Šport
58 ogledov

Prvo slavje Francozov, Froome rumen

chris froome tour de france 2015 EPA
Kolesar britanskega zvezdniškega moštva Sky Chris Froom tudi po osmi etapi dirke po Franciji ostaja oblečen v rumeno majico vodilnega.

Ob koncu etape so se veselili domačini Francozi. Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale) je z zmago v cilju etape Mur-de-Bretagne vpisal sploh prvo francosko etapno zmago na letošnjem Touru.

Drugo mesto na etapi dolgi 181,5 kilometra z začetkom v Rennesu je pripadla Ircu Danielu Martinu (Cannondale-Garmin), medtem ko je bil tretji Španec Alejandro Valverde (Movistar). Francoz Vuillermoz je zmagal s samostojnim finišem, ki se je od vodilne skupine odlepil na finalnem vzponu.

Froome je ohranil mesto v Valverdejevi skupini ter je z osmim mestom obdržal mesto vodilnega, Slovak Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) zaostaja 11 sekund na drugem mestu skupno, Američan Tejay Van Garderen (BMC) ima še dve sekundi več zaostanka na tretjem mestu.

Španec Alberto Contador, ki po zmagi na dirki po Italiji lovi še zmago na francoski pentlji za dvojček Giro-Tour, je sedmi s 36 sekundami zaostanka. Tudi Contador je prikolesaril v cilj v Valverdejevi skupini, zato pa je iz vodilne skupine na finalnem vzponu odpadel današnji osmoljenec med favoriti letošnjega Toura, branilec naslova, Italijan Vincenzo Nibali (Astana), ki je bil z zaostankom 20 sekund 30.

Sagan bo deveto etapo začel oblečen v zeleno majico najboljšega sprinterja. Pikčasto majico najboljšega zbiralca točk na gorskih ciljih pa je še naprej v rokah Eritrejca Daniela Teklehaimanota (MTN-Qhubeka).

Edini Slovenec na Touru Kristijan Koren (Cannondale-Garmin) je etapo končal na 80. mestu (+2:49), v skupnem seštevku pa je z zaostankom sedmih minut in sedmih sekund 30.

Nedeljska deveta etapa bo moštvena vožnja na čas, Vannes - Plumelec (28 km), v ponedeljek pa bo karavana imela prost dan pred selitvijo v Pireneje.

Tour de France, 8. etapa:

1. Alexis Vuillermoz (Fra/Ag2r La Mondiale) 4:20:55
2. Daniel Martin (Irl/Cannondale-Garmin) + 0:05
3. Alejandro Valverde (Špa/Movistar) + 0:10
4. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo)
5. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal)
6. Greg Van Avermaet (Bel/BMC)
7. Adam Yates (VBr/Orica GreenEdge)
8. Christopher Froome (VBr/Sky)
9. Bauke Mollema (Niz/Trek)
10. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) vsi isti čas
...
80. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) + 2:49

Skupno:

1. Christopher Froome (VBr/Sky) 31:01:56
2. Peter Sagan (Slk/Tinkoff-Saxo) + 0:11
3. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) + 0:13
4. Tony Gallopin (Fra/Lotto Soudal) + 0:26
5. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) + 0:28
6. Rigoberto Uran (Kol/Etixx-Quick Step) + 0:34
7. Alberto Contador (Špa/Tinkoff-Saxo) + 0:36
8. Warren Barguil (Fra/Giant-Alpecin) + 1:07
9. Zdenek Štybar (Češ/Etixx-Quick Step) + 1:15
10. Bauke Mollema (Niz/Trek) + 1:32
...
30. Kristijan Koren (Slo/Cannondale-Garmin) + 7:07

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.