Šport
16 ogledov

Risi na letalo: Švedi s petardo v polfinale

Razingar Lundqvist Slovenija Švedska četrtfinale Soči olimpijske igre
1/27
Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca se bo vendarle morala vkrcati na sredin let v domovino, potem ko je visoko izgubila četrtfinalno tekmo proti Švedski (0:5). Risi blizu vse do zadnje tretjine. Ostali pari: Finska – Rusija, ZDA – Češka in Kanada – Latvija.

Slovenija je organizirano v obrambi in nezbrano v napadu odprla zgodovinsko četrtfinalno tekmo proti Švedski. Prvič je bilo pred slovenskimi vrati vroče v tretji minuti, ko je Robert Kristan na svoji bližnji vratnici dobro ustavil poskus Jimmieja Ericssona. Kristan, junak kvalifikacijske tekme proti Avstriji, je po napaki svoje branilce rešil tudi v peti minuti.

Henrik Lundqvist, eden od najbolje plačanih hokejistov v ligi NHL, je v lovilki v sedmi minuti zadržal prvi resnejši poskus Roka Tičarja. Po spotikanju Roberta Saboliča je Jonathan Ericsson nato risom ob vzklikih "šajbu, šajbu" ponudil prvi dve minuti z igralcem več na ledu.

Steen načel Kristana

Ravno ob izteku kazni je Blaž Gregorc v izjemno priložnost po protinapadu poslal kapetana Tomaža Razingarja, čigar bekend pa je Lundqvist v situaciji ena na ena ustavil, ulegel pa se je na ploščico tudi po kasnejšem nevarnem strelu risov, ki so prevzeli pobudo in se v strelih (5) izenačili s svetovnimi prvaki.

Ko je na semaforju pisalo 2:16 je prvo izključitev s strani sodnikov "kasiral" tudi prvi izmed risov Jan Muršak. Kristan je po dolgem pletenju mreže ubranil strel legendarnega Daniela Alfredssona in zadržal ploščico. Tik pred iztekom kazni pa so Švedi z veliko sreče (ali znanja?) povedli – po strelu od daleč Alfredssona se je plošček od ograde odbil točno na palico dobro postavljenega Alexandra Steena, ki jo je pospravil v mrežo nepripravljenega Kristana.

Lundqvist "ranger" na golu

Švedi bi lahko vodstvo hitro še obogatili, a je Sabolič z nedovoljenim ustavljanjem Ericssona pred vrati Kristana, ki mu je ploščica nevarno ušla, za ohranitev minimalnega zaostanka tvegal dvominutno izključitev, s katero bo Slovenija začela tudi drugo tretjino. Dobra minuta kazni se je Saboliču hitro iztekla, zaradi držanja palice pa je šel hitro "sedet" tudi mladi zvezdnik Gabriel Landeskog.

Veliko žvižgov so sodniki dobili tudi zaradi prekrška Ericssona nad Saboličem, ki je obležal po komolcu švedskega igralca, a slednji ni dobil kazni. Risi so v dveh minutah z igralcem več nekajkrat zapretili Lundqvistu, a je vratar New York Rangers na koncu dobro ustavil Davida Rodmana, ki je bil po hitri akciji blizu tudi v 31. minuti, ko je bil Lundqvist znova na mestu.

D. Sedin hitro zabil v zadnji tretjini

Risi so morali nato še tretjič zdržati z igralcem manj, ko je bil izključen Sabahudin Kovačević, a je po minuti na kazensko klop sedel še Daniel Sedin in moči so bile hitro izenačene. Minute z igralcem več risi z nekaj smole niso najbolje izkoristili. Po dolgem času so Švedi prek Nicklasa Bäckströma v zadnjih treh minutah dvakrat resno zapretili, Kristan pa se ni dal niti ob poskusu Niklasa Hjalmarssona.

