turnirja v Umagu Slavka Rasbergerja. Vas zato obravnavajo drugače?
Ne. Se pa tu odlično počutim. Gre za enega od najbolj prijetnih in dobro organiziranih turnirjev. Prav vsi igralci, s katerimi sem se pogovarjal, so tu vedno zadovoljni. Vseskozi se nekaj dogaja, tekme se igrajo pozno popoldne. Rasberger me je prišel celo pogledat na trening, upam, da bom še velikokrat imel priložnost igrati tu.

Ste se že videli z Novakom Djokovićem?

Srečal sem ga v hotelu. Z Djokovićem se zelo dobro poznava. Leta 2004 sva celotno sezono igrala skupaj v kategoriji do 14 let. Dejal mi je, da zelo dobro napredujem in da mi želi, da bi se čim prej uvrstil med prvih sto na svetu, da bova spet lahko igrala skupaj, tako kot takrat, ko sva bila še mlajša.

V Umagu ga spremljajo starši, po svetu pa potuje le s trenerjem. © Gregor Prebil

 
Kaj pa povabilo na trening?
Tega zaenkrat še ni bilo. Vendar pa mislim, da če zgodaj izpadem s turnirja, se bova hitro dogovorila za kakšen trening na trdi podlagi v Umagu. Mislim, da bo to pripravljen narediti, zame pa bi bila to odlična priprava pred turnirji na trdi podlagi in tretjim grand slamom sezone v New Yorku.

 
 

V drugih državah imajo igralci moje starosti in podobnega kova denarno vse pokrito. Ali imajo svoje sponzorje ali pa jim pomaga zveza.

Blaž Kavčič

 
Vi dobro poznate Djokovića. Kaj menite o pisanju nekaterih medijev, da ga je slava preveč ponesla?
Sam sem z njim prvič spregovoril po treh letih. Veliko sva se družila v mlajših selekcijah, vem tudi, da je vmes prek drugih igralcev tudi spraševal po meni. Lahko rečem le, da je super fant, je pa gotovo, da slava naredi svoje. Moje mnenje je, da je pravi profesionalec.

Koliko mora na leto zaslužiti igralec, da pokrije vse stroške?

Ko igraš na glavnem turnirju grand slamov, je to že velik denar. Menim, da moraš biti uvrščen vsaj med najboljših sto igralcev. Sam trenutno še ne pokrivam stroškov. Je pa res, da vase vlagam veliko denarja. Škoda le, da v Sloveniji ni nikogar, ki bi mi bil pripravljen pomagati. V drugih državah imajo igralci moje starosti in podobnega kova denarno vse pokrito. Ali imajo svoje sponzorje ali pa jim pomaga zveza. Sam ne bom obupal, šel bom korak za korakom in upam, da mi bo enkrat uspelo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.