Šport
2626 ogledov

Rodil se je pred očmi njunih otrok

Smukec, Matej Rožič Mavrič, Simon Rosič Rosko Smukec
Strast do žoge in nogometa sta želela prenašati na najmlajše … To je rezultat.

Smukec, nogometna šola za življenje praznuje svoj peti rojstni dan, zato bo danes v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica organiziral Smukčevo noč s simbolnim sporočilom: “Otroci in mladostniki ... Bodite športno aktivni med poletnimi počitnicami.”

“Seveda bodo na Smukčevi noči izpostavljeni vsi udeleženci nogometnega kampa Smukec v Novi Gorici, eden izmed njih pa bo prejel posebno nagrado, in sicer žezlo hrabrosti neumorne borke Lucije Mlinarič,” pojasnjujejo pri Smukcu.

Sama prireditev bo imela pridih atraktivne zvrsti glasbe, v ospredju bo rap z glavnima gostoma Challetom Salletom ter Nipkejem. Občinstvo bosta najprej segrela lokalna raperja Ja-sha ter Jonzie, za plesni vložek bo poskrbela plesna šola M&N, vse skupaj pa bo začinil DJ Nej.

Poudarjajo, da bo Smukčeva noč dodana vrednost projekta in njegovih akterjev, ki večkrat na glas zavpijejo: “Enkrat Smukec … Vedno Smukec!”

Presega zgolj nogomet

Začela sta iz nič. Bilo je leto 2013 in bila je le ideja, kako bi nekdanji nogometni reprezentant v nogometu Matej Rožič Mavrič ter bivši nogometaš ter trener Simon Rosič Rosko, začela strast do žoge in nogometa prenašati na najmlajše pred očmi njunih otrok ... “In spontano se je zgodil oziroma rodil Smukec,” pojasnjuje Simon.

Smukec danes po njegovih navedbah presega zgolj nogomet: “Skupaj s prijatelji, sodelavci ustvarjamo presečišče nogometnih in drugih strokovnjakov, staršev in otrok ter tako iz nogometne šole postajamo nogometno šolo za življenje.” 

Vseskozi močno poudarjajo vzgojno - izobraževalno komponento: “Ponosni smo, da Smukec predstavlja mešanico visoko strokovnega trenerskega pristopa, kvalitetne zabave ter podajanja poučnih življenjskih tem, in sicer predšolskim ter šolskim otrokom.”

“Pomembnost ekipnega duha je le eno področje, ki ga Smukec izpostavlja,” pojasnjuje Matej. Dodaja, da Smukec prek komponente športa ter druženja z vrstniki in ambasadorji opozori in poduči o pasteh življenja ter o človeških vrednotah: “Želimo resnično biti sinonim za nogometno šolo za življenje.”

V tem času so osnovno idejo začeli izvajati preko društva. Športno društvo Smukec tako tekom celega leta organizira Nogometno urico Smukec za predšolske otroke, tekom poletnih šolskih počitnic pa nogometne kampe za otroke od šestih let dalje, in sicer v Novi Gorici ter Piranu. Nogometni kamp Smukec v Novi Gorici je namenjen otrokom od 6. do 10. leta, Nogometni kamp Mr. Smuk v Piranu pa predstavlja all inclusive nogometne počitnice za otroke od 10. do 13. leta. Poseben izziv pa so organizacije dogodkov kot je tudi današnja Smukčeva noč.

Smučkeva noč bo danes, v petek 29. junija ob 18.00 v Novi Gorici na ploščadi Silvana Furlana. 

Vrednote želijo razširiti na nacionalno raven

V bližnji prihodnosti želijo prestopiti meje Nove Gorice in Pirana ter razširiti njihovo blagovno znamko in njene vrednote na nacionalno raven. Poleg tega bi radi organizirali all inclusive nogometne počitnice za mlade od 13. do 16. leta ter na noge postavili mednarodni nogometni kamp, ki bi poleg osnovnih načel projekta Smukec nudil še učenje tujih jezikov.

Matej Rožič Mavrič, Simon Rosič Rosko, Smukec | Avtor: Matej Rožič Mavrič, Simon Rosič Rosko, Smukec Matej Rožič Mavrič, Simon Rosič Rosko, Smukec
Prav tako želijo v Novi Gorici organizirati odprto šolo Smukec, ki bi bila namenjena otrokom, kateri iz različnih razlogov ne morejo ali pa ne želijo biti del nogometnih klubov v tekmovalnem procesu, hkrati pa imajo zelo radi nogomet.

K njim pridejo že štiriletniki

K Nogometni urici Smukec, ki poteka skozi celo šolsko leto, pridejo tudi otroci, stari komaj štiri leta. “Akterji projekta Nogometna urica Smukec, ki je namenjena predšolskim otrokom, se zavedamo, da otroci na začetku pristopijo z neko distanco ter najprej preverijo okolje, v katerega se spuščajo,” opisuje Simon.

S prijetnim pristopom trenerjev ter s pomočjo staršev pa pomisleki po njegovih izkušnjah izzvenijo, ustvari se prijetno okolje in otroci se v njem začnejo počutiti sproščeno ter varno: “Lahko potrdim, da so vsi trenerji strokovno usposobljeni in stremimo k doseganju najvišjih standardov v procesu treninga glede na starost, želje in zmožnosti vsakega otroka. S svojim zgledom in delom ustvarjamo prijateljsko delovno ozračje brez elementov nasilja ali negativnega pritiska na otroke. Tako poleg telesnih sposobnosti spremljajo in pazijo tudi na otrokov osebnostni razvoj.

Po njegovih izkušnjah predšolski otroci z obiskovanjem Nogometne urice Smukec naredijo velik korak naprej v smislu osvojitve abecede teka, atletike in gimnastike: “Ves čas se tudi dobesedno igrajo nogomet ter enostavno dozorijo do te mere, da so pripravljeni storiti korak naprej ter se brez težav priključijo selekciji U7 pri Nogometnem društvu Gorica.”

"Smukčeva noč je namenjena tudi kot športni pozdrav poletju. ŠD Smukec ter MONG sta si enotna, da je treba v okolje poslati sporočilo, da so otroci fizično aktivni med počitnicami ter da ne obsedijo pred ekrani. Mogoče se vse skupaj zdi bistveno bolj samoumevno kot je v resnici." - Simon Rosič Rosko

Komentarjev 1
  • Matilda_Beg 10:27 29.junij 2018.

    Prejel sem 24351 $ v mojem prvem mesecu in 305.000 $ prejšnji mesec, saj sem delal na spletu od doma. Sem redni študent in samo delam od 3 do 4 ure na dan. Vsak mora poskusiti to delo zdaj, tako ...prikaži več da uporabitee to povezavoao .... ●●●● ➤➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob8.Com