Šport
70 ogledov

Razočarani, a upravičeno ponosni

slovenija odbojka ep v bolgariji
1/17
EPA
Slovenska odbojkarska reprezentanca je v finalu evropskega prvenstva v Bolgariji izgubila proti Franciji (0:3) in osvojila srebrno kolajno.

Slovenska reprezentanca v finalu evropskega prvenstva ni uspela presenetiti favorizirane Francije, a z novo odlično predstavo Sofijo zapušča dvignjenih glav.

Varovanci Andree Gianija, ki so že z uvrstitvijo v finale dodobra presegli vsa pričakovanja, so tekmo začeli nekoliko nervozno, tako da so Francozi prvi niz hitro pospravili v svoj žep.

V drugem smo spremljali zrcalno sliko prvega, saj so tokrat povedli Slovenci in imeli v zaključku na voljo celo pet zaključnih žog. A sreča, predvsem pa blok in servis nasprotnika, tokrat niso bili na naši strani in zaostanek se je kmalu podvojil.

Zadnji niz je bil izenačen vse do zadnje sekunde. Ekipi sta bili poravnani na 27, nato pa so Francozi z dvema zaporednima točkama srečanje odločili v svojo korist. ''Žal se nam ni izšlo. Zdi se mi, da predvsem na začetnem udarcu nismo odigrali tako, kot bi morali. S servisi bi morali bolj onemogočiti Francoze pa tudi visokih žog nismo zaključevali tako dobro kot na prejšnjih tekmah. Po drugi strani so bili francoski odbojkarji danes odlični. Žal ni šlo, ampak še vedno je to, kar smo naredili, fenomenalno in moramo biti zadovoljni,'' je takoj po tekmi povedal Jan Kozamernik.

''Žal nam je za neizkoriščene priložnosti, k smo jih imeli v drugem in tretjem nizu. Mogoče smo malo preveč nervozno krenili v začetek tekme, ampak smo pokazali, da lahko igramo proti najboljši ekipi na svetu. Morda bi se obrnilo drugače, če bi osvojili drugi ali tretji niz, vendar moramo priznati, da je nasprotnik odigral vrhunsko. Vemo, da imamo še veliko potenciala in naš cilj, da napredujemo, tako kot smo napredovali skozi celotno poletje in pridemo na naslednji turnir še močnejši,'' pa je dodal Tine Urnaut.

Francozi uvodoma prevzeli pobudo

Prvo žogo je v polje francoske reprezentance poslal kapetan Tine Urnaut, uvodnega napada za Slovenijo pa ni uspel izkoristiti Mitja Gasparini

Francozi so povedli z 2:0, vendar so se Gianijevi fantje približali na 2:3, sledili pa sta dve novi bombi nasprotnika za vodstvo s 5:2. Galski petelini so v naslednjem napadu povedli za štiri, vendar je po pregledu posnetka točka pripadla Slovencem.

(Slovenija - Francija) ep sofija odbojka | Avtor: EPA EPA
Varovanci Laurenta Tillieja so po prvem premoru povedli za pet, zato je Giani zahteval še polminutni pogovor s svojimi igralci. Slovenci so igrali bolj nervozno, največ težav pa so imeli pri realizaciji napada.

Po vodstvu Francozov za šest (13:7) so z dvema zaporednima točkama uspeli znižati na štiri. Prednost nasprotnika je v naslednjih minutah nihala med tremi in štirimi točkami. 

Francozi so z novim asom povedli z 22:16 in postalo je jasno, da je prvi niz najverjetneje izgubljen. V naslednjem napadu so favoriti blokirali poskus Klemna Čebulja, še en out slovenske reprezentance pa jim je podaril prvo zaključno žogo v nizu, v katerem reprezentanci niti enkrat nista bili poravnani. Izkoristili so drugo za končnih 25:19.

Slovenci na pragu izenačenja, sledil hladen tuš

Prva točka je pripadla Sloveniji, pri drugi pa so naši zahtevali pregled z video analizo. Žoga s francoske strani je pristala izven igrišča, vendar je sodnik točko dosodil nasprotniku. Andrea Giani je pri tem le skomignil z rameni.

