Šport
23 ogledov

Reli preobratov dobil Ogier

Z drugo zmago je Sebastien Ogier utrdil drugo mesto v skupnem seštevku. Ima 158 Žurnal24 main
Sebastien Ogier je upravičil sedež v tovarniški Citroenovi ekipi in dobil svoj drugi reli za svetovno prvenstvo. Sebastien Loeb je bil na Japonskem peti in tako še ni ubranil naslova svetovnega prvaka.
Čudovito! Res sem zelo, zelo vesel. Ko sem prišel na Japonsko, sem pričakoval, da bo zame ta reli zelo težak.
Sebastien Ogier

Zmagovalec relija na Japonskem je Francoz Sebastien Ogier (Citroen), kar je njegova druga zmaga v svetovnem prvenstvu in prva s tovarniško ekipo, v kateri mu je ta vikend mesto odstopil Španec Dani Sordo (ta je bil z Junior Citroenom četrti). Večji del relija je vodil Norvežan Petter Solberg (zasebni Citroen) in tako je kazalo na prvo zmago zasebne ekipe po 16 letih, nakar pa je na zadnji hitrostni preizkušnji zaradi tehnične okvare izgubil 20 sekund in končal na drugem mestu. Na stopničke je stopil še Finec Jari-Matti Latvala (Ford), ki je bil tudi del tega tesnega relija preobratov v vodstvu. Šestkratni svetovni prvak Sebastien Loeb (Citroen) ves vikend ni bil dovolj hiter in tako s šestim mestom še ni ubranil naslova prvaka, a njegova prednost je tako velika, da ga bo Ogier do konca sezone težko ujel. Finec Mikko Hirvonen (Ford), ki je zadnjo etapo začel na drugem mestu, je zaradi težav z diferencialom zdrsnil na šesto mesto. Njegor rojak Kimi Räikkönen (Citroen), ki je bil z velikim zaostankom na osmem mestu, je tik pred ciljem odstopil.

Pred startom sem se zaradi pravkar prebolene gripe počutil grozno. Dirkalnik je bil odličen. Žal se mi je zgodila manjša okvara, a sem vseeno zadovoljen.
Petter Solberg

Sobotni brzinci
Po 14 od skupno 26 hitrostnih preizkušenj je bila prva vodilna četverica v manj kot 10 sekundah zaostanka. Vse do 13. brzinca je vodil Solberg, nakar je na zadnjem sobotnem jutranjem dobil kazen 10 sekund (prehiter start) in tako zdrsnil na tretje mesto. Tako je imel dobre štiri sekunde zaostanka za novim vodilnim Latvalo. "Pettrova kazen je ta reli naredila še bolj zanimiv," se je smejalo Jariju.  Na drugem mestu je bil Ogier, na četrtem pa Hirvonen. Slednji je bil največji poraženec dopoldneva, saj se je zavrtel in izgubil vsaj 10 sekund in tako tudi vodstvo. "K sreči sem še vedno v bitki za zmago," je dejal Mikko. A v soboto popoldne se je vse spremenilo. Na 18. brzincu, zadnjem sobotnem, se je v vodstvo vrnil Solberg. Tekmeci so malo popustili, da bo v nedeljo Norvežan tisti, ki bo kot prvi na stezi čistil progo. Le nekaj sekund za njim zaostajata Hirvonen in Ogier. Najhitreje je popoldne dirkal Sordo in se s petega dvignil na četrto mesto. Zjutraj vodilni Latvala pa je zaradi okvare izgubil 30 sekund in zdrsnil na peto mesto. 

Skupni seštevek pred zadnjimi tremi reliji:
1. S. Loeb 201 točka
2. S. Ogier 158
3. J.M. Latvala 132
4. P. SOlberg 118
5. D. Sordo 107
6. M. Hirvonen 107

Prvih 10 HP
V deželi vzhajajočega sonca se je 10. reli za svetovno prvenstvo začel že v četrtek. Po koncu petkovega sporeda dirkanja je vodil Solberg, a tekmeci so mu bili zelo blizu. "Zelo dobro sem začel. Hiter sem, a lahko bi dirkal še hitreje. Za zdaj sem zadovoljen in se za volanom dobro počutim," je v petek zjutraj dejal Solberg. Ogier je v petek dopoldne z druga mesta zdrsnil na tretje in imel 22 sekund zaostanka. Vse hitrejši je bil Hirvonen, ki je v petek pridobil nekaj sekund in za vodilnim zaostajal le še devet sekund. Medtem je aktualni prvak Loeb na šestem mestu izgubil stik z najboljšimi (54 sekund zaostanka). "Zame je bil to še en težak dan. Nimam odgovora na čase prvih petih. Pritiskam, kolikor morem," je o svoji nemoči pripovedoval Loeb.

Reli Japonska, končni vrstni red:

1. Sebastien Ogier (Citroën) 
2. Petter Solberg (Citroën) +15,7
3. Jari-Matti Latvala (Ford) +26,0
4. Dani Sordo (Citroën) +35,2
5. Sebastien Loeb (Citroën) +53,3
6. Mikko Hirvonen (Ford) +1:13,5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.