Šport
21 ogledov

Rak nokavtiral Joeja Frazierja

Joe Frazier
1/9
EPA
Joe Frazier, ki se je v zgodovino boksa zapisal po treh izjemnih borbah z Mohamedom Alijem, je v ponedeljek zvečer umrl v 68. letu starosti, poročajo ameriški mediji. Nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji, ki je za ZDA osvojil tudi olimpijski naslov, v letih od 1970 do 1973 pa bil kot profesionalec nepremagljiv, je izgubil boj z rakom na jetrih.

Joe Frazier je leta 1971 zmagal v "borbi stoletja" proti Mohamedu Aliju in tako postal sploh prvi boksar, ki mu je uspelo premagati Alija. "Smokin' Joe", kot je bil Frazierjev vzdevek, je Alija v slovitem newyorškem Madison Square Gardnu s slovitim levim krošejem, s katerim je premagal še marsikaterega drugega nasprotnika, ugnal v 15. rundi. Oba boksarja sta po borbi končala v bolnišnici, vsak od njiju pa je prejel po 2,5 milijona dolarjev. Še do nedavnega je do Alija ostal zajedljiv. "Ali je vedno govoril, da brez njega jaz ne bi pomenil nič. Kaj pa bi on brez mene?" se je leta 2006 spraševal za New York Times.

Frazier je nato naslednja dva dvoboja proti Aliju izgubil, vključno s slovito borbo leta 1975 na Filipinih, imenovano triler v Manili. V tem brutalnem dvoboju je Frazier izgubil po tehničnem nokavtu, saj mu trener Eddie Futch po 14. rundi zaradi poškodovanega obraza in zaprtega očesa ni več pustil nadaljevati. Tega mu Frazier nikoli ni oprostil.

Frazier, ki se je rodil 12. januarja 1944 v Južni Karolini kot najmlajši od 12 otrok, je umrl doma v Philadelphii dober mesec za tem, ko so zdravniki odkrili, da je zbolel za rakom na jetrih. Zlato olimpijsko kolajno je osvojil v težki kategoriji na igrah leta 1964 v Tokiu, kjer je do svoje prve zlate kolajne prišel tudi slovenski telovadec Miro Cerar. Šest let pozneje je Frazier kot profesionalec postal svetovni prvak v tej kategoriji, ko je z nokavtom premagal Jimmyja Ellisa. Naslov je izgubil leta 1973 proti Georgeu Foremanu.