Šport
22 ogledov

Ratejeva 5. v Rimu, Bolt pred Powellom

Martina Ratej je v Rimu osvojila peto mesto. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Martina Ratej (Šentjur), slovenska rekorderka v metu kopja, je bila na diamantni atletski ligi v Rimu peta (60,84 metra).

Zmagala je Rusinja Marija Abakumova, ki je s 65,40 metra dosegla najboljši letošnji izid na svetu. Vrhunec je bil moški tek na 100 metrov, kjer je Jamajčan Usain Bolt (9,91 sekunde) za las ugnal rojaka Asafo Powella (9,93 sekunde).

Na tretjem od štirinajstih mitingov letošnje diamantne lige so izide sezone dosegli še Kenijka Milcah Cheiywa na 3000 m zapreke (9:12,89), Američanka Alyson Felix na 400 m (49,82), Maryam Yusuf Jamal iz Bahrajna na 1500 m (4:01,60), Etiopijec Imane Merga na 5000 m (12:54,21), Britanec Phillips Idowu v troskoku (17,59 m) in Francoz Renaud Lavillenie v skoku s palico (5,82 m). Hrvatica Blanka Vlašić je v skoku v višino z 1,95 m izenačila dosežek Bolgarke Veneline Veneve. Slavila je tudi rojakinja Vlašićeve Sandra Perković v metu diska (65,56 m), Hrvatici pa sta s tem ponovili dvojno zmago iz Šanghaja.

"Zadovoljna sem s prvo tekmo po poškodbi, posebej s prvimi tremi meti. Manjkajo mi še tisti najbolj 'fini' gibi. Prepričana sem, da bom z nastopi na tekmah kmalu dobila občutek. Kljub temu pa sem se enakovredno merila z ostalimi, ki niso bili posebej pred mano. Hrbet me ni bolel, zato sem zadovoljna, čeprav še nisem v formi," je povedala Ratejeva, ki bo nastopila v nedeljo v Slovenski Bistrici, nato pa v torek v Ostravi in konec prihodnjega tedna na naslednji diamantni ligi v Eugeneju v ZDA.

Začela je z 59,81 m in je bila po prvi seriji četrta, nato pa se je povzpela na drugo s 60,84 m. Pred njo je bila le Abakumova (63,52 m), srebrna na olimpijskih igrah v Pekingu Ratejeva je v tretji seriji prestopila in nazadovala na peto mesto. Vodstvo je prevzela Nemka Christina Obergföll (63,97 m), na tretje mesto je napredovala Američanka Kara Patterson (62,76 m), na četrto pa Čehinja Barbora Špotakova (61,96), svetovna rekorderka. Edina Slovenka na mitingu je prestopila tudi v četrti seriji, ko je na čelo znova prišla Abakumova (65,40 m) in izboljšala svoj izid sezone (65,12 m). Slovenska rekorderka pa je brez izida ostala tudi v predzadnji seriji, ki ni prinesla sprememb med najboljšimi, ter v zadnjem poskusu.

Bolt, po trikratni olimpijski in svetovni prvak ter svetovni rekorder, je imel v svojem prvem nastopu v sezoni kar precej dela, da je ubranil svoj nepremagljivi sloves. Slabo je startal, tudi srednji del mu ni uspel in že je bilo videti, da bi lahko Powell, nekdanji svetovni rekorder, pripravil prvovrstno presenečenje. Toda Bolt je po desetmesečnem tekmovalnem premoru vendarle v zadnjih 20 metrih izprožil svoj korak, ki ga je ponesel do zmage, vendar ne tudi do najboljše znamke sezone. Ta je ostala v lasti rojaka Stevea Mullingsa (9,90). Tretji je bil trikratni evropski prvak Francoz Christophe Lemaitre (10,00).

"To je bila zame zelo nervozna tekma. To se je še stopnjevalo, ko sem videl, da mi nastop nikakor ne steče. Pošteno povedano, to je bil zelo slab tek in vesel sem, da sem zmagal," je z mešanimi občutki večno mesto zapusil Bolt. Tekmoval ni vse od lanskega avgusta, ko ga je Američan Tyson Gay premagal v Stockholmu ter končal dveletni niz nepremaganosti Bolta. Jamajčan je nato zaradi težav s hrbtom in Ahilovo tetivo predčasno končal sezono.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.