Šport
5 ogledov

Rafa, spodrsnilo je tudi Samprasu

Rafael Nadal ni prvi favorit, ki je predčasno pospravil torbe. Žurnal24 main
Presenetljivi poraz Rafaela Nadala v osmini finala Pariza proti Robinu Söderlingu je le en od večjih porazov na teniških igriščih. Podobno sta klonila Pete Sampras in Andre Agassi.

Španec Rafael Nadal je po štirih letih brez poraza na pariškem pesku moral priznati premoč 23. nosilcu Švedu Robinu Söderlingu. Poraz, ki je takoj začel odmevati kot največji v zgodovini moškega tenisa, pa še zdaleč ni edini, ki je šokiral športno javnost. Podobne, za nekatere bolj, za druge manj odmevne zmage, kot je Švedova, so nabrali tudi drugi. Novinar CNN Mike Steere je izbral še devet podobno šokantnih dvobojev, ki jih predstavljamo spodaj. Vrstni red je zgolj naključen.

Zmaga Robina Söderlinga nad Rafaelom Nadalom, OP Francije 2009
Španski mojster na rdečem pesku je v Parizu napadal peti zaporedni naslov, potem pa ga je v osmini finala šokiral 25. igralec sveta Robin Söderling. Po treh porazih proti številki ena svetovnega tenisa je Šved tokrat prikazal boljšo igro in zasluženo zmagal.

Tako se je veselil 16-letni Lleyton Hewitt. © AFP

 
Zmagi Michaela Changa nad Lendlom in Edbergom, OP Francije 1989
Američan Michael Chang je pri 17 letih in treh mesecih poskrbel, da bo njegovo ime ostalo zapisano v teniški zgodovini. Kot najmlajši teniški igralec doslej je namreč leta 1989 osvojil OP Francije, pri tem pa najprej premagal Ivana Lendla, v epskem, pet nizov dolgem finalu pa še Stefana Edberga .

Zmaga Georgea Bastla nad Petom Samprasom, Wimbledon 2002
Švicar George Bastl je bil številka 145 na teniški lestvici, ko se je kot srečni poraženec v kvalifikacijah uvrstil v glavni del turnirja v Wimbledonu. V drugem kolu mu je žreb namenil sedemkratnega zmagovalca tega turnirja Američana Peta Samprasa , ki ga je Bastl premagal v petih nizih.

Zmaga Marka Edmondsona na OP Avstralije leta 1976
Zadnji Avstralec, ki je osvojil domači turnir za grand slam, je Mark Edmondson , ki je v finalu leta 1976 premagal branilca naslova Johna Newcomba . Ob svoji edini zmagi za grand slam je bil številka 212 na lestvici ATP in ostaja najnižje rangirani igralec, ki mu je uspelo osvojiti enega od štirih najpomembnejših turnirjev.

Goran Ivanišević je Wimbledon osvojil s povabilom organizatorja. © AFP

 
Zmaga Gorana Ivaniševića v Wimbledonu leta 2001
Podoben veliki met kot Edmondsonu je 25 let kasneje uspel Hrvatu Goranu Ivaniševiću . Potem ko je pred tem že trikrat neuspešno napadal angleško lovoriko (do finala je prišel že v letih 1992, 1994 in 1998), mu je leta 2001 to končno uspelo. Po finalni zmagi nad Patrickom Rafterjem pa se je v zgodovino Wimbledona vpisal kot najnižje rangirani teniški igralec, ki je osvojil turnir na sveti travi (bil je številka 125), in kot za zdaj edini zmagovalec Wimbledona, ki je na turnir prišel s povabilom organizatorja.

Zmaga Matsa Wilanderja na OP Francije leta 1982
Mladi Šved Mats Wilander je kot nepostavljeni igralec pri 17 letih osvojil Roland Garros. V Parizu je teniško javnost šokiral tudi z zmagami nad drugim, tretjim, četrtim in petim nosilcem.

Zmaga Richarda Krajicka nad Petom Samprasom, Wimbledon 1996
Richard Krajicek je leta 1996 postal prvi Nizozemec, ki je osvojil Wimbledon. Njegova najodmevnejša zmaga na sveti travi je bila tista v četrtfinalu, ko je premagal Peta Samprasa in mu zadal edini poraz na travnati podlagi.

Med letoma 1993 in 2001 je Peta Samprasa premagal le Richard Krajicek. © AFP

 

Zmaga Gustava Kuertna na OP Francije leta 1997
Ljubljenec pariškega občinstva je leta 1997 dosegel svojo prvo zmago na OP Francije, ki sta ji leta 2000 in 2001 sledili še dve. Ob svojem prvem slavju v Parizu je na poti do vrha Guga, ki je bil takrat številka 66 na lestvici ATP, premagal tri nekdanje zmagovalce turnirja. V modro-rumeni opravi, v kateri je osvojil prvi pariški naslov, se je v Parizu lani tudi poslovil od poklicnega igranja tenisa.

Zmaga Lleytona Hewitta nad Andrejem Agassijem
Leto 1998 se je začelo z odmevno zmago 16-letnega Lleytona Hewitta . Avstralec je v polfinalu turnirja ATP v Adelaidi premagal nekdanjega prvega igralca sveta Andreja Agassija . Hewitt je kasneje slavil tudi v finalu in se veselil svoje prve turnirske zmage, njegov polfinalni uspeh pa je odmeval tudi zato, ker je bil Hewitt takrat le številka 550 na lestvici ATP.

Vladimir Volčkov v polfinalu Wimbledona leta 2000
Na lestvici ATP najnižje uvrščeni teniški igralec, ki se je prebil v najboljšo četverico turnirja v Wimbledonu, je Belorus Vladimir Volčkov . Ko je leta 2000 kot kvalifikant prišel do polfinala, kjer ga je ustavil Pete Sampras, je bil številka 237 na svetovni lestvici.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.