Šport
37 ogledov

Ratejeva in Šutejeva v odlični formi

Tina Šutej Gregor Katič
Martina Ratej (met kopja) in Tina Šutej (skok s palico) sta na državnem prvenstvu v Kopru osvojili državna naslova in potrdili dobro formo pred svetovnim prvenstvom v Južni Koreji. Do zmage tudi Primož Kozmus v metu kladiva.

Martina Ratej (Šentjur) je drugi dan odprtega atletskega prvenstva Slovenije v Kopru zmagala v metu kopja ter z 62,33 metra potrdila dobro formo. Tina Šutej (Mass Ljubljana) je v skoku s palico preskočila 4,50 metra in prav tako dokazala, da je pred svetovnim prvenstvom (SP) v Daeguju v Južni Koreji (od 27. avgusta do 4. septembra) dobro pripravljena.

Primož Kozmus, zlati olimpijec in svetovni prvak v metu kladiva, je zmagal s 76,38 metra, rekord stadiona pa ni bil njegov cilj. Nina Kolarič (Ptuj) je slavila v skoku v daljino (6,44 metra) pred Nino Kokot (Velenje, 6,25 metra), vendar ni izpolnila norme B (6,65 metra) za SP. Neuspešna v lovu za vozovnico za SP sta bila tudi zmagovalca na 200 metrov, Gregor Kokalovič (Krka, 21,36, norma B 20,70) in Sabina Veit (Štajerska, 23,79, norma 23,30). Ta je bila prva tudi v soboto na 100 metrov.

Brent LaRue (Mass) je sobotni zmagi na 400 metrov dodal še prvo mesto na tej razdalji z ovirami, kjer je tekel pod 50 sekundami in z 49,88 dosegel enega izmed najboljših dosežkov tega državnega prvenstva (DP). Tretje prvo mesto si je pritekel še v štafeti 4 X 400 metrov in je najuspešnejši udeleženec slovenskega DP, na katerem je tekmoval prvič.

Rožle Prezelj (Kranj) je pred SP državni naslov v skoku v višino osvojil z 2,22 metra, Boštjan Buč (Velenje), slovenski prvak na 3.000 metrov z zaprekami, pa je za test pred SP izbral to razdaljo brez ovir in zmagal z 8:25,83. Dva naslova, na 800 in 1.500 metrov, sta poleg Veitove osvojila tudi 18-letni Tomaž Rozmarič (Panvita Murska Sobota) in 17-letna Maruša Mišmaš (Špela Grosuplje).

"Zadovoljna sem z DP. Cilj so bili meti čez 60 metrov, kar mi je uspelo. Forma se dviguje in na SP grem z lepo popotnico. Do SP pa imam še 20 dni, da popravim tehniko, saj bi že danes lahko vrgla tri metre več. Preveč na silo mečem in preveč na trdo tečem, nato pa ne pospešujem dovolj pred izmetom, pa tudi s konico kopja imam še nekaj težav," je rezerve opisala Ratejeva.

"Šele en teden delam zalet s 16 koraki. Poleg tega pa v zadnjem času nisem skakala z daljšimi palicami. Malo se še lovim, vendar gre vse bolje. S skoki sem kar zadovoljna. Pred SP me čaka še univerzijada na Kitajskem. Tam bom nastopila z lepo popotnico, pa še časovni pas bo podoben kot na SP," je dejala Šutejeva, mladinska svetovna podprvakinja iz Pekinga (2006). Lani je bila prvič v finalu v članski konkurenci in na evropskem prvenstvu v Barceloni zasedla deseto mesto (4,35 metra), tudi na prvenstvo v Španijo pa je odšla z višino 4,50 metra, ki jo je dosegla na DP.

Kozmus je začel s 73,71 metra, nadaljeval pa s 74,92 in 74,79 metra. Po neveljavnem četrtem poskusu je končal s 75,69 in 76,38 metra. "Pričakoval sem, da bom dosegel več. Imam še tehnične težave, vendar sem prepričan, da jih bom do Daeguja odpravil. Tam pa si želim finala, kar je bil tudi moj osnovni cilj v tej sezoni," je pojasnil Kozmus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.