Šport
21 ogledov

Risi "samo" do prve točke

Risi se bodo za vnovičen preboj med elito borili pred domačimi gledalci. (Foto:
1/14
Žurnal24 main
Slovenci so na zadnji skupinski tekmi na SP elitne divizije proti Nemčiji prišli do prve zgodovinske točke v predtekmovanju. Risi v skupini za obstanek sprva z Belorusijo.

Dvoboj tretjega kola predtekmovalne skupine A pravzaprav ni imel tekmovalnega pomena. Nemci so si z dvema zmagama zagotovili prvo mesto v skupini in so igrali le za prestiž in nadaljevanje zmagovitega niza, Slovenci pa so doslej – kljub dvema dobrima predstavama s favoriziranimi Slovaki in Rusi – ostali brez točk in bili tako že pred tekmo obsojeni na četrto mesto in nadaljevanje v skupini za obstanek.

A selektor Matjaž Kopitar je od svojih izbrancev zahteval popoln pristop tudi na tej rezultatsko nepomembni tekmi; nenazadnje zato, ker je ta dvoboj na nek način že služil kot ogrevanje pred odločilnimi tekmami za obstanek v četrtek, soboto in nedeljo. V vratih je bil tokrat spet Robert Kristan, v postavo pa se je kljub poškodbi, na tekmi z Rusijo so mu tekmeci zlomili nos, že vrnil Žiga Jeglič, ki je igral s čelado z zaščitno mrežo.

Takšna navodila so hitro obrodila sadove. Že v prvi nevarnejši akciji na tekmi je Slovenija povedla, potem ko je prav Jeglič streljal z desne strani, Robert Sabolič pa je pred vrati zmedel nemške branilce in vratarja Denisa Endrasa, tako da je plošček končal v mreži.

Nevarni pa so bili tudi Nemci. Michael Wolf, Marcel Müller in Daniel Kreuzer so z močnimi in natančnimi streli zapretili Kristanu, ki pa je bil zelo zanesljiv in je popravljal tudi nekaj manjših napak svojih branilcev. Sledile so nemške minute, saj so se Slovenci dolgo le branili. Pri tem so bili uspešni, preživeli tudi izključitev Roka Pajiča, čeprav je bil ob "power-playu" Wolf povsem sam meter od slovenskega gola, pa ni zadel. Podobno je bilo dve minuti pozneje, ko je vajo ponovil Thomas Greilinger, spet pa je bil na pravem mestu Kristan. Slovenci so imeli le še eno resnejšo priložnost v prvem delu, strel Aleša Kranjca z modre linije pa je Endras ukrotil.

Druga tretjina se je začela s kaznijo za Žigo Panceta, ki si jo je prislužil ob koncu prve. Nemci prednosti niso izkoristili, podobno pa je bilo med 22. in 24. minuto, ko je imela prvič na tekmi tudi Slovenija igralca več, toda pravega strela proti vratom Endrasa ni bilo. Toda Slovenci so se nato le ogreli, najprej je David Rodman podal izza gola, a je bil Marcel Rodman za nekaj trenutkov prepozno pri ploščku, potem pa je nevarno streljal še Rok Tičar in Endras je s težavo ukrotil plošček ob vratnici. Nemški vratar pa ni mogel preprečiti drugega slovenskega zadetka v 29. minuti. Sabolič je zadrsal za gol in podal plošček pred vrata, kjer je bil na pravem mestu Tičar ter ga zabil v mrežo.

Sledile so težke minute za Slovenijo. Nemci so imeli dvakrat zapored igralca več na ledu in so Slovence stisnili v njihovo obrambno tretjino. Streljali so z vseh položajev, tako da so imeli Kristan in igralci v polju veliko dela, da so se ubranili. Predvsem ob priložnosti Johna Trippa je številnim slovenskim navijačem v dvorani Orange Arena zastal dih, toda nemški Kanadčan je zgrešil s pol metra. Dve minuti pozneje, ko se je iztekala kazen zaradi šestih igralcev na ledu, pa so Nemci le prvič premagali Kristana. Po hitrem prodoru je Andre Rankel podal pred vrata, Wolf pa spremenil smer ploščku in znižal na 1:2.

