Šport
5 ogledov

Ricco: Kontrole niso zanesljive

Ricardo Ricco bo moral svoje nečednosti zagovarjati pred Italijanskim olimpijski Žurnal24 main
"Počel sem isto kot Ricco," naj bi Leonardo Piepoli po pisanju časopisa El Pais priznal športnemu direktorju Saunier Duvala Joxeanu Fernandezu Matxinu. Ricco: "Kontrole niso zanesljive."
 
 

Počel sem isto kot Riccardo Ricco.

Leonardo Piepoli

 
Sodeč po pisanju španskega časopisa El Pais naj bi Leonardo Piepoli , zmagovalec desete etape na Dirki po Franciji , svojemu zdaj že nekdanjemu športnemu direktorju Joxeanu Fernandezu Matxinu priznal jemanje nedovoljenega hormona eritropoetina. Poleg tega naj bi še dejal: "Počel sem isto kot Riccardo Ricco." Če je to res, potem je jasno, da sta tako Ricco kot Piepoli grešila.

Ricco je bil zaradi pozitivnega vzorca že izločen z dirke, Piepolija pa je Mauro Gianetti , generalni menedžer moštva Saunier Duval , odpustil. Razlog? "Po pogovoru z njim sem ugotovil, da mu ne morem več zaupati," je dejal Gianetti. Sicer pa Piepoli, čeprav je sodeč po pisanju v časopisu El Pais jemal eritropoetin, na dopinški kontroli ni padel. Vsaj organizatorji francoskega kroga še niso sporočili, da bi v njegovih vzorcih našli nedovoljena poživila.

Je Leonardo Piepoli res priznal jemanje nedovoljenega eritropoetina? © Reuters

 
Jesus Losa – naslednik Eufemiana Fuentesa?
Prav v El Paisu še pišejo, da je jemanje poživil priznal tudi Moises Duenas Nevado , pri katerem so pri preiskavi hotelske sobe in osebnih stvari našli nekatere nedovoljene produkte. Vendar je Duenas izdal še eno ime, in sicer ime španskega zdravnika Jesusa Lose . Losa, ki je bil pred tem uradni zdravnik moštva Euskaltel Euskadi , je kakršnakoli namigovanja že zanikal: "Z Duenasom sem sodeloval, vendar sem mu pomagal samo pri prehrani in treningu. Seveda sem od njega prejel tudi denar, čeprav ne vem natančno, koliko. Nikoli pa mu nisem dal prepovedanih stvari."

 

Preberite še ...

Predober, da bi bilo res
Ricco s kolesa v pripor
Kri, znoj in bolečine
Kdaj bo te idiote izučilo?
Priložnost za nov sistem
Ožigosan še Nevado

Vendar pa se lahko vprašamo, ali zdravnik govori resnico, saj ga je pred leti podobnega dejanja obtožil zdaj "veliki" borec proti zlorabi nedovoljenih poživil David Millar . Prav po Škotovi zaslugi so Loso odpustili iz Euskaltela, zdaj pa se Španec izgovarja: "Nikoli me niso poklicali pred sodišče in če me bodo zdaj, se bom pozivu brez slabe vesti odzval, saj nič ne skrivam."

Kdo govori resnico in kdo ne, je resda vprašanje, se pa že lahko vprašamo, ali je Losa drugi Eufemiano Fuentes , protagonist v aferi Operacion Puerto , ki je na dan izbruhnila pred dvema letoma in zaradi katere se je upokojil Jan Ullrich . Mnogo izvrstnih kolesarjev – Ivan Basso, Oscar Sevilla, Francisco Mancebo … – pa je moralo ali končati kariere ali vsaj začasno prekiniti kolesarstvo.

"Izkušnja, ki je ne privoščim niti psu," je noč v zaporu opisal Riccardo Ricco. © Reuters

 
 
 

Počakati moramo tudi na izsledke ponovne analize in potem videti, ali je metoda, ki so jo uporabljali v laboratoriju, veljavna.

Riccardo Ricco

 
Kakorkoli že, Duenas je povzročil tudi to, da se bo sponzor Barloworld po koncu Dirke po Franciji umaknil. "Ta škandal škoduje našemu ugledu," so pojasnili iz Barloworlda, kar je potrdil tudi svetovni in olimpijski prvak Paolo Bettini : "Na lastni koži sem izkusil, kako težko je pridobiti podjetja, ki bi investirala v kolesarstvo. Ricco pa je hud udarec za ta šport." No, iz ekipe Barloworld so sporočili, da bodo dirkanje nadaljevali, saj naj bi se že pogovarjali z novimi sponzorji.

Ricco: "Kontrole niso zanesljive."

"Izkušnja, ki je ne privoščim niti psu," je noč, preživeto v zaporu, opisal Riccardo Ricco , ki se s svojim odvetnikom že pripravlja na zagovor. "Najprej moram še nekaj dni počakati, da povsem dojamem, kaj se je zgodilo. Počakati moramo tudi na izsledke ponovne analize in potem videti, ali je metoda, ki so jo uporabljali v laboratoriju, veljavna. Mislim, da ni stoodstotno zanesljiva."

Andy Schleck pravi, da je zadovoljen, da mu v naslednjih dveh letih ne bo treba "prenašati" Riccarda Riccoja. © Reuters

 
Zanimivo, da ga mnogi kolesarji v karavani nimajo prav preveč radi, predvsem zaradi njegovega vedenja. To je potrdil tudi mladi Andy Schleck : "Zadovoljen sem, da se mi z njim na dirkah ne bo treba srečati vsaj naslednji dve leti. Kar je storil, je sramotno, zato je prav, da se ga kaznuje s prepovedjo nastopanja." Ricco je seveda odgovoril: "Jasno je, da so me napadli, sam pa sem ostal tiho, ker mislim, da je treba vsakega posameznika spoštovati."

Ricco je zdaj tudi priznal, da se je počutil dovolj močnega za rumeno majico: "Vsi ste videli, kako sem bil močan. Lahko bi se potegoval za zmago. Moja morala je na psu, vendar hočem čim prej na kolo. Vem, da se bom na njem počutil bolje." Vseeno pa je Ricco dejal, da se to zagotovo ni zgodilo samo zato, ker je bil v vzponih za razred boljši od drugih: "Čeprav je vse skupaj sumljivo, pa se ne počutim kot žrtev. Vseeno se ne mislim izogibati, saj nisem storil ničesar slabega."

 
 

Vsi ste videli, kako sem bil močan. Lahko bi se potegoval za zmago.

Riccardo Ricco

 
Kot kaže, bodo zdaj nekatere države sprožile gonjo proti Španiji , ki naj bi bila v zadnjih letih meka dopinga. Tako so na nemški televiziji ARD gostili strokovnjaka na področju odkrivanja nedovoljenih poživil Hansa Geyerja , ki je razkril, da že nekaj časa sumijo, da so predvsem v Španiji, pa tudi drugje po Evropi, še vedno aktivni nekateri laboratoriji, kjer se ukvarjajo predvsem s tem, kako prikriti jemanje nedovoljenih poživil: "Vsakemu športniku analizirajo urin in tako natančno določijo, koliko časa pred tekmovanjem mora prenehati jemati nedovoljena poživila, da se lahko tako izogne pozitivnemu rezultatu na dopinški kontroli."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.