Šport
7 ogledov

Remi z okusom po porazu

Marko Šuler Suler Andrej Komac Bostjan Boštjan Cesar Zlatko Dedić Dedic Dedič Al
1/52
Žurnal24 main
Slovenija je v Johannesburgu zapravila vodstvo z 2:0 in remizirala z Združenimi državami Amerike (2:2). Naši bodo morali preboj v osmino finala tako iskati v sredo proti Angliji.

Takoj po tekmi je selektor Matjaž Kek povedal: "Odigrali smo fantastičen prvi del, padec koncentracije pa je obrnil tekmo. Američani so do izenačenja prišli brez igre. Fantje so pokazali, da so iz pravega testa. Točka nas ohranja tam, kjer bi mnogi želeli biti," so bile prve besede selektorja.

Pred tekmo se je Kek po petih dneh ugibanj vendarle odločil, da bo prednost v prvi postavi pred Zlatkom Dedićem dobil Zlatan Ljubijankić. Drugih sprememb v začetni enajsterici ni bilo, je pa Valter Birsa od prve minute zaigral na desni strani in Andraž Kirm na levi v zvezni vrsti. Proti Alžircem sta prvih 25 minut odigrala obratno.

Kako prijateljski bo obračun, je že v prvi minuti občutil Ljubijankič, ki ga je s komolcem po arkadi "pobožal“ Clint Dempsey. Slovenci so prvič zapretili v sedmi minuti, ko je po podaji Birse Ljubijankič z glavo streljal visoko prek vrat. Birsa je spet podajal dve minuti kasneje. V kazenskem prostoru je iskal Milivoja Novakovića, ki je za las zgrešil žogo. V 13. minuti pa trenutek za anale. Po lepi akciji naših je Aleksander Radosavljević nekje na 20 metrih od vrat našel Birso, ta pa je s prefinjenim udarcem zadel levi kot vrat Tima Howarda. Vratar Evertona je obstal kot vkopan.

V 22. minuti je bil spet agilen Birsa. Njegovo domiselno podajo je v sredini lovil Novakovič, ki je bil milimeter prekratek. Potem so sledile ameriške minute. Najprej je po prekršku Boštjana Cesarja nad Jozyjem Altidorjem s prostega strela s strani lepo meril Jose Torres, Samir Handanović pa je njegov poskus s skrajnimi močmi odbil v kot. Še lepša priložnost za izenačenje je sledila štiri minute pred odmorom. Z desne je v sredino podal Dempsey, žoga se je skotalila mimo celotne slovenske obrambe, na drugi vratnici bi jo moral le še v prazno mrežo potisniti Landon Donovan, a je sijajno v zadnjem trenutku reagiral Mišo Brečko. Kazen je sledila že minuti kasneje. Spet je udaril smrtonosni slovenski protinapad. Po akciji Brečka je podajo Novakovića je sprejel Ljubijankić, sam krenil proti Howardu in ga rutinirano ugnal. Slovenija je vodila z 2:0.

Drugi del se je začel obupno s slovenskega stališča. Že v 47. minuti je po podaji Steva Cherundola Cesar poletel v prazno, Donovan je ušel v kazenski prostor in s silovitim strelom z bližine premagal Handanovića. Že nekaj minut kasneje bi lahko sledilo izenačenje. Po prostem strelu Donovana je žoga švignila čez naš kazenski prostor, nikomur od Američanov pa je ni uspelo potisniti v mrežo. Slovenci so potem dobro umirili igro in spet vzpostavili ravnotežje, nova velika nevarnost pa je sledila v 70. minuti. S prostega strela je meril Donovan, žoga se je od živega zidu na koncu odbila do Altidorja, ki pa je streljal naravnost v Handanovića.

Pred slovenskimi vrati je bilo vroče tudi v 74. minuti, ko je po metu s stranskega avta in neuspelem odbijanju naše obrambe do strela prišel Dempsey, a je meril mimo gola. V 81. minuti je z razdalje streljal še Michael Bradley, preslabo za Handanovića. Isti igralec je skreiral preobrat le minuto kasneje. Altidore je preskočil Šulerja, Bradleyja pa nihče ni spremljal v kazenski prostor. Selektorjev sin je mirno zabil za 2:2. Sledil je izjemno sumljivo razveljavljeni gol Maurica Eduja, ki je zadel po predložku Donovana. V zaključku je pri naših poskušal še Novaković, a je ostalo pri delitvi točk, ki na koncu precej več prinaša ZDA.

Lestvica po 2. kolu:
1. Slovenija 4
2. ZDA 2
3. Anglija 2
4. Alžirija 1

SP, skupina C, drugo kolo:

Slovenija : ZDA 2:2 (2:0)
Birsa (13), Ljubijankić (42); Donovan (48), Bradley (82)

Alžirija : Anglija 0:0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.