Šport
2255 ogledov

Razveljavili finale, Slovenka zato do zmage

Janja Garnbret Epa
Janja Garnbret je zmagala na šesti tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju

S še četrto zmago v sezoni težavnosti je Janja Garnbret potrdila tretji naslov skupne zmagovalke, tretjega zaporednega, potem ko je bila na vrhu seštevka tudi v sezonah 2016 in 2017.

Razplet tekmovanja v Wujiangu je bil presenetljiv. Zaradi dežja, ki je zmočil oprimke in jih naredil spolzke, so po uradnem protestu razveljavili izid ženskega finala, moškega pa sploh niso opravili. Tako so kot uradni obveljali izidi polfinala, kar pomeni, da sta zmagovalki Wujianga dve tekmovalki. Takšen razplet je bil seveda odlična novica za slovenski tabor, saj si je Garnbretova po polfinalu prvo mesto delila z Jain Kim iz Južne Koreje.

V razveljavljenem finalu sta zmagovalki Wujianga padli na istem oprimku na tretje mesto, druga je bila Japonka Akiyo Noguchi, Avstrijka Jessica Pilz, ki je splezala do vrha, pa bi pripadla zmaga. A se to ni zgodilo. Po razveljavljenem finalu je avstrijska športna plezalka pristala na tretjem mestu. To pomeni, da bo 19-letna Garnbretova še tretjo sezono po vrsti končala na prvem mestu razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

Za Garnbretovo je izjemna sezona, na vseh tekmah doslej, na katerih je nastopila v balvanih in težavnosti, je bila na stopničkah, prva ali druga. Nazadnje je bila konec septembra druga na domači tekmi v Kranju. Po tritedenskem premoru je spočita začela kitajsko turnejo in se po kvalifikacijah in polfinalu pričakovano utrdila povsem na vrhu nastopajočih.

Janja Garnbret Svetovna prvakinja Šport Janja Garnbret prva zmagovalka v olimpijski kombinaciji

Garnbretova je v svetovnem pokalu v težavnosti letos štirikrat zmagala, v Kranju je najvišjo stopničko prepustila Kimovi, v Chamonixu pa Avstrijki Pilzevi, ki je bila pred zadnjima dvema tekmama na Kitajskem teoretično edina preostala izzivalka za prestižno zmago v skupnem seštevku sezone.

Slovenko (460) in Avstrijko (395) je po Kranju in pred začetkom kitajske turneje ločilo 65 točk, po Wujiangu pa ima Garnbretova 550 točk, Pilzeva pa 460 točk. Za delitev zmage v Wujiangu sta Garnbretova in Kimova dobili vsaka 90 točk in ne standardnih 100 točk. Kimova bo sezono končala kot tretja skupno.

Osvojen seštevek sezone v težavnosti je pika na i že tako odlične sezone, v kateri je 19-letna tekmovalka iz Šmartna pri Slovenj Gradcu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku postala svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji ter svetovna podprvakinja v težavnosti.

Tjaša Kalan in Mia Krampl sta tekmo v Wujinagu končali na šestem mestu, Domen Škofic je bil 19., Mina Markovič pa 22. Markovičeva ima v svetovnem pokalu v težavnosti prav tako kot Garnbretova tri skupne zmage (2011, 2012, 2015). Po enkrat sta seštevka sezone v težavnosti dobila Maja Vidmar (2007) in Škofic (2016). Slovenija ima letos dva zmagovalca sezone, Janja Garnbret je številka ena v težavnosti, Jernej Kruder pa si je svojo premierno krono zmagovalca v seštevku sezone priplezal v balvanskem plezanju.

janja garnbret Plezanje Šport Slovenija ima novo svetovno prvakinjo

Sezona svetovnega pokala se bo končala prihodnjo nedeljo v Xiamenu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.