Šport
10 ogledov

Radek Štěpánek: veliki češki heroj

radek stepanek
1/19
EPA
Reprezentanca Češke je v finalu Davisovega pokala po ogorčenem boju premagala branilce naslova iz Španije. Domačinom je tretjo točko priigral Radek Štěpánek, ki je v odločilnem petem obračunu s 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3 premagal Nicolása Almagra.

Triintridesetletni veteran Radek Štěpánek se je v odločilnem petem obračunu finala Davisovega pokala oddolžil domačim gledalcem za poraz v prvem dnevu tekmovanja, ko je s 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3 premagal Španca Nicolása Almagra in Češki priigral drugi naslov na najbolj prestižnem ekipnem teniškem tekmovanju.

radek stepanek | Avtor: EPA EPA
Štěpánek je od začetka do konca obračuna ostal zvest svoji igri, ki ga ničkolikokrat, tudi v nekoliko neprimernih trenutkih, ponese na mrežo, kjer Čeh navdušuje z izjemnimi voleji. Prav voleji so načeli živce Almagru, ki žogice nikakor ni uspel poslati mimo Štěpáneka, pa čeprav se je ta mreži približal tudi med povsem neizdelanimi napadi.

Špancu, ki je dosegel 15 asov in šest dvojnih napak, passing preprosto ni stekel, kar je proti igri Štěpáneka ključnega pomena. Almagro je dobil 67% točk na svoj prvi začetni udarec, medtem ko je dosegel 47 winnerjev in 54 neizsiljenih napak. Štěpánek na drugi strani je dobil 73% točk na svoj prvi servis, ob 47 winnerjih pa je naredil 51 nezisiljenih napak.

Kako se je zgodilo?

Prvi niz je potekal zelo izenačno, oba pa sta v uvodnih igrah zapravila nekaj priložnosti za odvzem servisa. V zaključku se je bolje znašel Štěpánek, ki se je v deseti igri dokopal do brejka in povedel z 1:0 (6:4).

Almagro je v drugem nizu vendarle uspel izkoristiti svojo priložnost in z brejkom prednosti pobegnil na 4:2. Čeh pa se ni predal in ob bučni podpori domačega občinstva uprizoril povratek ter povedel 5:4. V deseti igri na servis Španca je imel Štěpánek na voljo dve žogici za niz, še dve pa je zapravil v dvanajsti igri in niz se je prevesil v podaljšano igro. Takrat pa je igra Almagra povsem razpadla. Španec je napravil pet zaporednih neizsiljenih napak in tie-break izgubil kar z 0:7. O2 arena v Pragi se je povsem razživela, saj je domači reprezentanci do velikega slavja manjkal samo še en niz. V tretjem nizu se je prvi do prednosti ponovno dokopal Almagro, ki pa tokrat ni ponovil napake in navkljub nekoliko raztreseni predstavi znižal na 1:2 v nizih.
Veselje španske klopi, ki je ves čas glasno bodrila Almagra, pa ni trajalo dolgo. Štěpánek je v začetku četrtega niza odvzel servis nasprotniku in do konca obračuna uspešno zadržal svoj začetni udarec. Pri vodstvu s 5:2 je imel na voljo prvo zaključno žogico na servis Španca, a Almagro je igro izvlekel. V naslednji igri, ki bi Češki lahko prinesla tako željeni naslov, je Štěpánek zaostal 15:30, nato pa z dvema neubranljivima servisoma in neizsiljeno napako Almagra na forehand strani zmagoslavno z rokami segel v zrak. Izjemna predstava teniškega veterana, ki je s to zmago zagotovo dosegel enega največjih uspehov v svoji karieri.

Davisov pokal, finale:

ČEŠKA : ŠPANIJA 3:2

Petek:
Radek Štěpánek (Češ) : David Ferrer (Špa) 3:6, 4:6, 4:6
Tomaš Berdych (Češ) : Nicolás Almagro (Špa) 6:3, 3:6, 6:3, 6:7 (5), 6:3

Sobota:
Tomaš Berdych/Radek Štěpánek (Češ) : Marcel Granollers/Marc López (Špa) 3:6, 7:5, 7:5, 6:3;

Nedelja:
Tomáš Berdych (Češ) : David Ferrer (Špa) 2:6, 3:6, 5:7
Radek Štěpánek (Češ) : Nicolás Almagro (Špa) 6:4, 7:6 (0), 3:6, 6:3

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.