Šport
15 ogledov

Prvi vrhunec: Portugalci proti slonom

Ronaldo je prvo ime Portugalske. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
V torek bomo na svetovnem prvenstvu priča prvemu vrhuncu, saj se bosta v skupini G pomerila Portugalska in Slonokoščena obala. Brazilijo čaka Severna Koreja, Slovake Nova Zelandija.
Velikani proti malčkom
Brazilce v prvem kolu čaka Severna Koreja. Ekipa Brazilije je sestavljena iz globalnih zvezd, Korejci pa so neznanci med večino nogometnih privržencev. "Dokler nismo dobili več informacij od naših trenerjev, Severne Koreje nismo poznali. Ogledal sem si le nekaj posnetkov pripravljalnih tekem," je priznal Ramires. "Ekipo Severne Koreje spoštujemo. Zavedamo se, da smo osvojili številne lovorike, vendar to ne pomeni nič. Ko se bo tekma začela, bo 11 igralcev igralo proti drugi enajsterici," je menil igralec sredine igrišča Elano. "Pripravljeni smo. Naša ekipa že dolgo nestrpno čaka na to SP, ki ga želimo zapustiti z dvignjenimi glavami," pa je dodal Robinho. Prvi mož čete Carlosa Dunge je Kaka. Vse razen zmage Brazilije bo veliko presenečenje. "Selecao Brasiliera" pa na SP meri že na svoj šesti naslov prvaka.

Portugalska bo v prvem kolu na svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki v prvi tekmi predtekmovalne skupine G igrala s Slonokoščeno obalo. Derbi prvega kola izjemno močne skupine, v kateri je tudi Brazilija in je zato poimenovana tudi "skupine smrti", bo v torek ob 16. uri v Port Elizabethu. V isti skupini se bosta v večernem srečanju pomerili še Brazilija in Severna Koreja.

Medije je v zadnjem času polnilo vprašanje, če bo kapetan Slonokoščene obale Didier Drogba sploh lahko nastopil na SP. Zvezdniški napadalec Chelseaja si je namreč pred začetkom svetovnega nogometnega prvenstva na prijateljski tekmi proti Japonski zlomil podlahtnico na desni roki, po operaciji pa je treniral z opornico. Njegov nastop na tekmi proti Portugalski je še vedno vprašljiv. Poškodovani zvezdnik je izpustil nedeljski trening, tudi če bo pripravljen za nastop, pa je vprašanje, ali mu bodo sodniki pustili, da bo igral z opornico.

Dvoboj bo izjemno pomemben tudi zaradi nadaljnjega razvoja dogodkov v osmini finala, saj drugouvrščeno moštvo skupine G v drugem delu verjetno čakajo evropski prvaki Španci, ki naj bi po pričakovanju v skupini H, v kateri so še Švica, Čile in Honduras, zaključili na čelu.

"Zelo se bomo potrudili, da bi predtekmovanje končali prvi, saj se bomo drugače pomerili z neugodnimi evropskimi prvaki Španci," je dejal portugalski krilni igralec Simao, ki je obenem zavrnil namigovanja, da naj bi se slabo razumel s prvim imenom reprezentance Cristianom Ronaldom. "To je laž, zelo dobro se razumeva. Smo zelo močna in zelo povezana reprezentanca," je zatrdil igralec Atletica iz Madrida.

Na drugi strani zatrjujejo, da so pozabili na sebično igro, ki jim je v preteklosti prekrižala načrte v boju za visoka mesta. "V naši reprezentanci je kopica igralcev, nosilcev igre v močnih moštvih iz najmočnejših lig. Toda ko smo se zbrali v reprezentanci, stvari niso tekle tako, kot bi morale. Eriksson nam je veliko pomagal. Veliko se je pogovarjal z igralci, imeli smo precej sestankov in smo skušali vnesti v naš kolektiv moštveni duh," je dejal Kolo Toure, obrambni igralec Manchester Cityja.

Zelo se bomo potrudili, da bi predtekmovanje končali prvi, saj se bomo drugače pomerili z neugodnimi evropskimi prvaki Španci.
Simao

Krstni nastop za Slovake
Nova Zelandija bo po Španiji leta 1982 drugič nastopila na svetovnem prvenstvu, na uvodni tekmi pa jo čaka Slovaška, zmagovalka "slovenske" kvalifikacijske skupine za letošnji sklepni turnir v JAR. Slovaki, ki doslej še niso nastopili na svetovnem ali evropskem prvenstvu, si v svojem krstnem nastopu na veliki sceni zares niso mogli izbrati boljšega tekmeca. Novozelandska ekipa navkljub nekaterim kvalitetam, predvsem to velja za skok igro, po vseh nogometnih "pravilih" Italiji, Paragvaju in Slovaški ne bi smela povzročiti preveč preglavic, čeprav je v pripravljalnem obdobju vzela skalp Srbiji. "Naš cilj je, da v Južnoafriški republiki prikažemo dobre predstave in posežemo v boj za drugi del tekmovanja," pravi slovaški selektor Vladimir Weiss. Na selektorjevo srečo sta za najhujše napore nared prva zvezdnika ekipe: srednji branilec Liverpoola Martin Škrtel in vezist Napolija Marek Hamšik. Prvi se vrača po februarskem zlomu desnega stopala, drugi pa je imel težave s poškodovano mišico.

Svetovno prvenstvo, skupina F, prvo kolo:

13.30: Nova Zelandija – Slovaška

Skupina G, prvo kolo:

16.00: Slonokoščena obala – Portugalska
20.30: Brazilija – Severna Koreja

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.