Šport
17 ogledov

Raketa: "Pomembno je le SP!"

Peter Kauzer je aktualni svetovni in evropski prvak v slalomu. (Foto: Nina Jelen Žurnal24 main
S paralelnim slalomom na Ljubljanici v središču mesta se ta petek začenja odštevanje do SP v slalomu na divjih vodah, ki bo naslednji teden v Tacnu. Naš glavni adut za zlato kolajno je Peter Kauzer.
Uvod v SP bo že ta petek na Ljubljanici pod Čevljarskim mostom: paralelni slalom, hoja po vrvi, čiščenje reke ...

Ko se v Sloveniji govori in piše o slalomu na divjih vodah, se v zadnjih letih vedno kot prvo ime omeni Peter Kauzer. Zgovorni Hrastničan je že nekaj let stalnica v vrhu med kajakaši, s svojo hitrostjo po divjevodaških progah je dobil tudi vzdevek Raketa iz Hrastnika. Zatorej ni čudno, da bo v vlogi favorita tudi na svetovnem prvenstvu v Tacnu. Kauzer, ki bo osmega septembra dopolnil 27 let, bo na dobro poznanih brzicah Save branil naslov svetovnega prvaka, status prvega favorita za končno zmago pa je potrdil še z avgustovskim naslovom evropskega prvaka v Bratislavi. V kajakaški karavani slovi kot tekmovalec z izjemnim občutkom za vodo in to najbolje med vsemi izkorišča za hitrost.

V prejšnjih letih so ga marsikdaj v slabo voljo spravile kazenske sekunde, ki pa jih v zadnjem obdobju uspešno izpušča. A tekmeci se zavedajo, da je toliko hitrejši, da lahko tudi z enim dotikom še vedno pride med prve tri. A le uvrstitev med tri Kauzerja v Tacnu ne bo zadovoljila. Najboljši slovenski slalomist je jasno napovedal lov na zmago. "Pričakovanja so jasna. Upam, da bom na progi užival in da se bom na koncu veselil. Res je, prihajam kot evropski in svetovni prvak in že ta dva naslova povesta, po kaj prihajam v Tacen. Domača proga je lahko prednost, lahko pa jo hitro podceniš in te za to kaznuje. Zato bo treba spoštljivo na vodo," pravi Kauzer.

Tacen bo SP gostil prvič po 19 letih. V videu s Petrom poglejte, kakšna je tamkajšnja proga.

S progo v Tacnu, ki jo zaznamuje padec čez zapornico, se je prvič srečal že leta 1995. "Uf, takrat me je bilo noro strah. Nastopil sem na raftarski tekmi in zapornica je bila odprta do konca. Glede na to, da sem bil star 12 let, je bilo, no, kar smešno. Toda vsak mora to enkrat prebroditi. Voda pa je za to, da se igramo z njo," je svoje prve izkušnje s Tacnom opisal Kauzer. Zdaj, ko je v centru slovenskega kajakaškega športa že ničkolikokrat veslal, se natančno zaveda, kje so glavne pasti in kje se bo odločala tekma. "Pomembno bo veslanje čez celo progo. V spodnjem delu pa, ko se telo že malce 'zakisli' in ko postaneš že malce utrujen, pa se moraš najbolj zbrati in odveslati tako, kot je treba. Ponavadi tam največ pridobiš. Je pa pomemben tudi dober prehod zapornice, saj s tem dobiš dober občutek. V nasprotnem primeru se kar malce mučiš," meni Hrastničan, ki se zaveda tudi hude konkurence.

Svetovno prvenstvo se bo s slovesnim odprtjem na Prešernovem trgu začelo v torek, v sredo bodo v kvalifikacijah nastopile kajakašice in dvojci, v četrtek jim bodo sledili še kajakaši, kanuisti in kanuistke. V petek bodo na ekipnih tekmah delili prve kolajne, v soboto in nedeljo pa sledi vrhunec s polfinali in finali v posamičnih preizkušnjah.

"Tukaj bo vsaj 20 ljudi, ki bodo sposobni zmagati. To ni tekma svetovnega pokala, to ni evropsko prvenstvo. To je svetovno prvenstvo! V našem športu je tako, da ko so olimpijske igre, se vsi pripravljajo le zanje, ko pa je na sporedu SP, potem se vsi osredotočimo le nanj. To, kar je bilo avgusta v Bratislavi, ni pravi odraz razmerij moči. Tu bo vse drugače. Tudi zame druge tekme niso bile pomembne, pomembno je le SP. Res je, na EP se mi je izšlo in sem zmagal, toda najbolj pomembno je, da imam tukaj dobre občutke."

Kot ponavadi bo imel evropski in svetovni prvak tudi tokrat močno spodbudo navijačev iz domačega okolja, vsak dan se obeta več avtobusov. "Upam, da bodo športno navijali in nam dovolili, da se v miru pripravimo na tekmo. Med samo tekmo pa bodo zelo dobro navijali, v to sem prepričan. Po tekmi pa se bomo, upam, skupaj poveselili uspeha," je zaključil kajakaš, ki je veliko uspehov doživel tudi v ekipnih tekmah, skupaj z Juretom Megličem in Dejanom Kraljem pa lahko v Tacnu zagotovo še oplemeniti svojo zbirko uspehov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.