Šport
16 ogledov

Ratej: "Na EP med prvih pet"

Martina Ratej je tokrat zmogla "le" 56,20 metrov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Začenja se nova atletska sezona na prostem. Eno od slovenskih orožij bo Konjičanka Martina Ratej, ki si še vedno lasti drugi rezultat sezone. Na evropskem prvenstvu cilja med prvih pet.
Strm vzpon rezultatov
Starševstvo in kariero Martina Ratej zna združevati. Po porodu sinov Marcela in Matica je leta 2005 spet začela intenzivno trenirati. Olimpijska sezona 2008 je Ratejevi prinesla prvi met prek magične meje 60 metrov, v Celju je kopje vrgla 63,44 metra, lani v Berlinu pa se je z dva centimetra slabšim dosežkom uvrstila v finale svetovnega prvenstva. Na evropskem zimskem pokalu v Arlesu marca letos je Konjičanka orodje zalučala 65,96 metra ter tako postavila slovenski rekord in rezultat, ki še vedno velja za drugi izid sezone.

"Na evropskem prvenstvu računam na uvrstitev med prvih pet tekmovalk. Razmišljam o tem, da bi daljavi vsako leto še nekaj malega dodala," je o ciljih za vrhunec letošnje sezone spregovorila Martina Ratej. Slovenska metalka kopja si lasti drugi izid sezone na svetu.

Nastopi odvisni od forme
"Udeležba na mitingih diamantne lige bo odvisna tudi od forme. O nadaljnjih nastopih se bom odločila po prvi tekmi v Dohi. Če bom dobro tekmovala, bom navzoča na kar precej tekmah. Že zdaj lahko z gotovostjo trdim, da na vseh tekmah diamantne lige ne bom mogla nastopiti. Rada bi se udeležila tudi nekaterih domačih mitingov," je Štajerka na kratko pojasnila svoj koledarček za tekočo sezono. Fantastičen dosežek iz evropskega zimskega pokala v Arlesu, ko ji je uspel met, dolg slabih 66 metrov, se je po njenih besedah napovedoval že na treningih: "Dosežek zame ni predstavljal posebnega presenečenja, saj sem na treningih kopje konstantno metala 63 metrov in več, tako da sem ta rezultat pričakovala. V Londonu se bom s tako dolgim metom verjetno potegovala za eno od odličij."

Rezerve v tehniki izmeta
Ratejevi že od samega začetka kariere ob strani stoji trener Andrej Hajnšek. Pred začetkom najpomembnejših mitingov letošnje sezone bosta z Martino poudarek dajala izboljšanju tehnike meta. Pa bo slovenska rekorderka potem lahko konkurirala Mariji Abakumovi, lastnici daleč najboljšega rezultata letošnje sezone (68,92 metra)? "Gre za zelo nekonstantno tekmovalko. Obe sva sposobni svojim najboljšim rezultatom še nekaj malega dodati," o trenutno najboljši metalki kopja meni Ratejeva.

O Kozmusovi odločitvi
Še preden se je olimpijski in svetovni prvak Primož Kozmus odločil za konec kariere, je njegova ekipa z Ratejevo tesno sodelovala. Brežičanov trener Vladimir Kevo je Hajnšku večkrat priskočil na pomočz nasvetom, zato je Martinin pogled na Kozmusov primer vsekakor zanimiv: "Primoža s stališča treninga seveda razumem, dosegel je svoj cilj. Po drugi strani pa mi je zanj žal. Sama bi na tako visoki ravni res težko vse skupaj pustila." Vrhunec sezone Ratejevo čaka 27. julija, ko bodo na EP v Barceloni na sporedu kvalifikacije v metu kopja za ženske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.