Slovenija Švedska četrtfinale Soči olimpijske igre Eriksson Pretnar | Avtor: EPA EPA
Zadnja tretjina se ni začela po željah Slovencev. Loui Eriksson je izza gola podal v sredino, kjer je plošček najprej zgrešil eden od njegovih soigralcev, v mrežo pa ga je iz "drugega plana" pospravil Daniel Sedin. Risi bi kmalu hitro odgovorili, izvrstna priložnost se je po lepi akciji ponudila Anžetu Kopitarju, ki pa je ustrelil preko gola. Izključitev Marcusa Johanssona se rumeno-modrim ni prav nič poznala, a se risi niso predali.

Hagelin dokončal delo

Na videz nepremagljivi Lundqvist je v 47. minuti ustavil še Jana Urbasa in risom je počasi že tekla voda v grlo, še bolj po zapravljeni priložnosti Davida Rodmana minuto kasneje. Vsega je bilo konec enajst minut pred iztekom rednega dela, ko se je po dolgi akciji Eriksson sprehodil do vrat Kristana in ga premagal s strelom iz zapestja. Urbas bi po samostojnem prodoru lahko znižal izid že v enem naslednjih napadov, a streljal točno v švedski zid z imenom Henrik Lundqvist.

Za nameček je na drugi strani v 52. minuti zadel Carl Hagelin, ki je izkoristil lepo podajo izza Kristanovega gola in se podobno lahko kot pred njim Eriksson neoviran pomeril s Kristanom ter ga premagal za 4:0. Na Hagelina je slovenska obramba pozabila tudi slabe štiri minute pred iztekom rednega dela, ko je omenjeni član NY Rangers po akciji Erika Karlssona zgolj preusmeril ploščico mimo Kristana.

Razingar: Škoda za visok poraz

Slovenci so rahlo pritisnili za vsaj častni gol, ki pa jim ga tako kot proti ZDA v zadnjih trenutkih ni uspelo doseči. Že rezervirano letalo v smeri Ljubljane bo tako pričakovano poletelo tudi z risi, ki pa turnir zapuščajo kot eni največjih junakov iger. 

"Tekma je bila dolgo dokaj izenačena. Ko smo skušali doseči gol, so se pojavile luknje v obrambi. A vseeno, Švedska je bila boljša in se zasluženo uvrstila v polfinale. Na koncu je le škoda za visok poraz," je po tekmi za TV Slovenija povedal slovenski kapetan Tomaž Razingar.

Lundqvist: Do konca velik boj

"Na olimpijadi smo pustili zelo dober vtis in prikazali velik napredek. Zgodaj je še govoriti o mojih načrtih za prihodnost, a vem, kakšni so," je še dodal najizkušenejši član slovenske izbrane vrste. Eden najboljših posameznikov tekme, švedski vratar Lundqvist, je pohvalil slovensko izbrano vrsto, medtem ko se lahko z rojaki pripravlja na polfinale proti zmagovalcu tekme Rusija – Finska.

"Na tem turnirju, ko odloča le ena tekma, je naporno," je dejal izvrstni član newyorških Rangerjev. "Vse mora iti tebi v prid. Tako kot danes, ostali so blizu po dveh tretjinah, nikoli pa ne veš, lahko bi se odvilo tudi drugače. Moraš le igrati po najboljših močeh in si s trdim delom priigrati nekaj tiste dodatne sreče na teh obračunih. To je bila tekma, ki smo jo morali dobiti. Nismo pričakovali, da bo lahko, in tudi ni bilo vse do konca. Do takrat je bil velik boj."

Olimpijske igre, hokejski turnir, četrtfinale:

Švedska : Slovenija 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)
Steen (19), D. Sedin (42), Eriksson (49), Hagelin (52, 57)

Finska : Rusija 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)
Aaltonen (10), Selänne (18), Granlund (26); Kovaljčuk (8)

Ob 18.00:
ZDA – Češka
Kanada – Latvija

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.