Šport
23 ogledov

Ragbi so izumili – Gruzijci?!

Ragbi reprezentanca Gruzije
1/3
EPA
V sredo dopoldne bodo na svetovnem prvenstvu v ragbiju prvo tekmo igrali Gruzijci. Zakavkaški narod vehementno trdi, da je igra z jajčasto žogo iznajdba njihovih prednikov.

Legenda pravi, da zametki ragbija segajo v leto 1823, ko se je na srednji šoli v mestecu Rugby (okrožje Warwickshire v srednji Angliji) šolar William Webb Ellis naveličal nogometa, žogo prijel in začel z njo teči. Igra se je pozneje tako razvila, da je v marsikateri državi postala šport številka ena. Ragbi, pri katerem poskuša po 15 hrustov na vsaki strani jajčasto usnje čim večkrat spraviti v nasprotnikovo končno cono, je (poleg nogometa) daleč najbolj priljubljen šport – če verjamete ali ne – v Gruziji!

Pravico delil kar duhovnik

Prebivalci te zakavkaške države se s teorijo šole Rugby ne strinjajo in trdijo, da šport izvira iz njihovih logov. "Lelo" oziroma "lelo burti", kakor so igro poimenovali, naj bi se igral že zelo dolgo nazaj, vse skupaj pa je bilo videti približno takole: igrišče je ležalo med dvema rekama, med seboj sta se pomerili sosednji vasi, v vlogi sodnika pa je nastopil kar lokalni duhovnik. Zmagala je seveda tista ekipa, ki je žogo čim večkrat prenesla čez nasprotnikov breg. Sliši se zanimivo!

Nabirajo si izkušnje

Danes Gruzijci niso ravno velesila, toda napredek je opazen. Leta 1987 so odigrali prvo uradno tekmo, leta 2003 so se prvič uvrstili na svetovno prvenstvo (SP), pred štirimi leti pa so na SP v Franciji tudi prvič zmagali (Namibijo so odpravili s 30:0). V sredo ob 9.30 bodo poskušali v Invercargillu izkušnje svojih prednikov potrjevati na svoji prvi tekmi letošnjega SP proti Škotom. Zmaga "lelov", kot je vzdevek gruzijske izbrane vrste, morda niti ne bi bila tolišno presenečenje. Le vprašajte Irce, ki so se pred štirimi leti tresli za zmago in na koncu komaj izvlekli rezultat 14:10.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.