Šport
23 ogledov

Rodríguez v vodstvu, Izagirre dobil etapo

Rodriguez Katjuša Giro d'Italia dirka po Italiji kolesarstvo 15. etapa EPA
Španec Jon Izagirre (Euskaltel) je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Italiji med krajema Limone in Falzes v dolžini 173 km. Drugo mesto je zasedel Italijan Alessandro De Marchi, tretje pa Nizozemec Stef Clement (oba +0:16). Rožnato majico vodilnega je zadržal Španec Joaquim Rodríguez (Katjuša).

Edini slovenski predstavnik na letošnji dirki po Italiji, Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale), je na torkovi etapi zasedel 121. mesto (+8:04), v skupni razvrstitvi pa je na 133. mestu (+2:22:35). Glavni pretendenti za končno zmago na italijanski pentlji so po ponedeljkovem prostem dnevu tudi na današnji etapi nekoliko manj obremenili svoja telesa in hranili moči pred veliko pomembnejšimi preizkušnjami v "zahrbtnih" Dolomitih, glavno vlogo pa je odigrala nenevarna skupina desetih kolesarjev.

Alessandro De Marchi (Androni), Mathias Frank (BMC), Jon Izagirre (Euskaltel), Lucca Mazzanti (Farnese Vini), Lars Ytting Bak (Lotto), Nicolas Maes (Omega Pharma), Jose Herrada López (Movistar), Stef Clement (Rabobank), Matthias Brändle (NetApp) in Manuele Baoro (Saxo Bank) so bili večji del v ospredju, na nekaterih odsekih današnje trase so si prikolesarili tudi dobrih dvanajst minut prednosti, kar pa ni preveč vznemirilo glavnih favoritov za končno zmago. V tej ubežni skupini jim je bil še najbolj nevaren Herrada, pa še ta je imel pred današnjo preizkušnjo več kot 32 minut zaostanka za vodilnim Joaquimom Rodríguezom.

Slabih pet kilometrov pred ciljem se je med njimi razplamtel boj za etapno zmago, vodilna skupina je razpadla na prafaktorje, najbolje pa je svoje moči na vzponu na Falzes porazdelil 23-letni baskovski kolesar Izagirre, ki je tako dosegel svojo prvo etapno zmago na Giru in drugo karieri. Najboljši je bil tudi v vožnji na čas na letošnji aprilski dirki po Asturiji. V dvoboju za drugo mesto je imel De Marchi več moči od Clementa.

Glavnina je v cilj prišla s slabimi devetimi minutami zaostanka. V skupni razvrstitvi ima Rodriguez 30 sekund prednosti pred drugouvrščenim Kanadčanom Ryderjem Hesjedalom in 1:22 minute pred tretejuvrščenim Italijanom Ivanom Bassom. V sredo bo na sporedu 186 km dolga gorska preizkušnja od Falzesa do Cortine d'Ampezzo. Karavana bo morala premagati po dva vzpona prve in druge težavnostne kategorije.

Dirka po Italiji, 16. etapa (Limone sul Garda – Falzes, 174 km), rezultati:

1. Jon Izagirre Insausti (Špa/Euskaltel) 4:02:00
2. Alessandro De Marchi (Ita/Androni) + 0:16
3. Stef Clement (Niz/Rabobank)
4. Mathias Frank (Švi/BMC) 0:19
5. Jose Herrada Lopez (Špa/Movistar) 0:21
6. Manuele Boaro (Ita/Saxo Bank) 0:37
7. Matthias Brandle (Avt/NetApp) 0:43
8. Nikolas Maes (Bel/Omega Pharma) 0:45
9. Lars Ytting Bak (Dan/Lotto)
10. Luca Mazzanti (Ita/Farnese Vini) 0:48
...
121. Gregor Gazvoda (Slo/AG2R La Mondiale) 12:08

Skupno:

1. Joaquim Rodríguez (Špa/Katjuša) 69:22:04
2. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) + 0:30
3. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 1:22
4. Paolo Tiralongo (Ita/Astana) 1:26
5. Roman Kreuziger (Češ/Astana) 1:27
6. Michele Scarponi (Ita/Lampre) 1:36
7. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar) 1:42
8. Sergio Luis Henao Montoya (Kol/Sky) 1:55
9. Dario Cataldo (Ita/Omega Pharma) 2:12
10. Sandy Casar (Fra/FDJ) 2:13
...
133. Gregor Gazvoda (Slo/AG2R La Mondiale) 2:22:35

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.