Šport
34 ogledov

Razloga za paniko (še) ni

rokomet Anže Petkovšek
V taboru slovenske rokometne reprezentance kljub ne najboljšemu nastopu na pripravljalnih tekmah z Makedonijo niso zaskrbljeni. Več odgovorov bosta dali tekmi s Hrvaško.

Uvodni pripravljalni tekmi slovenske moške rokometne reprezentance za evropsko prvenstvo med 15. in 31. januarjem na Poljskem nista navdušili, v Krškem in Celju je proti Makedoniji obakrat igrala neodločeno, v tem tednu pa sta pred njo še zadnja dva preizkusa znanja proti Hrvaški. Prva tekma bo v petek v Ivanič gradu, druga pa dan kasneje v Kopru.

Obe uvodni pripravljalni tekmi sta navzlic lepemu številu treningov v pripravljenem centru v Zrečah razkrili, da je selektor Veselin Vujović še vedno v iskanju prave kemije znotraj reprezentance in da je do odhoda v Vroclav pred njim še ogromno dela, prave zmožnosti njegovih varovancev pa bosta bržkone dali bližnji tekmi proti Hrvatom.

Slovenskega tabora kljub dvema neodločenima izidoma ni zajela panika, stroka in igralci se zavedajo, da prave tekme šele sledijo, hkrati pa upajo, da bodo do šlezijskih obračunov proti Švedom, Špancem in Nemcem našli pravega "bombarderja" na zunanjem položaju.

S problemom se je ukvarjal tudi Vujovićev predhodnik Boris Denić, predvsem problematična je bila, in je še vedno, leva zunanja stran. "Vihravi" Borut Mačkovšek je silno nepredvidljiv in v iskanju samega sebe. V zadnjih letih je zamenjal kar lepo število klubov (Celje Pivovarna Laško, Hannover, Dinamo Minsk, Montpellier in Eisenach). Pri njegovi "alternativi" Klemenu Cehtetu se pozna, da igra v Združenih arabskih emiratih, to ligo pa je zdajšnji selektor opisal kot "ligo brez skrbi".

Izid drugotnega pomena

Slovenijo konec tega tedna čakata dve tekmi proti Hrvaški, petkova tekma v Ivanič gradu se bo pričela ob 19. uri, koprska dan kasneje pa ob 16.15. "Na prijateljskih tekmah nikoli ne analizirano tekmecev. Na bližnjih dvobojih s Hrvaško končna izida ne bosta v ospredju. Želimo zmagati, a tudi morebitna poraza me ne bosta posebej zaskrbela. Za nas je najbolj pomembna uvodna tekma na evropskem prvenstvu proti Švedski, do nje pa je še deset dni," je pred zadnjima dvema pripravljalnima tekmama dejal Vujović.

Selektor bo končni seznam potnikov za Poljsko razkril 12. ali 13. januarja. Na današnji tiskovni konferenci v Zrečah je bil glede kadra za Vroclav zelo skrivnosten, še najbolj konkretne besede je izrekel v zvezi s Cehtetom. "Pred začetkom priprav sem bil prepričan, da si bo Cehte izboril nastop na EP, po dveh prijateljskih tekmah z Makedonijo pa sem v dvomih. A to pomeni, da Cehteta ne bo med potniki v Vroclav, a prav tako ne, da bo odpotoval," je dejal Vujović.

Žvižej lovi Pajovičev rekord

Najbolj čustveno bo tekmo v Ivanič gradu pričakal Luka Žvižej, ki se je na torkovi tekmi v Celju izenačil z Benom Lapajnetom po številu reprezentančnih nastopov, v petek pa bo odigral že 213 tekmo. A krilnemu igralcu se obeta še en rekord, v primeru, da bo na bližnjih tekmah dosegel več kot tri gole, potem bo zasedel prvo mesto na večni lestvici reprezentančnih strelcev. Dosedanji rekorder je Aleš Pajovič s 697 zadetki.

"Če bom v ekipi, potem bom z velikim veseljem in častjo, tako kot na prvi, vsaki drugi, 20. ali 170. tekmi, zapel slovensko himno ter čim bolje izpolnjeval naloge, hkrati pa skušal izpolniti vse cilje, ki smo si jih zadali," je dejal "slavljenec" Žvižej.

V slovenskem taboru z izjemo Davida Miklavčiča, ki je po tekmi v Krškem začutil bolečino v kolenu in je izpustil nekaj treningov, ni večjih težav, na današnji tiskovni konferenci pa je Rokometna zveza Slovenije predstavila tudi nov reprezentančni dres. Oblikovno se bolj ali manj ne razlikuje od prejšnjega, tudi barve ostajajo nespremenjene ter so v okvirih želja in predpisov Olimpijskega komiteja Slovenije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.