Tretja tretjina se je začela v slogu celotne tekme: Nemci so pritiskali in streljali z vseh položajev, Slovenci pa so se dobro branili. Tudi ob nemški številčni prednosti, nato pa so v 46. minuti dobili izenačujoči gol, strelec je bil Felix Schultz, ki je plošček iz neposredne bližine ob vratnici poslal v mrežo. Nemčija je imela po drugem golu še nekaj priložnosti, Kristan še nekaj več dela – ob koncu je bilo razmerje v strelih kar 60:26 za Nemčijo –, toda Slovenci so zdržali. Občasno so tudi sami zapretili, tako je do nevarnega strela prišel branilec Mitja Robar, Pajiča pa so Nemci v 53. minuti ustavili s prekrškom. Prednosti 5-4 Slovenci nato niso izkoristili. Zadnjih pet minut je minilo ob pritisku Nemčije, toda zadnjo priložnost je imel David Rodman, ki je v 60. minuti dvakrat nevarno meril, a ostalo je pri 2:2.

Slovenija je tako osvojila sploh prvo točko v prvem delu tekmovanja na vseh dosedanjih nastopih na SP. V podaljšku so nato bili enakovredni Nemcem in imeli celo priložnost za zmago, a je Sabolič enkrat po prodoru slabo streljal, drugič pa je bil na pravem mestu Endras. O zmagi so odločali kazenski streli, zaradi dobrih obramb obeh vratarjev jih je bilo potrebnih osem, na koncu pa so dve točki odnesli Nemci.

Risi sprva z Belorusijo
Poleg Slovenije, ki je bila četrta v skupni A, je druga udeleženka skupine za obstanek Belorusija, ki je bila četrta v skupini B. V Košicah je o tretjem in četrtem mestu odločala zadnja tekma med Francijo in Belorusijo. Uspešnejši so bili Francozi, ki so zmagali po podaljšku z 2:1 (1:0, 0:0, 0:1; 1:0) ter bodo nadaljevali SP v drugem delu, Belorusi pa v skupini za obstanek. V tej predtekmovalni skupini je sicer prvo mesto osvojila Kanada, ki je po podaljšku s 4:3 premagala drugouvrščeno Švico. V skupino za obstanek bosta padli še zadnjeuvrščeni ekipi skupin C in D, bodisi Danska ali Latvija ter Avstrija ali Norveška.

Svetovno prvenstvo elitne divizije, predtekmovanje, 3. kolo:

Skupina A (Bratislava):

Slovenija : Nemčija 2:3 (1:0, 1:1, 0:1, 0:0) - po kazenskih strelih
Jeglič (5), Tičar (29); Wolf (36), Schütz (46), Hördler (kazenski strel)

Rusija : Slovaška 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)
Radulov (1), Nikulin (19, 39), Morozov (44); Šatan (2), Gaborik (31), Nagy (33)

Lestvica: 1. Nemčija 8 točk, 2. Rusija 6, 3. Slovaška 3, 4. Slovenija 1

Skupina B (Košice):

Kanada : Švica 4:3 (0:1, 2:0, 1:2, 1:0) - po podaljšku
Eberle (32), Tavares (37), Stewart (57), Pietrangelo (65); Diaz (13), du Bois (49), Ambuhl (59)

Francija : Belorusija 2:1 (1:0, 0:0, 0:1, 1:0) - po podaljšku
Treille (13), Hecquefeuille (61); Demagin (56)

Lestvica: 1. Kanada 8 točk, 2. Švica 6, 3. Francija 3, 4. Belorusija 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.