Šport
16 ogledov

Rašić pokopal Hrvate

Marko Popovic Marko Keselj Dusko Savanovic
1/21
Reuters
Srbi so bili pred tekmo veliki favoriti, na koncu pa so Hrvate po pravi drami in z veliko pomočjo sreče strli s 73:72. Junak je postal Aleksandar Rašić.

Srbskih in hrvaških navijačev je bilo v dvorani Sinan Erdem Dome zgolj za vzorec, to pa ni zmanjšalo napetosti, ki jo vedno s seboj prinese sosedski obračun. Tekmo so bolje začeli hrvaški košarkarji, ki so z lahkoto prebijali uspavano zunanjo vrsto Srbov. Ta ni našla zdravila za prodornega Roka Ukića in strelsko razpoloženega Bojana Bogdanovića, ki sta v prvi četrtini oba dosegla po sedem točk. Pri Srbih je bil edini razpoložen za igro kapetan Nenad Krstić, ki je v prvih desetih minutah dosegel osem točk. Hrvati so bili razpoloženi tudi v skoku, saj so po petkrat uspešno skočili v napadu in v obrambi, Srbi pa so v prvih desetih minutah imeli le dva obrambna skoka. Vse to je pripeljalo do hrvaške prednosti s 27:19.

Najbolj važno je pojesti soigralca in zgristi parket. Potem bo zmaga prišla. Toda mi že dolgo čakamo ta rezultat, ljudje so utrujeni in izgubili so potrpljenje.
Marko Popović

V drugi četrtini so se Srbi le nekoliko zbudili, kar pa ne velja za enega od glavnih igralcev Miloša Teodosića, ki v prvem polčasu ni dosegel niti točke. Z delnim izidom 6:0 so prek visokega Koste Perovića ujeli Hrvate, vse odtlej pa so gledalci v dvorani Sinan Erdem Dome spremljali izenačeno igro. Vseskozi so bili v majhni prednosti Hrvati, treba pa je poudariti, da je bila igra vse prej kot lepa za oko. Veliko izgubljenih žog in zgrešenih metov zgolj po nekaj sekundah napada je verjetno posledica velikega pomena, ki ga je imela tekma, ekipi pa v drugi četrtini skoraj štiri minute nista dosegli koša. Pri Srbih je bil z 10 točkami v prvem polčasu najbolj razpoložen Krstić, pri Hrvatih pa sta jih Ukić in Bogdanović dosegla po sedem.

V tretji četrtini so imeli rahlo pobudo Srbi, a so bili Hrvati vselej zraven. Dobro je igral branilec Aleksandar Rašić, pri naših južnih sosedih pa je bil s prodori še naprej neustavljiv Ukić. Pod košem je končno nekaj znanja pokazal visoki Ante Tomić in pred zadnjimi desetimi minutami so Srbi vodili za štiri. Za zanimivost: Teodosić je v zadnji minuti tretjega dela dosegel edine tri točke na tekmi. V zadnji četrtini so najprej pritisnili Srbi, prišli do vodstva s sedmimi točkami razlike in izgledalo je, da bo daljša klop trenerja Dušana Ivkovića vendarle tehntico nagnila na stran favorita. V 38. minuti pa se je začela drama. Najprej je Marko Popović (z 21 točkami prvi strelec tekme) s trojko vrnil Hrvate na minus štiri (60:64), v zadnji minuti pa po uspešnih prostih metih razliko znižal na le točko. V igri prostih metov so nato Hrvati enkrat prestregli žogo ter izid prek koga drugega kot Popovića (en prosti met v tej akciji je zgrešil) izenačili na 70. Nato pa je na sceno stopil Rašić. Po srbski minuti odmora se je znašel sam kot duh in brez težav zadel za 72:70. Popović je na drugi strani znova zadel oba prosta meta in Srbi so stekli v zadnji napad. Žogo je v roke vzel Rašić, se zagnal pod koš in izsilil osebno napako. Prvi prosti met je dobro sekundo pred koncem zadel, drugega namerno zgrešil in uničil hrvaške sanje.

Izjavi po tekmi:

Marko Popović, košarkar Hrvaške:
"Veliko težje je izgubiti tako, kot izgubiti s sedmimi ali osmimi točkami razlike. Vsa ta leta doživljamo lekcije, a nikakor se ne moremo naučiti igrati tekme na izpadanje, na žalost naših navijačev. Najbolj važno je pojesti soigralca in zgristi parket. Potem bo zmaga prišla. Toda mi že dolgo čakamo ta rezultat, ljudje so utrujeni in izgubili so potrpljenje. Kaj naj rečem drugega, kot da mi je žal."

Nenad Krstić, kapetan Srbije:
"Bila bi škoda, če bi izgubili, še posebej ker smo igrali proti Hrvaški. Zelo sem vesel, Rašić je bil na koncu fenomenalen. Vseeno upam, da bodo naše naslednje tekme manj negotove. Vedeli smo, da je naša prednost pod košem, toda v drugem polčasu so nas začeli podvajati. Zato sem poizkušal razigrati soigralce. Čimprej moramo pozabiti na to tekmo in videti s kom bomo igrali naslednjo tekmo."

SP v košarki, osmina finala:

Srbija : Hrvaška 73:72 (54:50, 34:36, 19:27)

Istanbul, dvorana Sinan Erdem Dome, gledalcev 10.000, sodniki Maranho (Bra), Jordan (ZDA) in Butler (Avst).

Srbija
Teodosić 3, Tepić 2 (2:2), Rašić 15 (6:7), Paunić 2, Bjelica 3, Marković 2, Savanović, Kešelj 5, Krstić 16 (6:8), Perović 10 (2:2), Veličković 7 (1:4), Mačvan 8 (1:2).

Hrvaška
Ukić 11 (1:1), Kus, Popović 21 (8:10), Bogdanović 9 (2:2), Tomas 6, Tomić 6, Lončar 9, Banić 10 (4:4).

Met za dve točki: Srbija 20:38 (53 %) ; Hrvaška 21:38 (55 %).
Met za tri točke: Srbija 5:15 (33 %) ; Hrvaška 5:24 (21 %).
Prosti meti: Srbija 18:25 (72 %) ; Hrvaška 15:17 (88 %).
Skoki: Srbija 29 (7 + 22) ; Hrvaška 36 (13 + 23).

Ob 20.00:
Španija - Grčija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.