Šport
9 ogledov

Puyol za zgodovinski finale Španije

1/38
Žurnal24 main
V finalu svetovnega prvenstva se bodo pomerili Nizozemci in Španci, ki so v drugem polfinalu z 1:0 odpravili Nemce. Veliki junak furije je Carles Puyol, ki je zadel za prvi španski finale na SP.

Španski nogometaši so drugi finalisti letošnjega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. V sredinem polfinalu so v Durbanu z 1:0 (0:0) premagali Nemčijo. Zmagoviti zadetek je v 73. minuti dosegel Carles Puyol. Tako bodo Španci v nedeljskem finalu v Johannesburgu, svojem prvem finalu v zgodovini mundialov, zaigrali proti Nizozemcem, medtem ko Nemce čaka sobotni dvoboj za tretje mesto z Urugvajci.

Gol Puyola in zadnji sodnikov žvižg ... Španci grejo v finale. Poglejte jih v galeriji.

V ponovitvi finala evropskega prvenstva 2008 so kot zmagovalci iz obračuna vnovič izšli Španci. Medtem ko je selektor furije Vicente del Bosque v začetno ekipo namesto Torresa uvrstil Pedra, pa je nemški strateg Joachim Löw na igrišče poslal ekipo brez presenečenj. Uvodoma so Španci prevzeli pobudo, v 4. minuti pa se je igra za kratek čas ustavila, saj je na igrišče pritekel španski navijač, a so ga varnostniki takoj prestregli in odpeljali "na hladno". Že v 5. minuti je imel lepo priložnost Villa, ki je po podaji Pedra lepo utekel, a je njegov strel nemški vratar Neuer ubranil. Tudi v naslednjih minutah so imeli Španci terensko premoč, a si konkretnejše priložnosti niso ustvarili.

Puyol, morski pes, nas je popeljal v finale.
David Villa

V 13. minuti so imeli Španci veliko priložnost, ko je po lepi akciji Iniesta poslal predložek v kazenski prostor, Puyol pa je z glavo streljal prek vrat. V nadaljevanju so Nemci prvič zapretili po dveh zaporednih koti, a španski vratar Casillias ni imel resnejšega dela. V nadaljevanju se je igra razživela na obeh straneh; Španci so imeli več žoge v svoji posesti, Nemci pa so se osredotočili predvsem na hitre protinapade. Proti koncu polčasa se je igra umirila, do konca tega dela si ekipi nista priigrali priložnosti, v sodnikovem podaljšku pa je Özil padel v kazenskem prostoru Špancev, a je sodnik Kassai le odmahnil z rokama.

Kakšen skok! Kakšna glava Puyola! Izjemno!
premier Jose Luis Zapatero

V začetku drugega dela so Španci silovito krenili v napad in zapretili po desni strani, vendar je bil predložek Pedra za Villo predolg. V 48. minuti je Pedro lepo prodiral po desni strani, preigral je dva branilca, podal Xabiju Alonsu, ki je z roba kazenskega prostora streljal mimo vrat. Priložnost za strel se mu je spet ponudila dve minuti pozneje, vendar je bil za kakšen meter premalo natančen. Španci so bili v uvodnem delu drugega polčasa boljši nasprotnik. V 58. minuti pa so imeli varovanci de Bosqueja novo lepo priložnost. Pedro je streljal, vendar je Neuer njegov strel ubranil; žoga se je odbila spet do Špancev, nato je takoj Iniesta podal pred gol, a je bil Villa malenkost prepozen.

Dva branilca sta bila blizu in bi morala pričakovati takšno žogo. To je bila naša napaka.
Joachim Loew

V 60. minuti so Nemci prišli do prvega strela v drugem polčasu, a je Klose iz težkega položaja streljal visoko čez vrata Casillasa. V naslednjih minutah so bili sicer španski nogometaši spet več pri žogi, a Nemci so prišli do lepe priložnosti, ko je v 69. minuti Kroos silovito streljal z desne, vendar je njegov strel odbil Casillias, ki je danes branil 110. tekmo v dresu furije. Španci so v 73. minuti le dočakali tako želen gol; potem ko je Xavi izvedel kot z leve strani, je Puyol visoko skočil in z glavo zabil svoj tretji reprezentančni zadetek v karieri.

Kako se je tekma razpletala: od minute do minute. Preberite tukaj.

V 76. minuti je še enkrat poskušal Kroos, a le v naročje Casillasa. Šest minut pozneje je imela Španija izjemno priložnost, da odloči zmagovalca; Pedro in Torres sta bila v hitrem protinapadu sama proti le enemu nemškemu branilcu, vendar se je Pedro namesto za podajo sebično odločil za preigravanje in izgubil žogo. Do konca tekme Nemci niso več resneje ogrozili vrat nasprotnika, Španci so se v zadnjih minutah uspešno branili in si priigrali svoj prvi finale na SP, v katerem se bodo v nedeljo v Johannesburgu pomerili z Nizozemci.

Svetovno prvenstvo v nogometu, polfinale:


Nemčija : Španija 0:1 (0:0)
Puyol (73)

V finale so se že uvrstili Nizozemci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.