Šport
5 ogledov

Rise čaka Latvija, Švedi in Čehi prvi

Slovence prva tekma čaka v četrtek ob 16.15. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Hokejisti Danske so na SP v hokeju premagali Latvijo po kazenskih strelih. To pomeni, da se bo Slovenija v četrtek ob 16.15 pomerila s tokratnimi poraženci, Latvijci. Šestica Švedov proti ZDA (6:2).

Hokejisti Švedske so z učinkovito drugo tretjino (3:0) pobegnili Američanom in jim na koncu odčitali pravo hokejsko lekcijo. Skandinavci so z zmago preskočili tako Norveško kot tudi ZDA, tako da so na koncu osvojili celo prvo mesto v skupini, kar jim prinaša tudi velike tri točke pred nadaljevanjem tekmovanja. Patrik Berglund je zabil dvakrat, Američanom pa ni pomagala slaba predstava vratarja Ala Montoye. Zanimivo: Švedi so proti čezlužcem na svetovnih prvenstvih v novem tisočletju izgubili le enkrat, leta 2005.

Jaromir Jagr je zabil zmagoviti gol na tekmi med Češko in Finsko, na kateri so "domačini" ohranili stoodstoten izkupiček pred nadaljevanjem tekmovanja, v katerega bodo prenesli kar šest točk (2:1). Po vodstvu Čehov so Finci sicer znižali le nekaj sekund pred koncem, ko so iz igre potegnili vratarja in igrali s hokejistom več, toda podaljška jim ni uspelo izsiliti. Še en tesen obračun vedno bolj tradicionalnih rivalov je z 31 obrambami na češko stran prevesil tudi vratar Ondrej Pavelec.

Slovenci najprej z Latvijci
Na svetovnem prvenstvu elitne skupine na Slovaškem se bodo v skupini za obstanek borile reprezentance Slovenije, Latvije, Belorusije in Avstrije. Zadnji sta v to skupino danes padli še Avstrija po porazu z Norveško (0:5) ter Latvija po porazu po kazenskih strelih z Dansko (2:3).

Četrtouvrščene ekipe vseh predtekmovalnih skupin se bodo na SP borile za obstanek, medtem ko bodo prve tri nadaljevale tekmovanje v skupinah E in F, kjer si bodo poskušale zagotoviti četrtfinale. V skupini za obstanek bodo ekipe igrale po sistemu vsaka z vsako. Dve prvouvrščeni bosta na koncu ostali med elito tudi v sezoni 2012, medtem ko bosta zadnji dve izpadli v divizijo I, od koder sta si letos napredovanje zagotovili Italija in Kazahstan.

Slovenija bo v soboto igrala še proti Avstriji, v nedeljo pa proti Belorusiji.

Svetovno prvenstvo v hokeju, predtekmovanje, 3. kolo:

Skupina C

Avstrija : Norveška 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Koivu (7), Olimb (10), Holos (11), Spets (40), Bastiansen (50)

Švedska : ZDA 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)
Berglund (18, 36), Kruger (24), Sjogren (31), Ericsson (57), Petrasek (59); Fowler (19), Wheeler (51)

Lestvica: 1. Švedska 7 točk, 2. ZDA 6, 3. Norveška 5, 4. Avstrija 0.

Skupina D

Danska : Latvija 3:2* (1:0, 1:2, 0:0)
Christensen (2, 29); Cipulis (24), Redlihs (36)
* - po kazenskih strelih

Finska : Češka 1:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Salmela (60); Michalek (25), Jagr (43)

Lestvica: 1. Češka 9 točk, 2. Finska 5, 3. Danska 2, 4. Latvija 2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.