Šport
30 ogledov

Pungartnik: "Od prvenstva bi lahko iztržili več"

Roman Pungartnik, za katerega se zdi, da mu leta ne morejo do živega, zapušča Gu Žurnal24 main
Roman Pungartnik je nekdanji slovenski reprezentant, član srebrne generacije in trenutni direktor rokometnega klub Celje Pivovarna Laško. Razkril je svoj pogled na trenutni položaj v slovenskem rokometu.

Stanje v slovenskem klubskem rokometu je čedalje bolj zaskrbljujoče. Z letom 2013 se je poslovil še en klub, tokrat je finančnim pritiskom podlegel Cimos Koper. S tem se je pridružil velikim imenom kot sta Prule 67 in Gold Club, ki sta se s prvoligaške scene bila primorana posloviti v preteklosti.

Vsi bi bili profesionalci

Glavna težava je po Pungartnikovem mnenju pomanjkanje sponzorjev. "Na žalost je Slovenija tako majhna, da je veliko profesionalnih klubov, reprezentanc, zvez in pa veliko premalo sponzorjev. Vedno se pojavljajo eni isti sponzorji, tako da tudi njih razumeš, da je težko."

"Ko je Slovenija postala samostojna, smo takoj vsi postali profesionalci. Klubi so začeli igrati v evropskih tekmovanjih, reprezentance nastopat na velikih tekmovanjih," je dodal Pungartnik. Meni tudi, da je to hkrati z evforijo prineslo tudi ogromno potrebnih finančnih sredstev in odrekanja, na kar pa Slovenija ni bila pripravljena in čuti posledice še danes.

Slovenija ni izjema

Omenjene težave so eden izmed krivcev za zaton številnih klubov v Sloveniji, a Roman Pungartnik opozarja, da to ni samo slovenski fenomen, ampak težava povsod po svetu. "Umirajo veliki klubi, tudi tisti z zelo bogato zgodovino, veliko lovorikami na vseh področjih, ne samo v rokometu." Večinoma so postali ti žrtev finančne krize, ki je podjetjem otežila ali pa celo onemogočila investicije v šport.

Po Pungartnikovem mnenju bi rešitev lahko našli v tujini in tam iskali strateškega partnerja. A opozarja, da so za to ključni rezultati, saj sponzorji raje vlagajo v klube, ki kažejo potencial. Slovenski rokomet je že večkrat dokazal, da ta potencial ima. Celje in Krim sta v moški in ženski konkurenci že postala evropska prvaka, svoj pečat pa je pustila tudi reprezentanca.

Zlato srebro

Prihodnje leto bo minilo deset let od evropskega prvenstva, ki ga je gostila Slovenija. Član takratne reprezentance je bil tudi Roman Pungartnik, ki je odigral svojo vlogo pri zgodovinskem drugem mestu in osvojitvi srebrne kolajne.

Roman Pungartnik se spominja: "Mislim, da je bilo to do takrat največji dogodek samostojne Slovenije. Kar je sedaj Eurobasket je bilo takrat evropsko prvenstvo v rokometu." S prvenstvom je Slovenija veliko pridobila, a Pungartnik verjame, da bi se dalo iztržiti še več.

"Škoda, da nismo znali tega še bolj unovčit, še bolj iztržit, saj se je zdaj že pozabilo, da smo to gostili.“ Kljub vsemu pa tako on, kot ostali, ki delujejo v tem športu verjame, da bodo tudi ti temni oblaki, ki se sedaj kuhajo nad slovenskim rokometom nekoč izginili.

"Treba je še bolj poprijeti in se angažirati in ne samo jamrati, ker tej krizi ni videti konca,“ je zaključil direktor celjskega kluba.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.