Slovenci so vrnili z dvema zaporednima točkama in povedli s 3:1. Fantastična igra se je nadaljevala in po bloku Dejana Vinčiča so naši povedli z 8:3. Po dveh zapravljenih napadih so Francozi znižali na tri, njihov nalet pa je ustavil Urnaut.

Izjemna obrambna igra ni obrodila sadov, saj je Čebulj dobil nov blok, nato pa so Francozi z dobrim servisom znižali na točko razlike. A Slovenci niso popuščali - uvodni znaki nervoze so se že davno porazgubili - in dva dobra napada sta nam prinesla tri točke prednosti.

Po nesporazumu v obrambi je prednost skopnela na točko. Francozi so imeli celo priložnost za izenačenje, vendar so se Slovenci ubranili z blokom. 

Sledilo je izenačenje na 17, nato so Slovenci znova povedli, a le za nekaj trenutkov. Z izjemno predstavo je navduševal Earvin N'Gapeth, tako da so Francozi za trenutek prevzeli vodstvo (19:18). Odgovor je bil hiter in silovit, s kombinacijo bloka in napada pa so Slovenci spet prevzeli pobudo (21:19).

(Slovenija - Francija) ep odbojka finale sofija | Avtor: EPA EPA

Jan Pokeršnik je vstopil s klopi in uspešno izvedel prvi začetni udarec, s katerim smo si priigrali prvo zaključno žogo, drugega pa je poslal naravnost v mrežo. Sledili sta še dve zapravljeni zaključni žogi in niz je bil spet popolnoma odprt.

Jan Kozamernik je priigral četrto zaključno žogo, a tudi tokrat ni šlo. Nato je prišla peta, a Urnaut je žogo poslal v out, nato pa se je priložnost ponudila Francozom. Po vnovičnem izenačenju na 27 pa nam je sreča obrnila hrbet in favoriti so z asom pobegnili na 2:0 v nizih.

Odločal je ''fotofiniš''

(Slovenija - Francija) ep odbojka finale sofija | Avtor: EPA EPA
Potem ko so drugem nizu vzpostavili ravnotežje, so tretjega začeli slabo. V igro slovenske reprezentance se je prikradlo preveč napak, velika razlika pa se je naredila tudi na servisu, saj so Francozi v prvih dveh nizih zbrali šest asov, Slovenci nobenega.

Galski petelini so v tretjem hitro pobegnili na 3:1, kmalu zatem pa na 6:3. Zaostanek štirih točk so naši uspeli prepoloviti, nato pa z blokom prišli povsem blizu (8:9). Tillie je nemudoma zahteval time-out.

Z asom (končno!) so se Slovenci znova približali na ena (13:14), a nasprotnik je bil preprosto preveč suveren. 'S točko Urnauta je bil izid tretjič v nizu poravnan (17:17). Kozamernik je zabil za 18:17, Francozi pa so takoj izenačili. Obetala se je napeta in izenačena končnica.

Pri izenačenju na 23:23 je Alen Pajenk žogo poslal v out in Francozi so imeli prvo zaključno žogo, ki jo je izničil Gasparini. Svoj servis je v mrežo poslal še Dejan Vinčič, a beli so zapravili še drugo žogo za naslov prvaka stare celine.

Za servisno črto je stopil Urnaut, a točka je znova pripadla Francozom, ki so zapravili kar štiri zaključne žoge. V peto pa je belim vendarle uspelo in veselili so se prvega naslova na evropskih prvenstvih.

(Slovenija - Francija) ep sofija odbojka | Avtor: EPA EPA

Evropsko prvenstvo, finale:

Slovenija : Francija 0:3 (-19, -27, -27)

Komentarjev 4
  • provni 23:54 18.oktober 2015.

    Čestitam Slovenski odbojki. Super.

  • Žvižgač 22:37 18.oktober 2015.

    Čestitke, prijetno presenečenje za celo EU, Enkratne predstave, pravi borci, kapo dol.

  • jakec1575 22:19 18.oktober 2015.

    pravi borci.