Šport
16 ogledov

Ratejevi zmanjkalo želje in moči

Martina Ratej je tokrat zmogla "le" 56,20 metrov. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Slovenska metalka kopja Martina Ratej je na atletskem SP v Berlinu zasedla končno 11. mesto. Sonja Roman se je uvrstila v polfinale teka na 1500 metrov, njen čas: 4:09,65.
 
 

Čakanje zaradi razglasitve izidov ni bilo prijetno, gotovo pa ni bilo odločilno za to, da lahko svoj finalni nastop opišem kot slab. Pravzaprav nisem imela niti občutka, da sem v finalu. Moj glavni cilj na tem SP so bile kvalifikacije, ki sem jih uspešno opravila, potem pa je očitno zmanjkalo želje in moči.

Martina Ratej

 
Martina Ratej (Šentjur) je na 12. atletskem svetovnem prvenstvu v Berlinu v finalu meta kopja zasedla končno 11. mesto (57,57 m). Slavila je Nemka Steffi Nerius (67,30 m) pred branilko naslova Barboro Špotakovo iz Češke (66,42 m) in Rusinjo Marijo Abakumovo (66,06 m). Neriusova je že v prvi seriji vrgla najdaljšo daljavo dneva.

Tik pred prvim metom Ratejeve je bilo tekmovanje zaradi razglasitve prve trojice tekačic na 100 m prekinjeno, potem pa so Slovenki namerili 57,57 m, v drugi pa je po slabem metu prestopila, prav tako pa se je zgodilo tudi v tretji seriji, zato in se ni uvrstila med osmerico velikih finalistk, ki so imele še po tri mete v boju za medalje. Ta cilj je zgrešila za meter in 23 centimetrov.

Nemka Neriusova je zlato osvojila že s prvim metom. © Reuters

 
"Čakanje zaradi razglasitve izidov ni bilo prijetno, gotovo pa ni bilo odločilno za to, da lahko svoj finalni nastop opišem kot slab. Pravzaprav nisem imela niti občutka, da sem v finalu. Moj glavni cilj na tem SP so bile kvalifikacije, ki sem jih uspešno opravila, potem pa je očitno zmanjkalo želje in moči. Moj cilj na evropskem prvenstvu prihodnje leto bo zato nastop v finalu, med osmimi najboljšimi. Temu sem bila tokrat zelo blizu in škoda, da priložnosti nisem izkoristila," je povedala Ratejeva, ki je bila letos že bronasta na sredozemskih igrah v italijanski Pescari . Ratejeva je bila veliko uspešnejša v nedeljskih kvalifikacijah, ko je le za dva centimetra zgrešila svoj slovenski rekord (63,44 m), ki ga je dosegla 18. junija 2008 v Celju .

Pod taktirko trenerja Andreja Hajnška je Ratejeva nastopila na tretjem velikem tekmovanju; 37. mesto je zasedla na OI v Pekingu lani in 21. mesto na EP v Göteborgu leta 2006. Bila je sicer zelo obetavna mladinka in je med drugim na mladinskem evropskem klubskem prvenstvu v Ljubljani (50,00 m), na mladinskem svetovnem prvenstvu v Čilu leta 2000 pa je osvojila 15. mesto, kar je bila najboljša slovenska uvrstitev na prvenstvu. Leto dni po nastopu na SP v Čilu je povila sina Marcela in leta 2003 še drugorojenca Matica. Z vrhunsko atletiko se je ponovno začela ukvarjati šele v zadnjih letih.

 
 

Dvesto metrov pred ciljem, ko sem slišala Kolaričevo, kako me spodbuja, sem imela dovolj časa, da sem preštela najbližje konkurentke. Pogledala sem tudi ostale tekmovalke. Bila sem v ospredju, med vodilno četverico, zato sem lahko v zadnjih 60 m spustila ritem. Tekla sem v zavetrju ostalih tekmovalk in s tem prihranila še več energije. Obenem imam do petka dovolj časa, da se povsem spočijem in v polfinalu skušam priti med prvih pet v skupini in s tem do zanesljivega nastopa v finalu.

Sonja Roman

 
Romanova zanesljiva
Sonja Roman
je v tretji skupini prvega kroga kvalifikacij teka na 1500 m zasedla šesto mesto (4:09,65) in se s 13. skupnim časom zanesljivo uvrstila v polfinale, ki bo v petek ob 20. uri. Sicer je danes na programu pet končnih odločitev, poleg meta kopja ob 18.05 še troskok za moške, ob 19.35 tek na 400 m za ženske, ob 19.50 tek na 3000 m zapreke za moške in ob 20.50 tek na 400 m ovire za moške.

V polfinale na 1500 m se je uvrstilo po najboljših šest atletinj iz vsake od treh skupin ter še šest po času. Finalni tek na 1500 m bo na programu v nedeljo ob 17. uri, kjer se želi za čim višje mesto potegovati tudi Romanova, ki je brez težav prišla do naslednjega kroga tekmovanja.

Atletinja iz Hodoša ima za seboj izjemno sezono, v kateri se je dokončno prebila med najboljše tekačice sveta. Z bronom na dvoranskem evropskem prvenstvu marca letos v Torinu je osvojila svoje prvo člansko odličje na velikih tekmovanjih, tudi na prostem pa je nizala dobre uvrstitve na najmočnejših mitingih ter 10. julija na zlati ligi v Rimu s 4:02,13 izboljšala slovenski rekord Jolande Čeplak .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.