Šport
18 ogledov

Risi Kazahstancem vrnili milo za drago

Jan Urbas Žurnal24 main
Slovenska hokejska reprezentanca je na četrti pripravljalni tekmi pred odhodom na svetovno prvenstvo v Mariboru premagala Kazahstan in mu tako vrnila za torkov poraz (2:1).

Slovenija je z današnjo četrto prijateljsko tekmo med pripravami na SP presegla polovico pripravljalnih dvobojev; naslednji teden jo čakata še dve preizkušnji z Avstrijo. Za Kazahstance, ki jih vodi Vladimir Krikunov, pa je bil današnji test zadnji pred svetovnim prvenstvom divizije I, kjer si bodo skušali zagotoviti vrnitev med najboljše na svetu.

Selektor Matjaž Kopitar je v postavo za današnjo tekmo uvrstil tudi oba člana ljubljanske Telemach Olimpije, ki sta v ponedeljek z naslovom prvakov končala domačo sezono, Žigo Panceta in Aleša Mušiča. Za nekaj skrbi pa so poskrbele slabe vesti iz Nemčije, kjer nekaj standardnih reprezentantov še ni končalo klubske sezone: poškodovala sta se Tomaž Razingar in David Rodman, prvi koleno, drugi pa ima pretres možganov.

Za četrto pripravljalno tekmo je v vratih Kopitar priložnost ponudil Andreju Hočevarju, na klopi je bil Luka Gračnar, nekateri mladi hokejisti (Luka Kalan, Peter Bizalj in Gregor Koblar) pa se se že preselili na tribuno.

Mušiču razveljavili zadetek

Začetek dvoboja je minil v raztrgani in nervozni igri. Prednjačili so gostje, ki so igrali ostro in na trenutke tudi umazano, posledica takšne igre pa sta bila dva obračuna s pestmi in disciplinska kazen igre. Prislužil si jo je Maksim Semenov; potem ko je Rok Leber odgovoril na napad tekmeca in enemu od gostujočih igralcev pritisnil krepko klofuto, je slovenskega napadalca Semenov kar s klopi s hrbta zagrabil za vrat in si prislužil predčasno pot v slačilnico.

Slovenija je v prvem delu sicer dosegla gol, plošček, ki je ušel vratarju Vitaliju Kolešniku, je v mrežo pospravil Mušič, vendar ni obveljal, ker so sodniki pred tem prehitro zapiskali prekinitev igre.

V drugem delu je po rahli premoči gostov in dobro slovenski igri v obrambi padel tudi prvi gol na dvoboju. A v polno so zadeli gostje, ko je Andrej Spiridonov skorajda z mrtvega kot meril na vrata Hočevarja, slovenskemu vratarju pa je plošček ob glavi in pod prečko ušel v mrežo. Slovenci so se sicer trudili, a izenačenja v tem delu ni bilo.

Koren začel preobrat

Vse pa se je spremenilo v zadnji tretjini, natančneje v pol minute. Slovenci so spet prevzeli pobudo in bili boljši tekmeci, a je bil Kolešnik nepremagljiv. Vse do 50. minute, ko je moral kar dvakrat po plošček v svojo mrežo. Najprej ga je presenetil Gal Koren, plošček je po njegovem strelu od daleč poletel nad ramo gostujočega vratarja in končal v mreži.

In ko se gostje še niso prav pobrali po izenačenju, je sledil nov šok zanje in veselje domačih ter rekih navijačev na tribunah dvorane Tabor: po lepi podaji Žige Jegliča pred gol je dobro vdrsal Jan Urbas in spretno podstavil palico, da je ploščku spremenil smer.

V zadnjih minutah so domači zanesljivo nadzorovali potek tekme in Kazahstancem niso dovolili, da bi prišli do resnejših možnosti za izenačenje; tudi vratarja so lahko potegnili iz vrat šele v zadnjih sekundah, a tudi to ni bilo dovolj za to, da bi izsilili podaljšek in Slovenci so tako z enako mero vrnili tekmecem trde ruske hokejske šole za torkov poraz (1:2).

Priprave v Mariboru bodo hokejisti naslednji teden znova začinili še z dvema tekmama, tekmec pa bo stara hokejska znanka in tradicionalna nasprotnica Avstrija.

Prijateljska tekma, Maribor:

Slovenija : Kazahstan 2:1 (0:0, 0:1, 2:0) 
Koren (50), Urbas (51); Spiridonov (37)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.