Šport
13 ogledov

Risi ujeli prvi plen: domačini zdržali le eno tretjino

Urbas Slovenija Avstrija repesaž za četrtfinale hokej Soči 2014 Reuters
Slovenski hokejisti so na drugi tekmi svetovnega prvenstva divizije I v skupini A premagali Južno Korejo in se veselili prvih točk v boju za povratek med elito (4:0). Dva zadetka Jana Urbasa. Avstrijci že prej premagali krvnico risov Japonsko (4:1).

Selektor Matjaž Kopitar je za drugo tekmo turnirja priložnost od prve minute ponudil mlademu čuvaju mreže Luki Gračnarju. Začetek tekme znova neprepričljive Slovenije ni bil najboljši, a so risi proti domačinom Južnim Korejcem prevzeli pobudo.

Sredi prve tretjine so risi preživeli tudi igro z dvema igralcema manj, mrežo je pred napadi domačih izvrstno zaklenil Gračnar. Izključena sta bila Žiga Pavlin in nato še Jan Muršak, kazni so s strani sodnikov nasploh kar deževale – Slovence so le nekaj sekund prej kaznovali tudi zaradi prevelikega števila igralcev na ledu.

Hiter rafal risov

Vratar Hoseung Son je bil v 17. minuti praktično že premagan, a je Muršaku pred praznimi vrati plošček skočil čez palico tik pred enim najlažjih golov v karieri. Pritisk se je v drugi tretjini stopnjeval, risi so sicer zapravili prvo igro z igralcem več na ledu, nato pa je južnokorejsko mrežo le uspel načeti Jan Urbas.

Urbas je po akciji Aleša Mušiča in Mitje Robarja zadel z močnim strelom "iz prve", kot bi mignil pa je bilo na semaforju že 2:0. Šokirano občinstvo je sicer najprej pospremilo novo nevarno akcijo svojih ljubljencev, na drugi strani pa je kot blisk udaril četrti slovenski napad in po akciji za mrežo in podajah Anžeta Kuralta ter Roka Leberja je sam na drugi vratnici plošček v mrežo pospravil Miha Verlič.

Mušič dokončal delo

Nepopustljivi sodniki so domačinom z izključitvama Marcela Rodmana in Robarja hitro ponudili novo priložnost za igro petih na tri, ki so jo risi znova brez večjih težav zdržali. Ko je na klop za kaznovane odšel naturalizirani Brock Radunske, bi lahko Tomaž Razingar povišal na verjetno že odločilnih 3:0, a je poskus kapetana končal v vratnici. Podobna usoda je doletela poskus Blaža Gregorca tik pred premorom.

Slovenci so že v eni prvih akcij zadnje tretjine razblinili vse dvome o zmagovalcu zadnjega ponedeljkovega obračuna. Aleš Mušič je po dobri borbi prišel do ploščka, ga popeljal pred vratarja in z neposredne bližine povišal na 3:0. Podobno kot v drugi tretjini bi lahko risi hitro podvojili vodstvo, a je Žiga Pance z neposredne bližine zgrešil prazna vrata.

Je pa prazna vrata v zadnji minuti rednega dela zadel Urbas za svoj drugi gol večera, potem ko so domači na klop potegnili svojega vratarja. Slovenci so se pred prostim dnem na SP v Gojangu v predmestju Seula vrnili v igro za prvi mesti, ki vodita nazaj med elito. V sredo rise že ob 5.30 po slovenskem času čaka prvi od dveh sosedskih obračunov z Madžarsko.

Kopitar: Vse skupaj na meji

"Predstava v prvi tretjini je posledica včerajšnje tekme, na kateri enostavno nismo mogli dati gola. Zdaj z malce bolj trezno glavo lahko trdimo, da se takšna tekma, kakršna se nam je pripetila včeraj, ne zgodi vsak dan. Enostavno so oni iz tistih priložnosti, ki so jih imeli, dvakrat v bistvu dosegli 'odbit' gol, nam pa se je odbijalo povsod, le nekako na palico ne, da bi zaključili. To je bil rezultat današnjega mučenja na začetku," je tekmo ocenil selektor Kopitar.

"Na srečo smo nato zadeli. Pozitivna stran je, da smo ohranili mrežo nedotaknjeno, se pravi zelo v redu igra v obrambi. Moram pa reči, da že dolgo nisem videl kaj takega ... Saj sploh ne najdem pravega izraza, ampak ... Da gre tekma v takšno smer. V prvi tretjini tri minute z dvema igralcema manj, jaz mislim, da vse ravno ni bilo tako, a se nočem vtikati v sojenje. Suvereno smo se ubranili. Nočem jokati, da ne bodo ljudje mislili, da iščemo izgovore. Od danes naprej moramo zmagati še trikrat in storili bomo vse, da se to zgodi. Je pa tole tukaj dejansko ... Ne vem, tudi drugi pravijo, da je na meji, če sploh je regularno."

Avstrijci pred koncem ušli "harakiriju"

Avstrija je Japonsko, ki je v prvem krogu nekoliko presenetljivo premagala Slovenijo z 2:1, dokončno strla šele ob koncu dvoboja. Japonci so celo povedli z zadetkom Takafumija Jamašite v uvodni tretjini, Stefan Geier je izenačil v drugi, ob koncu tekme pa so Thomas Hundertpfund (45.), Mario Altmann (48.) in Brian Lebler z golom na nebranjena vrata v 59. minuti le odločili zmagovalca.

V drugi ponedeljkovi tekmi so hokejisti Ukrajine premagali Madžare (3:0). Ukrajinci so nadigrali Madžare, bili precej nevarnejši, obenem pa dobro izkoriščali "power-play", saj so vse gole dosegli ob številčni prednosti. Uspešni so bili Jevgen Beluhin, Oleg Šafarenko in Oleg Timčenko.

SP divizije I, 2. krog, rezultati:

Skupina A

Avstrija : Japonska 4:1 (0:1, 1:0, 3:0)
Geier (26), Hundertpfund (45), Altmann (48), Lebler (59); Jamašita (6)

Madžarska : Ukrajina 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Beluhin (5), Šafarenko (30), Timočenko (31)

Slovenija : Južna Koreja 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Urbas (26, 60), Verlič (27), Mušič (41)

Komentarjev 1
  • zic 15:00 21.april 2014.

    končno, pezdeti..rodmana afne guncata, Mušič kao prvi center, nič od nič....mal se mu je usral, drgač pa pozna se do neba in nazaj da jih 8 manjka in to najbolj pomembnih, tlele ene par bi jih blo treba dat na ...prikaži več prvi avion pa domov