Šport
75 ogledov

Risi v Minsk z ne najboljšo popotnico

slovenska hokejska reprezentanca EPA
Slovenska hokejska reprezentanca je v pripravljalni tekmi pred kvalifikacijami za nastop na OI 2018 odigrala prijateljsko tekmo z Italijo. Slovenci so po podaljšku izgubili z 1:2 (0:0, 1:0, 0:1; 0:1).

Tako Slovenija kot Italija bosta konec tedna lovili uvrstitev na OI. Slovenci v Minsku, Italijani pa na podobnem turnirju v Oslu. Za izbrance slovenskega selektorja Nika Zupančiča je bil današnji dvoboj edini test med mini pripravami, ki so jih začeli prejšnji teden. Po tekmi bo Zupančič tudi odločil, kdo od hokejistov, ki so trenirali na Bledu, bo ostal doma oziroma določil končno postavo za Minsk.

Današnja tekma tako ni imela pravega tekmovalnega značaja, bolj je Zupančiča in strokovno vodstvo zanimalo, kako dobro igrajo ključni možje ekipe, selektor pa je tudi že sestavil napade, ki jih bo morebiti v takšni postavi uporabil tudi v Minsku. Že pred dnevi je napovedal, da bo kapetansko vlogo imel v Belorusiji Jan Muršak, ki se je že pridružil soigralcem, prav tako kot Robert Sabolič.

Danes je Zupančič prijateljski in testni dvoboj začel z vratarjem Gašperjem Krošljem, v napadu pa je preizkušal kombinacije Jan Urbas-Anže Kopitar-Žiga Pance, Ken Ograjenšek-Jan Muršak-Miha Verlič, Anže Kuralt-Aleš Mušič-Nik Pem in Žiga Pešut-Marcel Rodman-Robert Sabolič. Branilske pare pa so danes sestavljali Sabahudin Kovačevič in Jurij Repe, Miha Štebih in Aleš Kranjc, Blaž Gregorc in Mitja Robar ter Žiga Pavlin in Luka Vidmar.

Risi prevladovali v prvi tretjini

V uvodni tretjini je imela Slovenija izrazito premoč, Italijani so prvi strel sprožili šele v 20. minuti, tako da sta bila vratar in obramba brez dela. Slovenci pa so bili nenehno pred golom tekmeca, najlepše priložnosti pa v tem delu Jan Muršak, Jan Urbas ter Ken Ograjenšek. Z nekaj nevarnimi streli se je izkazal tudi Kopitar, Slovenija pa je imela dvakrat igralca več, vendar prednosti ni izkoristila.

Kopitar prekinil urok

Nadaljevanje je bilo podobno, Slovenija je napadala in imela nevarne akcije, toda ne Marcel Rodman ne Jan Urbas nista znala premagati Frederica Cloutierja, ko sta bila sama pred njim. Urok je končno prekinil Kopitar, ob tretjem "power-playu" Slovenije je v 27. minuti meril neubranljivo za slovensko vodstvo. Tudi pozneje je bil promet povsem enosmeren, Krošelj ni imel nobenega dela, italijanska vratarja, priložnost je na polovici tekme dobil še Andreas Bernard, pa veliko, a sta ga opravljala odlično in Slovencem preprečevala veselje.

Italijani izkoristili napako in prišli do preobrata

V zadnji tretjini je v vrata Slovenije stopil Robert Kristan, razmerje na drugi strani ploskve pa se ni spremenilo. Še vedno so bili Slovenci precej boljši, le nezbrani ob zaključkih akcij. Potem pa so naredili napako in izgubili plošček, Diega Kostnerja pa potem nepravilno ustavili pred golom in Italijan je izkoristil kazenski strel. V naslednji akciji je Slovenija kar dvakrat zadela okvir gola, pozneje pa je kakšnih 500 gledalcev z zmago v boksarskem vložku navdušil še Žiga Pance.

Ekipi sta nato igrali še podaljšek, ki pa se je hitro končal. Italijani so zadeli v deseti sekundi podaljška in dobili tekmo, kjer so bili precej podrejeni pri strelih na gol; potem pa je po dogovoru selektorjev sledilo še izvajanje kazenskih strelov, za Slovenijo sta zadela Robert Sabolič in Jan Urbas.

Zupančič določil ekipo za Minsk

Danes po tekmi z Italijo je selektor Zupančič s širšega seznama črtal peterico, branilca Žigo Pavlina in Klemna Pretnarja ter napadalce Erica Panceta, Andreja Hebarja in Žigo Pešuta.

Slovenija bo prvo tekmo na turnirju v Minsku igrala v četrtek, 1. septembra ob 14. uri s Poljsko, dan pozneje ob isti uri z Dansko, v nedeljo pa bo zadnji krog, v katerem se bo Slovenija ob 16. uri pomerila z domačini Belorusi.

 
Komentarjev 1
  • blueone 01:34 30.avgust 2016.

    Bravo Risi, sedaj pa gremo novim zmagam naproti in naprej v Pjongčang!