Šport
32 ogledov

Robič zdržal pritisk Strasserja

Jure Robič je prvi obkrožil Slovenijo. Žurnal24 main
Jure Robič je zmagovalec kolesarske Dirke okoli Slovenije. Drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Christophu Strasserju, tretje pa še enemu slovenskemu predstavniku Marku Balohu.
 

V živo na zurnal24.si

Uradna stran tekmovanja

Najboljši slovenski ultramaratonski kolesar Jure Robič je na 2. Dirki okoli Slovenije ubranil lansko zmago. S tem je še enkrat več dokazal, da v zadnjih letih povsem upravičeno velja za enega najboljših, če ne najboljšega ultramaratonskega kolesarja. Za 1182 kilometrov dolgo progo, ki se je začela in končala v Postojni , je potreboval 40 ur in 29 minut.

Christoph Strasser je osvojil drugo mesto. © www.christophstrasser.at

 
Bolj realen podatek je najbrž povprečna hitrost, ki je znašala kar  29,2 kilometra na uro. Tokrat se ni ponovila zgodba iz lanskega leta, saj drugega mesta ni zasedel Marko Baloh , ampak lani tretji Christoph Strasser . Baloh, ki je v zadnjem mesecu zaradi poškodbe kolena izpustil kar nekaj tretningov, se je moral zadvoljiti s tretjim mestom. Čeprav zaostanek - Strasser se je v cilj pripeljal več kot dve uri za zmagovalcem - kaže na to, da si je Jeseničan zmago privozil brez večjih težav, to ni res, saj se mu je Strasser odločno postavil po robu. V noči s petka na soboto je razlika med Avstrijcem in našim predstavnikom znašala zgolj 14 minut in že je kazalo, da lahko pride do presenečenja.

 

Preberite še ...

Intervju: Jure Robič
Intervju: Marko Baloh
Prek tisoč kilometrov trpljenja
Intervju: Christoph Strasser

"Strasser je vseskozi zaostajal eno uro za mano, potem pa se mi je približal na 14 minut. Ko so mi fantje to povedali, sem vedel, da moram dati vse od sebe. Tokrat je šel res neverjetno dobro, tako da se je bila borba do zadnjega," je takoj po prihodu v cilj povedal utrujeni, a še kako zadovoljni Robič, ki je na letošnjo dirko prišel kot veliki favorit in je to preizkušnjo v sebi lastnem slogu tudi začel, saj je bil na vseh kontrolnih točkah najhitrejši.

 
 

Gonil sem ga do konca, saj nisem vedel, koliko moči še ima Christoph.

Jure Robič

 
"Gonil sem  ga do konca, saj nisem vedel, koliko moči še ima Christoph. Vendar so mi fantje v ključnih trenutkih povedali, da je tudi on na koncu z močmi. Na srečo sem jaz ritem zdržal, on pa je popustil," je Robič še opisal dvoboj na razdaljo s Strasserjem, ki ga je kasneje, ko je Robič pospešil, tudi dokončno izgubil. Prednost se je do cilja v Postojni vseskozi samo še povečevala in Robič je povsem zasluženo slavil še drugo zmago v dveh letih. "Ta je bila težja, kot lanska," je še priznal, medtem ko se je zahavaljeval vedno zvesti ekipi spremljevalcev, na čelu z Urošem Velepcem .

Baloh je dokazal, da spada med najboljše, čeprav ni vrhunsko pripravljen. © www.markobaloh.com

 
Od Slovencev so se med prvih deset uvrstili še Gregor Primc na peto, Miran Stanovnik na sedmo, Tomaž Perčič na osmo in Franci Horvat na deveto mesto. Pri ženskah je bila najboljša Tjaša Rutar (v žep je pravila 1000 evrov). Na cilj je prišla 17 ur in štiri minute za Robičem, premagala pa je tudi lansko zmagovalko Ajdo Opeko . Dirko je končalo 30 tekmovalcev.

Kolesarje je pot vodila do Obale, severne Primorske, prek Vršiča na Gorenjsko, Koroško, Štajersko, Prekmurje, Savinjsko dolino, Belo Krajino in Notranjsko in nazaj v Postojno. Skupno so premagali 13.000 metrov nadmorske višine.

Številni so tudi omagali. Že v petek sta v okolici Nove Gorice zaradi zdravstvenih težav s kolesa stopila Barney Mauleverer in Fabio Biasiolo , 15 kilometrov pozneje pa še Uroš Stoklas . V petek popoldan so zaradi bolezni oziroma utrujenosti odstopili Bojan Vogrinčič , Bojan Kos , Aleš Luznar , Nejc Egrlič in že zvečer Robert Broomhead. Ponoči sta zaradi težav s koleni dirko končala Matej Markovič in Aleš Udovič , zaradi nesreče pa je odstopil Slavko Petrič .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.