Šport
19 ogledov

Rodičeva in Osovnikar daleč od Londona

Snežana Rodič je skočila 14,23 metra in zmagala v troskoku. (Foto: Reuters) Reuters
Snežana Rodič (troskok) in Matic Osovnikar (100 m) sta bila prvi dan odprtega atletskega prvenstva Slovenije v Kopru daleč od potrebne norme za nastop na olimpijskih igrah v Londonu.

Marija Šestak (Mass) je pri dan odprtega atletskega prvenstva Slovenije v Kopru v troskoku zmagala s 14,17 m. Drugouvrščena Koprčanka Snežana Rodič (Mass) pa je s 13,77 m ostala daleč od potrebne norme A (14,30 m) za nastop na olimpijskih igrah v Londonu. Marina Tomič (Kladivar) je na 100 m ovire slavila s 13,28.

Barbara Špiler (Brežice) je v metu kladiva slavila s 67,65 m. Na 100 m sta naslova osvojila Matic Osovnikar (Mass), ki pa je kljub izidu sezone (10,49) krepko zaostal za normo B za OI (10,24), ter Sara Strajnar (Mass, 11,76), ki je v zaključku ugnala Sabino Veit (Štajerska, 11,80). Matija Kranjc (Mass) je v metu kopja slavil s 73,36 m in ni presegel dosežkov z EP v Helsinkih, na 5000 m pa je naslov s skoraj krogom prednosti pred zasledovalkami osvojila Žana Jereb (17:23,83), ki bo na OI nastopila v maratonu.

Mitja Krevs (Štajerska) je v teku na 1500 m za najmanj 50 m ugnal vso konkurenco in tekel precej pod štirimi minutami (3:51,37). Na visokih ovirah je nov slovenski naslov osvojil Damjan Zlatnar (Mass, 13,43). V teku na stadionski krog sta naslova osvojila Liona Rebernik (Štajerska, 54,40) in Erik Vončina (Postojna), Brent LaRue pa je pred nedeljskim tekom na tej razdalji z ovirami v cilj prišel kot zadnji v najmočnejši skupini in s skupno 20. časom (52,93).

Andrej Poljanec (Krka) je v skoku s palico edini preskočil pet metrov (5,00 m), v suvanju krogle je slavil Hrvat Marin Premeru (19,28), z novim naslovom slovenskega prvaka je bil na drugem mestu daleč za njim Miran Vodovnik (17,40 m), Maruša Novak (Mass) pa je bila prva v skoku v višino (1,80 m).

Šestakova je edina skoka prek 14 m na tekmi dosegla v drugi (14,06 m) in zadnji, šesti seriji (14,17 m). "Danes sem težko tekmovala, ker sem bila psihično prazna po EP in utrujena zaradi treningov, ki sem jih imela v zadnjem obdobju. Počutila se nisem najbolje, vendar sem v zadnji seriji dosegla dober izid. Sposobna sem sicer več, vendar pa me veseli, da imam stabilne izide, ker vem, da bom enkrat rezultatsko odskočila. Upam, da se bo to zgodilo prav v Londonu," si je zaželela Šestakova, edina slovenska finalistka na EP v Helsinkih.

Marija Šestak | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič

Rodičeva, ki ima sicer normo B za OI, vendar je morala loviti normo A, ki jo ima Šestakova, je razočarano končala tekmo. "Že na ogrevanju sem imela mehke noge, svoje sta dodala vročina in psihični pritisk, saj sem se zavedala, da imam le še nekaj skokov, da dosežem cilj in se prebijem na OI. Žal mi ni uspelo, moram reči, da danes nisem bil pri stvari," je zmajevala z glavo Rodičeva. Tomičeva je imela veliko težav v kvalifikacijah na zadnjih dveh ovirah, v finalu pa je pokazala bistveno več. "Rezultat je bil v primerjavi z EP dober, vendar kljub temu nisem zadovoljna. Imela sem težave v zaključku, mogoče zaradi napak v stezi ali pa sem jih delala sama, danes vedno na istem mestu," je dejala Tomičeva.

Špilerjeva je drugič v sezoni ter po treh zaporednih porazih ugnala Venezuelko Roso Rodrigues (66,48 m). Tekmovalki sta se menjali v vodstvu vse do pete serije, ko je Špilerjeva dosegla daljavo dneva in zmago s 66,55 v zadnji seriji le še potrdila. "Prvič sem tekmovala na koprskem stadionu z modro stezo. Super je bilo tekmovati in je drugačna energija, kot na drugih stadionih pri nas. Po slabem EP sem se začel počasi pobirati, čeprav z izidom še nisem zadovoljna. Sedaj moram še opraviti do konca zaključne priprave za OI in upam na dober nastop v Londonu," je dejala Špilerjeva.

"Letos sem ves čas na podobni ravni in nikoli nisem tekel bolje, kot danes. Ni bilo realno pričakovati časa pod 10,24. Pred sezono sem bil povsem prepričan v to. Žal pa med tekom delam napake, ki so se zakoreninile v zadnjih letih. Vse pa sem skušal odmisliti in na tekmo v Kopru, kjer mi je lani uspel odličen tek, sem šel pozitivno. Toda veter mi tokrat, z razliko od lani, ni bil naklonjen, sam pa sem delal napake in je bil tek daleč od idealnega," je dejal Osovnikar, ki je osvojil 27. in 28. naslov, saj je slavil tudi v štafeti Massa na 4 x 100 m.

V nedeljo bo nastopil še na 200 m, o nadaljevanju kariere pa se še ni povsem odločil. "Mogoče bom naslednje leto še nastopil na DP, vendar še nisem razčistil, kako naprej. Jeseni se bom resno lotil poklica zobozdravnika in sam nisem polovičar, da bi na denimo rekreativni ravni treniral atletiko. Po drugi strani pa me še vedno vleče v atletiko in tekmovanja tudi za naslednje leto," je dodal Osovnikar, finalist svetovnega prvenstva v Osaki leta 2007. Zadnji dve leti je slovenski rekorder treniral v Londonu, vendar se časom iz prejšnjih sezon ni več približal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.