Šport
1696 ogledov

Rak sodobnega kolesarstva: "Brez dopinga ne bi dobil pogodbe."

Stefan Denifl Epa
Nekdanji avstrijski kolesar je priznal, da se je posluževal prepovedanih metod.

Nekdanji avstrijski profesionalni kolesar Stefan Denifl je danes še na sodišču v Innsbrucku priznal, da se je posluževal krvnega dopinga, a da je menil, da s tem nikogar ne goljufa. Prepovedana sredstva je uporabljal med letoma 2014 in 2018, s čimer je po mnenju tožilstva zavajal tako organizatorje tekmovanj kot navijače.

Denifl je že kmalu po izbruhe dopinške afere Aderlass priznal zlorabo krvnega dopinga, kar je zdaj potrdil tudi na sodišču. Povedal je, da mu je pomagal nemški zdravnik Mark S., a je vseeno prepričan, da ni kriminalec.

Dvaintridesetletnik je dodal, da v profesionalnem kolesarstvu "čist" težko uspeš. Prav tako trdi, da so ekipe vedele za to in da si v kolesarstvu veliko športnikov do boljših dosežkov pomaga s prepovedanimi sredstvi. "Brez dopinga ne bi dobil pogodbe," je po poročanju avstrijske tiskovne agencije Apa dejal Tirolec.

Deniflov odvetnik pravi, da je bil njegov klient enkrat že kaznovan za to dejanje, saj je že moral vrniti denarne nagrade in osvojene naslove ter prejel suspenz, zato upa, da zdaj ne bo še dodatno kaznovan. Odvetnik je poudaril, da njegova stranka ni nikomur želela hudega in da v kolesarstvu tako ni "popolno čistega športnika".

Afera je izbruhnila februarja lani med svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu in kasneje dobila ime Aderlass. A Seefeld je bil le končna stopnica daljše preiskave, v kateri so zdravniku iz Nemčije (Marku Schmidtu, op. a.) očitali in dokazali omogočanje krvnega dopinga. Že med samim tekmovanjem je bila priprta četverica udeležencev SP, pozneje pa je bilo razkritih še veliko več imen vpletenih.

Komentarjev 2
  • popokatopetl 16:18 03.februar 2020.

    "Brez dopinga ne bi dobil pogodbe." ------------------------- On je izgleda res ne bi, bi pa jo mogoče kakšen drug brez dopinga, če je ne bi on. Z dopingom je ne le dobil pogodbo ampak tudi padel na dopinški kontroli in ...prikaži več končal kot goljuf. Bi bilo hecno gledat eno dirko kjer bi bilo vse dovoljeno, tam najbrž EPO ne bi bil dovolj, bi zmagal tisti z najmočnejšo raketo ki ne bi končal v drevesu ob cesti.

  • NeAnonimni 15:28 03.februar 2020.

    Gledalci se delamo, da ne vemo.. Tekmovalci se delajo, da ne vejo.. Vsi vemo.