Šport
10 ogledov

Risi pohrustali še Avstrijce in potrdili prvo mesto

slovenska hokejska reprezentanca Slovenija
1/9
Reuters
Slovenska hokejska reprezentanca je dobila tudi zadnjo tekmo svetovnega prvenstva divzije 1 v Stožicah proti Avstriji (3:2) in se več kot zasluženo uvrstila v elito. Najkoristnejši igralec prvenstva (MVP) postal slovenski vratar Robert Kristan.

Po tednu dni se je hokejski praznik v novem prizorišču, ljubljanskih Stožicah, končal. Za domačo reprezentanco uspešno, saj si je že pred zadnjim dnem zagotovila vrnitev v elitno skupino, kar je bil njen cilj pred prvenstvom. Zadnji dvoboj z Avstrijo tako ni imel tekmovalnega naboja, saj so tudi severni sosedje po lanskem izpadu takoj prišli nazaj med najboljše na svetu, zato pa tem večjega čustvenega, sosednji državi sta namreč na hokejskem področju zagrizeni tekmeci. SP se je nazadnje izteklo povsem po slovenskih željah, kajti v zadnji tekmi so zasluženo zmagali in osvojili vseh 15 točk. Drugi so bili na koncu z desetimi Avstrijci, tretji pa s šestimi Madžari.

Slovenci so na krilih navijačev v nabito polnih Stožicah - našteli so kar 10.500 gledalcev, kar je nov rekord na slovenskih hokejskih terenih - silovito pritisnili. Prvih deset minut so imeli na ledu popolno prevlado in so tekmecem dovolili le dva strela na gol, a ni bilo učinka pred golom Fabiana Weinhandla. Streli Žige Jegliča, Mitje Robarja, Aleša Kranjca, Davida Rodmana so postali njegov plen ali pa so ploščki zleteli ob vratnici. Na drugi strani je imel Robert Kristan malo dela, prvič je resneje posredoval šele ob strelu Michaela Grabnerja v sedmi minuti. Slovenci so se brez težav ubranili tudi ob avstrijski številčni prednosti, nato pa nadaljevali igro z začetka tekme. Pritisk pred vrati Avstrije je bil močan, vendar pa vsaj v prvem delu brez tako želenega zadetka, pa čeprav so gledalci ob nevarnih poskusih Davida Rodmana, Roka Tičarja in Sabahudina Kovačeviča skočili v zrak.

V nadaljevanju pa so navijači videli tudi tisto, kar je sicer odlični predstavi manjkalo v prvi tretjini: zadetke. Ko je hokejistom steklo, so goli padali kot po tekočem traku, veselili pa so se izmenično številčni slovenski in precej manj številni gostujoči pristaši. Serijo golov v Stožicah sta začela Rok Pajič z natančno podajo in Andrej Hebar, ki je bil na pravem mestu pred vrati. Tekmeci so izenačili le dobro minuto in pol pozneje, ko je Gerhard Unterluggauer za Kristanov hrbet pospravil odbiti plošček. A le 20 sekund je minilo do novega gola, po hitrem protinapadu je vratar Weinhandl le odbil plošček po strelu Aleša Mušiča, Marcel Rodman pa ga je pospravil v mrežo. Avstrija pa je v 29. minuti izenačila, ko je imela prvič v drugi tretjini igralca več. V naslednjih minutah je sodnik na klop poslal še tri Slovence, tako da je bila Avstrija nevarnejša, toda domači igralci so zdržali vse nalete. Ko so imeli sami na ledu številčno prednost, pa so Slovenci spet zapretili. Za novo navdušenje je poskrbel Aleš Kranjc, ko je ostal sam pred vrati Avstrije in rutinirano premagal Weinhandla za novo vodstvo, s katerim so nato Slovenci tudi dobili pestro drugo tretjino.

V zadnjem delu je bil boj povsem odprt. Ekipi sta navdušili s hitrim hokejem, dobrimi akcijami in oba vratarja sta imela precej dela. Za Slovenijo je eno lepših priložnosti zamudil David Rodman, ko je Weinhandl z zadnjimi močmi ubranil strel po njegovem protinapadu. Slovenske hokejiste in navijače je s svojimi odločitvami razburjal glavni sodnik Aleksej Ravodin, a so nato Slovenci zdržali avstrijsko številčno prednost, sami pa se nato še bolj zagrizeno vrgli v napad in Sabolič je bil pet minut pred koncem zelo blizu četrtemu zadetku. A tudi gostje so bili še kako nevarni, po strelu Humdertpfunda v 53. minuti se je izkazal Kristan, prav tako nekaj minut pozneje ob protinapadu Johannesa Reichela. Avstrijci so v zadnjih dveh minutah skušali zaigrati še brez vratarja, a so ga Slovenci z vztrajnimi napadi prisilili, da se je moral še dvakrat vrniti. Tako so imeli le pol minute prednosti 6-5, a se je Slovenija brez težav ubranila in veliko slavje v Stožicah se je lahko začelo.

Po končanem tekmovanju so podelili še nagrade za najboljše igralce. V idealno postavo SP so izbrali Roberta Kristana, Aleksandra Pobjedonosceva, Matthiasa Trattniga, Roka Tičarja, Šujeja Kudžija in Manuela Latuso. Najkoristnejši igralec je bil Robert Kristan, najboljši vratar prav tako Kristan, najboljši branilec Trattnig, najboljši napadalec pa Latusa.

SP divizije I (skupina A), 5. kolo:

Japonska : Ukrajina 1:2 (0:1, 0:0, 1:1, 0:0) - po kazenskih strelih
Tanaka (48); Navarenko (9), (Bondjarev - kazenski strel)

Madžarska : Velika Britanija 4:5 (2:2, 2:2, 0:1)
Vas (4), Kovacs (7), Sofron (22), Mihaly (37); Phillips (2), Dowd (18, 49), Fussey (35), Clarke (40)

Slovenija : Avstrija 3:2 (0:0, 3:2, 0:0)
Hebar (25), Marcel Rodman (27), Kranjc (38); Unterlugauer (26), Raffl (29)

Komentarjev 1
  • Žurnalček 14:20 21.april 2012.

    Orli so tudi Rusi, pa Srbi pa Albanci itd. Avstrijci so lahko samo GOLŠARJI !