Šport
5 ogledov

Risi garali za zmago

Jurij Goličič Golicic Ales Aleš Music Mušič
1/20
Žurnal24 main
Prvi preizkus na svetovnem prvenstvu divizije I je slovenska hokejska reprezentanca prestala s težko priborjeno zmago nad Poljaki (3:2). Po vodstvu s 3:1 je sledila ofenziva gostov, ki pa so jo risi zdržali.

Po več kot desetih dneh priprav in dveh prijateljskih tekmah se je hokejska zgodba številka 1 v tej sezoni začela. Slovenska reprezentanca na domačem prvenstvu lovi uvrstitev med elito, kjer je bil nazadnje leta 2008. Prva ovira na drugoligaškem prvenstvu je bila Poljska, na katero imajo Slovenci lepe spomine, saj so jo pred šestimi leti premagali na njenem terenu in si takrat zagotovili vrnitev med najboljše.

Ob začetku tekme je selektor John Harrington razkril še zadnjo neznanko, potem ko je ta teden trikrat skrčil seznam reprezentantov na končnih 23. V vrata je postavil Andreja Hočevarja, ki je tako dobil prednost pred Robertom Kristanom. Poljaki so pritisnili na začetku tekme, vendar je Hočevar poskusa Marcina Kolusza in Jaroslawa Rožanskega ubranil. Nato so v prvem nevarnem napadu Slovenci zadeli. Na modri liniji je bil osamljen branilec Sabahudin Kovačevič, ki je z močnim strelom matiral Krzystofa Zborowskega. Priložnosti sta nato imela še Jan Urbas in Žiga Pance, Poljaki pa so do svojih petih minut prišli sredi tretjine, ko sta bila na slovenski strani zapored izključena Rok Tičar in Mitja Šivic. Ob prvem "power-layu" so se Slovenci ubranili, pri drugem pa ne. Plošček je po močnem strelu Mariana Csoricha ušel Hočevarju in se odpeljal v mrežo. Toda le pol minute pozneje so domači spet vodili. Izza gola je podal Šivic, pred vrati pa je bil spreten Tomaž Razingar.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pred tem je tretji član tega napada Andrej Hebar dobil močan udarec ploščka v koleno, na srečo pa se je po nekaj minutah že vrnil na led. Ob koncu tretjine so imeli priložnosti ob igri 5-4 tudi Slovenci. Prve niso izkoristili, ob drugi pa je z modre linije močno streljal Greg Kužnik, pred vrati pa je plošček preusmeril Jan Urbas in 11 sekund pred koncem prvega dela povišal naskok Slovenije na dva gola. Ta zadetek se je izkazal za zelo pomembnega, saj je Slovenija v drugi tretjini padla v igri. Pobudo so prevzeli Poljaki, Slovenci, ki so tekmecem dvakrat omogočili številčno prednost, pa so bili še najbolj nevarni ob hitrih protinapadih z igralcem manj. V 24. minuti je imel takšno priložnost Hebar, v 39. pa Žiga Pance. Slovenci pa so tudi dobili gol, ko so imeli na ledu le štiri igralce. V 26. minuti je z natančnim strelom tik pod prečko za drugi poljski gol poskrbel Jaroslaw Klys.

Hočevar je imel, tudi zaradi nezbranosti soigralcev v obrambi, precej dela, ob nevarnih poskusih Filipa Drzewieckega in Adama Baginskega pa je moral pokazati vse znanje, da so Poljaki ostali pri dveh golih. Pred odmorom bi lahko slovensko prednost povišal Žiga Jeglič, toda ploščka, ki se je odbil po strelu Luke Vidmarja, z dveh metrov ni poslal v mrežo. Tudi v zadnjem delu je bilo razmerje na ledu podobno. Poljaki so se izkazali za trdožive in borbene tekmece, Slovenci pa si niso pripravili veliko priložnosti. Razingar je dvakrat plošček poslal mimo vrat, v 51. minuti pa je kapetan imel res lepo priložnost, a je, resda precej s strani, z enega metra meril nenatančno. Slovenci so morali paziti tudi ob številčni prednosti; tako jim je v 57. minuti pobegnil Drzewiecki, a je bil Hočevar zbran. Zadnja preizkušnja za domačo vrsto je sledila ob koncu tekme. Po izključitvi Vidmarja je poljski strateg Wiktor Pysz iz vrat potegnil še Zborowskega ter skušal izsiliti podaljšek. Nekaj sekund pred koncem so do ploščka prišli Slovenci, vendar je Hebar zgrešil prazen gol, na drugi strani pa je Poljakom zmanjkalo časa za še kakšno akcijo in prva zmaga na SP je, resda težje od pričakovanj, ostala v Tivoliju.

SP divizije I (skupina B),1. kolo:

Slovenija : Poljska 3:2 (3:1, 0:1, 0:0)
Kovačevič (3), Razingar (15), Pavlin (20); Csorich (14), Klys (25)

Južna Koreja : Madžarska 2:4 (0:0, 1:3, 1:1)
K.-S. Kim (21, 50); Holeczy (24), Vas (29), Peterdi (32), Kovacs (42)

Hrvaška : Velika Britanija 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Rendulić (13); Phillips (5), O'Connor (31), Chambers (38), Dowd (57)

Lestvica: 1. V. Britanija 3 točke, 2. Madžarska 3, 3. Slovenija 3, 4. Poljska 0, 5. Hrvaška 0, 6. Južna Koreja 0

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.