Šport
21 ogledov

Prvo kolajno prinesel Franko

Prvo slovensko kolajno na zimskih olimpijskih igrah je osvojil Jure Franko. Žurnal24 main
Slovenski športniki so pod slovensko zastavo in Prešernovo Zdravljico na olimpijskih igrah prvič nastopili februarja 1992. To seveda ni začetek slovenskega olimpizma.

Športniki s sončne strani Alp so v zadnjih 112 letih, kolikor je minilo od prvih olimpijskih iger moderne dobe, nastopali prav v vseh reprezentancah štirih držav, v katerih so živeli: Avstroogrski, stari in novi Jugoslaviji in na zadnjih igrah prvič v dresih samostojne slovenske države. Tudi bera odličij z zimskih in poletnih iger ni majhna. Osem zlatih, deset srebrnih in sedemnajst bronastih odličij v posamičnih športih ter dve zlati, šest srebrnih in štiri bronaste medalje v moštvenih športih so osebna izkaznica slovenskega športa.

Že na prvih zimskih olimpijskih igrah leta 1924 v Chamonixu sta Slovenijo zastopala dva športnika – Zdenko Švigelj in Vladimir Kajzelj. Kljub številnim dobrim nastopom pa so Slovenci na prvo zimsko medaljo čakali kar 60 let. Pred tem je bil še najbližji Bojan Križaj leta 1980 v Lake Placidu, ko mu je ušel bron v veleslalomu za vsega dve stotinki sekunde, v slalomu pa je bil diskvalificiran. Slovencem se je odprlo leta 1984 v Sarajevu, ko je Novogoričana Jureta Franka v veleslalomu prehitel le Švicar Max Julen.

Štiri leta pozneje v Calgaryju so sledile doslej najuspešnejše zimske igre. Mateja Svet je morala v slalomu priznati premoč le sloviti Švicarki Vreni Schneider, skakalci Miran Tepeš, Matjaž Zupan, Primož Ulaga in Matjaž Debelak pa so v ekipni konkurenci zaostali le za Finci na čelu z olimpijskim zmagovalcem na srednji in veliki skakalnici Mattijem Nykaenenom. Bron je v Calgaryju dodal še Matjaž Debelak na veliki skakalnici, srebro se mu je izmuznilo za dve desetinki točke, Mateja Svet v superveleslalomu in Miran Tepeš na srednji skakalnici pa sta zasedli najbolj nehvaležni četrti mesti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.