Šport
12 ogledov

Risi verjamejo v preboj med elito

Prizor z enega izmed nedavnih treningov slovenske reprezentance. (Foto: Nik Rova Žurnal24 main
Danes so člani slovenske hokejske reprezentance na novinarski konferenci predstavili svoje cilje in pričakovanja pred začetkom svetovnega prvenstva divizije I, do katerega je le še deset dni.

Deset dni še loči slovensko hokejsko reprezentanco od vrhunca sezone 2009/10. Od 17. do 23. aprila bo v Ljubljani svetovno prvenstvo divizije I, na katerem si bo Slovenija poskušala zagotoviti napredovanje v elitno skupino. Slovenski hokejisti so priprave začeli v ponedeljek, od torka pa že trenirajo pod vodstvom selektorja Johna Harringtona. Slovenski selektor ima namreč dvojno trenersko vlogo: poleg dela s Slovenijo je še trener italijanskega prvoligaša Asiaga, ki pa se je nepričakovano prebil do finala in bo šele ta teden začel z odločilnimi boji. A Harrington je – nenazadnje je pogodbo s Hokejsko zvezo Slovenije sklenil pred sodelovanjem z Italijani – dal prednost Sloveniji. V torek je tako prevzel delo v dvorani Tivoli. Del reprezentance se je danes predstavil na novinarski konferenci.

Selektor in igralci so spregovorili predvsem o ciljih in načrtih za SP, ki bo, ker je na domačem ledu, še posebej pomembno. Pa tudi tradicija govori v prid domači ekipi. V zadnjem desetletju je bila Ljubljana dvakrat gostiteljica tekmovanja te ravni (2001, 2007) in obakrat so Slovenci osvojili prvo mesto ter se prebili med elito. Prav ta uvrstitev med 16 najboljših v Ljubljani 2007 je za zdaj zadnja za Slovenijo, saj je naslednje leto izpadla, lani pa se ji na drugoligaškem SP v Litvi ni uspelo vrniti med elitna moštva.

Kar vznemirjen sem. Na tem SP imamo izredno priložnost za napredovanje. V sezoni smo zelo dobro delali. Na dveh pripravljalnih turnirjih sem imel priložnost preizkusiti številne mlade igralce.
John Harrington

"Lepo je biti spet v Sloveniji. Kot veste, je Asiago še vedno v igri za prvaka v Italiji. Odločitev o tem, da delo v klubu prepustim pomočniku, je bila težka. Toda pogodbo s HZS sem imel pred Asiagom in zato sem se odločil za prihod v Ljubljano," je dejal Harrington in nato strnil pričakovanja pred domačim tekmovanjem:

"Kar vznemirjen sem. Na tem SP imamo izredno priložnost za napredovanje. V sezoni smo zelo dobro delali. Na dveh pripravljalnih turnirjih sem imel priložnost preizkusiti številne mlade igralce. Nazadnje smo februarja na Japonskem osvojili drugo mesto, premagali pa smo Kazahstan, s katerim smo lani v Litvi izgubili. Zadovoljen sem tudi s kampom za mlade hokejiste do 23 let, ki smo ga letos pripravili prvič in je zelo dobrodošel pri iskanju nove baze igralcev."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Prav pomladitev ekipe je ena glavnih tem v reprezentanci. Nekaterih nosilcev igre iz prejšnjih sezon ni več, prihajajo pa mladi igralci. Številni so kljub mladosti že prekaljeni, kar velja predvsem za mladi val pri ljubljanski Olimpiji, ki je moral po kadrovskem osiromašenju sredi sezone nepričakovano prevzeti odgovornost. Med najstarejšimi in tudi najizkušenejšimi bo tako Marcel Rodman. Za njim je sezona brez pike na i na klubski sceni (z Dunajem se po vodstvu s 3:0 v polfinalu lige Ebel v dvoboju z Linzem ni uvrstil v finale), zdaj pa bo vse moči usmeril v reprezentanco.

Nas starejših je res nekam malo, imamo pa toliko talentov v mladih igralcih, da moramo sami od sebe zahtevati prvo mesto.
Marcel Rodman

"Cilj je povsem jasen in mislim, da tudi povsem realen. Na zadnjih dveh prvenstvih doma nam je uspelo, upajmo, da se bo zgodovina ponovila. Mislim, da imamo v ekipi res pravo mešanico. Nas starejših je res nekam malo, imamo pa toliko talentov v mladih igralcih, da moramo sami od sebe zahtevati prvo mesto."

Med najbolj opaznimi mladimi igralci je Žiga Pance, ki se je kljub slabi sezoni z zeleno-belimi uveljavil kot eden nosilcev igre: "Vsaka reprezentanca se enkrat zamenja. Še vedno je veliko starejših nosilcev igre. To je za nas neka dodatna motivacija. Ti so nam zgled in se skušamo se po njih ravnati. Za vsakega igralca je čast igrati za reprezentanco, to velja tudi zame. Upam, da mi bo uspelo priti v končno ekipo. Prvenstvo je le doma, tako da je motivacija velika."

Danes je za nekaj zmede poskrbel Tomaž Razingar. Harrington je v pogovoru z novinarji najprej dejal, da ga ne bo na zbor reprezentance ter da mu je žal, ker se je tako odločil, pozneje pa so s HZS sporočili, da je prišlo zgolj do nesporazuma ter da se bo Razingar soigralcem pridružil na četrtkovem dopoldanskem treningu v Tivoliju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.