Šport
215 ogledov

Razglašeni Slovenci brez realnih možnosti za polfinale

odbojka Epa
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se od lige narodov poslavlja že po četrtfinalu. Na zaključnem turnirju v Gdansku je izgubila že svojo prvo tekmo, s 3:0 (24, 18, 22) jo je premagala Japonska.

Japonska, druga reprezentanca rednega dela, je pokazala zelo dobro predstavo. Blestela je predvsem v obrambi, s katero je ustavila glavne slovenske napadalce. Slovencem ni šlo ne v napadu ne pri servisu, s tem pa niso mogli preprečiti hitre japonske igre.

Svojo priložnost, ki bi lahko tehtnico nagnila na njihovo stran, so imeli evropski podprvaki v prvem nizu, ko so zapravili zaključno žogo. Potem pa so popustili, pomagale niso niti menjave, tako da so Japonci, pri katerih je blestel Yuki Ishikawa, dosegel je 27 točk, zasluženo prišli do zmage.

 | Avtor: Epa Epa

"Japonci so zasluženo zmagali, mi nismo bili boljši od njih niti v enem elementu. Odlično so sprejemali, bili dobri v 'side outu', boljši pri servisu, moramo jim samo čestitati. Lahko vidimo, da nam še dosti manjka, da moramo še dosti delati. Razmišljati moramo, kako vse popraviti in ne o tem, kaj bomo dosegli na evropskem prvenstvu in na olimpijskih kvalifikacijah. Predvsem pa se moramo najprej dobro spočiti, večina igralcev po prvenstvih pravega počitka ni imela," je povedal kapetan slovenske izbrane vrste Tine Urnaut.

Japonci so že na začetku tekme pokazali, da bodo trd oreh. Po dobrih servisih prvega zvezdnika Ishikawe so povedli z 9:6, a Slovenci so hitro vzpostavili ravnotežje in celo prišli v vodstvo. A odlepiti se jim ni uspelo, predvsem po zaslugi japonske obrambe, ki je nekajkrat reševala nemogoče žoge. Tako je bil niz izenačen vse do končnice, v kateri so Azijci prišli do vodstva s 23:21. Toda vstop v igro Žige Šterna je prinesel preobrat, s tremi odličnimi servisi je omogočil dve zaporedni točki Alena Pajenka in zaključno žogo. A Slovenci je niso izkoristili, tekmec je namreč z odlično obrambo odgovoril s tremi zaporednimi točkami, ki so pomenile vodstvo 1:0.

 | Avtor: Epa Epa
Kot da je nekoliko nesrečno izgubljeni prvi niz pri Slovencih pustil posledice, saj so bili na začetku drugega nerazpoznavni. Tekmeci so ušli na 9:4, že podatek, da je v napadu točke v glavnem dosegal le centralni bloker Pajenk, pove dosti. Selektor Gheorghe Cretu je spet poskušal s Šternom, zamenjal je tudi podajalca, namesto Gregorja Ropreta je v igro vstopil Uroš Planinšič, začasno so menjave pomagale, Slovenci so se približali na 16:19, toda končnico spet odigrali slabo, z nekaj odločitvami sta jim nagajala tudi sodnika. Japonci so z blokom Šternu prišli do zaključne žoge, že prvo pa so izkoristili.

V tretjem nizu se je Cretu odločil za nekaj rotacij, ne posebej razpoložena Klemen Čebulj in Rok Možič sta zamenjala položaja, a tudi to ni pomagalo. Napad ni deloval, pritiska s servisi ni bilo, Japonci so že na začetku spet prišli do lepe prednosti 8:4. Slovenci se niso predali niso, nekajkrat prišli na dve točki zaostanka, pri izidu 19:21 je kapetan Tine Urnaut dobil blok, kar je bržkone še podžgalo Japonce, ki do konca prednosti niso izpustili iz rok.

odbojka | Avtor: Epa Epa

"V prvem nizu smo napravili nekaj posamičnih in ekipnih napak, kljub na trenutke solidni igri smo izgubili nekaj lahkih točk. A kljub temu smo imeli priložnost, da povedemo, toda na žalost je bil tekmec v končnici zbran. V drugem nizu smo se vrnili, a ni bilo lahko loviti tekmecev, ki so bili ves čas v prednosti. Poskušali smo, se borili, imeli svoje priložnosti. Isto velja za tretji niz. Menim, da smo v ligi opravili dobro delo, ponosen sem na fante. Zdaj se moramo spočiti, nato pa pripraviti na naslednje izzive, ki nas čakajo v tej sezoni."

Gheorghe Cretu, selektor Slovenije

* Dvorana Ergo Arena, gledalcev 1500, sodnika: Gerardo (Mehika), Nurper (Turčija).
* Japonska: Nishida 12, Onodera 6 (1 blok), Miyaura 1, Otsuka, Yamauchi 6 (1 blok), Sekita 1 (1 as), K. Takahashi, Tomita, R. Takahashi 9, Ogawa, Ishikawa 27 (1 as, 4 bloke), Nishiyama, Yamamoto, Eiro.
* Slovenija: Pajenk 12 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 3 (1 blok), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern, Ropret, Urnaut 12, Čebulj 9 (1 blok), Možič 10 (2 bloka), Mujanović.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.