Šport
100 ogledov

Risi brez strahu po češki skalp

Slovenija hokej trening slovenska hokejska reprezentanca Profimedias
Slovenska hokejska reprezentanca ima do konca predtekmovanja svetovnega prvenstva elitne skupine v Parizu še tri tekme.

Prva tekma Slovenijo čaka v petek proti Češki, sledita pa še bržčas odločilni dvoboj z Belorusijo v soboto in z domačinom Francijo v ponedeljek. Slovenci že prvega od treh pričakujejo optimistično in upajo na presenečenje.

Čeprav bo sobotna tekma bržčas odločilna v boju za obstanek - Slovenci sicer ne skrivajo želje, da bi tudi v tekmi s favoriziranimi Čehi vzeli kakšno točko in si tako olajšali delo -, pa bo zelo pomembna tudi petkova s Čehi.

Za olajšanje v slovenskem taboru je poskrbela sredina tekma s Finci; čeprav se je končala s porazom, pa so Slovenci s predstavo, borbenostjo in pristopom, ki je bil povsem drugačen kot dan prej z Norveško, vendarle pokazali, da lahko na prvenstvu zaigrajo tudi kot ekipa. Seveda pa se mora v boju z realno močnejšimi tekmeci "poklopiti" vse, da bi lahko izbranci Nika Zupančiča upali na kaj več kot časten poraz.

Po tekmi s Finci so slovenski hokejisti dejali, da so imeli po norveški bledi predstavi, ko jim ni šlo prav nič od rok, v garderobi sestanek, na katerem so se pogovorili in našli slabe strani tistega dvoboja in poiskali rešitev za naprej.

"Prav veseli res ne moremo biti, točk ni bilo, smo pa bili zelo blizu. Držali smo rezultat, vsi smo dali od sebe maksimum. Predvsem moramo naprej prenesti to prvo tretjino," je o tej temi dejal Rok Tičar, ki se je že ozrl tudi na tekmo s Čehi: "Najbolje je, da prvo tretjino začneš dobro. To moramo prenesti na tekmo proti Čehom in verjamem, da končno lahko vzamemo točke ali vsaj eno, vsaka bo dobrodošla. Točk še ni, tudi nam je težko, ne bomo pa obupali."

Podobno je razmišljal tudi Blaž Gregorc: "Na Čehe se bomo pripravljali tudi še jutri, moramo pa na to tekmo prenesti našo tekmo s Finsko, ker se samo tako lahko nadejamo dobrega rezultata. Vsaka tekma je razred zase, a Čehi so tehnično dobro podkovani, veliko jih je iz NHL. Bo pa težka tekma, tako kot proti Finski." Gregorc bo imel zaradi svojega češkega klubskega porekla tudi poseben motiv: "Že med sezono smo se s fanti 'pohecali' na ta račun, tako da bo zanesljivo več emocij kot na ostalih tekmah. Bomo videli, kaj bo jutri."

Trenirala polovica reprezentantov

Danes so imeli Slovenci prost dan, ki ga je selektor Zupančič izkoristil za to, da so si hokejisti odpočili ter se v miru pripravili na petkovo tekmo, popoldne pa je polovica ekipe v pomožni dvorani kompleksa Bercy opravila še trening na ledu.

"Osredotočamo se samo na Češko, prihaja pa sklop zadnjih dveh tekem in jih tako tudi jemljemo. Pripravljamo se na Čehe, malo pa gledamo tudi proti Belorusom. Čehi so tehnična ekipa, s Finci so pokazali, da jih ne smeš nikoli odpisati. A naša tekma s Finsko je pokazala, da, ko smo kompaktni in strnjeni, nasprotniku sicer prepustimo terensko pobudo, je pa to edina pot, s katero se lahko nadejamo uspeha," je po treningu dejal Zupančič.

"Kanada in Finska sta zelo drsalni ekipi, Češka pa ... ne bom rekel, da so slabši drsalci, a poudarek je na tehnični igri. Če jim ne bomo dovolili razviti tega, je možnost, da se začne kaj krhati v njihovi igri. Moramo jih prisiliti v to, da posamezniki ne bodo na visoki ravni," je selektor iskal recept za boj proti Češki.

Postave v peti tekmi ne bo spreminjal, ostala bo takšna, kot je končala tekmo s Finsko, v vratih pa bo najverjetneje začel Gašper Krošelj, ki počasi prihaja v pravi ritem in dobiva vlogo prvega vratarja na SP.

Čehi trikrat tesno slavili

Češka je v dvoboju s Slovenijo seveda favorit. Na dosedanjem delu tekmovanja Čehom ni šlo, kot bi si želeli. Na njihovi strani pa je tudi tudi statistika medsebojnih dvobojev; doslej sta ekipi na elitnih SP igrali trikrat, vse tekme so dobili Čehi, a so se vse končale z dokaj tesnim izidom. Leta 2003 na Finskem je bilo 2:5, leta 2006 v Latviji 4:5, leta 2013 na Švedskem pa 2:4.

"Zadnja tekma je pokazala, da delamo prav in smo na dobri poti. Naslednja je Češka, oni so favoriti, kar pa nič ne pomeni. Vsaka tekma je nova, veliko je odvisno od tega, kakšen dan imaš. Mi gremo na zmago, pa bomo videli, kako bo," pa razmišlja branilec Jurij Repe, ki ima tudi veliko stikov s Češko, saj tam igra že od 14. leta. "Vsaka ekipa ima drugačen slog igre. To so velesile, z njimi se težko kosamo, a smo pokazali, da lahko igramo z njimi in lahko Čehe tudi presenetimo. Igral bom proti svojim, če lahko tako rečem. Bo nekaj posebnega, si pa srčno želim, da bi jih premagali."

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.