Šport
38 ogledov

Radijska komunikacija spet buri duhove

christian horner red bull EPA
Po dirki za VN Velike Britanije je v ospredju znova radijska komunikacija med dirkačem in njegovo ekipo.

Mercedes je na dirki v Silverstonu prekršil omejitve radijske komunikacije in vodilnemu dirkaču prvenstva Nicu Rosbergu sporočil, naj se zaradi težav z menjalnikom izogiba sedmi prestavi.

Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) so presodili, da so inženirji srebrne garaže s tem kršili pravilnik in Nemcu izrekli deset sekund pribitka. 

Rosberg je z drugega mesta nazadoval na tretje in izgubil dodatne tri točke v boju z najbližjim zasledovalcem Lewisom Hamiltonom. Prednost, ki jo je Rosberg pridobil s štirimi zaporednimi zmagami v uvodu v letošnjo sezono, je tako skopnela na eno samo točko.

Mercedes je napovedal, da se bo na odločitev komisarjev pritožil, po dirki pa je bil do pravila o omejevanju komunikacije kritičen tudi šef Red Bulla Christian Horner. ''Mislim, da je pravilo neumno. Ni smiselno, a pravila so pravila. Dvakrat se je zdelo, da so s posredovanjem navodil kršili protokol,'' je dejal Horner.
''Dirkalniki so tehnično zelo zapleteni in povsem enostavno je razumeti, zakaj je Mercedes dirkaču posredoval sporočilo in mu omogočil, da nadaljuje z dirkanjem. To je ekipni šport in dirkalniki so precej bolj zapleteni kot pred štirimi leti,'' je povedal Horner in dodal, da bo zelo zanimivo videti, kako bodo komisarji določili precedens, na podlagi katerega bodo kaznovali bodoče kršitelje pravila o omejeni komunikaciji. Logično je, meni Horner, da se bo ekipa, ki se bo odločala med odstopom ali desetsekundnim pribitkom, odločila posredovati sporne informacije in tako rešila kakšno točko. ''Vzeli bomo v obzir, ali je vredno kazni, ki jo bomo prejeli,'' je pojasnil Horner.

Šef Mercedesa Toto Wolff podpira idejo o omejevanju komunikacije, a predlaga določene izjeme. ''Osnovna ideja o omejevanju komunikacije je dobra. A glede na tehnologijo in elektorniko bi lahko naredili izjemo takrat, ko gre za resno okvaro in dirkač ne more več obvladovati elektornike. O tem se bomo pogovarjali s strateško skupino,'' je obljubil Wolff.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.