Šport
13 ogledov

Rodriguezu etapa in rožnata majica

Hesjedal Garmin Giro dirka po Italiji deveta etapa Frosinone kolesarstvo kolesar EPA
Španec Joaquim Rodriguez je zmagovalec desete etape kolesarske dirke po Italiji. Z uspehom na 187 kilometrov dolgi preizkušnji od Civitavecchie do Assisija je član moštva Katjuša tudi prevzel rožnato majico vodilnega Kanadčanu Ryderju Hesjedalu (Garmin), ki zdaj zaostaja 17 sekund.

O današnji zmagi je odločal naporen zaključni vzpon z odseki, na katerih je bil klanec tudi 15-odstoten. Španski kolesar se je na njem najbolje znašel, napadel 300 metrov pred ciljem in imel na koncu dve sekundi naskoka pred najbližjima zasledovalcema Poljakom Bartszem Huzarskim in domačinom Giovannijem Viscontijem. "Pritisk je bil velik, saj mi je ta ciljni del res ustrezal. A nikoli ne moreš biti povsem stoodstotno prepričan, da bo šlo vse po načrtih," je bil po uspehu vesel Joaquim Rodriguez.

Rodriguez, lani je bil na Giru četrti v skupnem seštevku, je s torkovim prvim etapnim uspehom na italijanski dirki v svojo zbirko dodal še zadnji kamenček na velikih etapnih preizkušnjah, doslej je namreč že dobil eno etapo na dirki po Franciji in tri na domači Vuelti. Za vse pa se današnja naporna preizkušnja ni končala po željah; Luksemburžan Fränk Schleck je zaostal 26 sekund, specialist za sprinte Filippo Pozzatto pa je, tudi zaradi ponedeljkovega padca in poškodbe roke, moral odstopiti.

Edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale) je današnjo etapo z zaostankom 3:49 minute končal na 92. mestu, skupno pa je zdaj na 131. (+ 58:42). V skupnem seštevku dirke ima 33-letni Španec, ki je prvič oblekel rožnato majico, 17 sekund naskoka pred danes šestouvrščenim Ryderjem Hesjedalom, tretji je domačin Paolo Tiralongo z 32 sekundami zaostanka.

Kolesarji se bodo v sredo podali na 255 km dolgo pretežno ravninsko etapo od Assisija do Montecatinija Terma, ki pa jo bosta začinila dva vzpona pred ciljem.

Dirka po Italiji, deseta etapa (Civitavecchia - Assisi, 187 km), rezultati:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa/Katjuša) 4:25:05
2. Bartosz Huzarski (Pol/NetApp) + 0:02
3. Giovanni Visconti (Ita/Movistar) 0:02
4. Domenico Pozzovivo (Ita/Colnago) 0:06
5. John Gadret (Fra/AG2R La Mondiale)
6. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin)
7. Tom Jelte Slagter (Niz/Rabobank)
8. Dario Cataldo (Ita/Omega Pharma-Quickstep)
9. Roman Kreuziger (Češ/Astana)
10. Rigoberto Uran Uran (Kol/Sky) vsi isti čas
...
92. Gregor Gazvoda (Slo)/AG2R La Mondiale) 3:49

Skupno:

1. Joaquim Rodriguez Oliver (Špa/Katjuša) 40:27:34
2. Ryder Hesjedal (Kan/Garmin) + 0:17
3. Paolo Tiralongo (Ita/Astana) 0:32
4. Roman Kreuziger (Češ/Astana) 0:52
5. Benat Intxausti Elorriaga (Špa/Movistar)
6. Ivan Basso (Ita/Liquigas-Cannondale) 0:57
7. Damiano Caruso (Ita/Liquigas) 1:02
8. Dario Cataldo (Ita/Omega Pharma-Quickstep) 1:03
9. Eros Capecchi (Ita/Liquigas) 1:09
10. Rigoberto Uran Uran (Kol/Sky) 1:10
...
131. Gregor Gazvoda (Slo/AG2R La Mondiale) 58:42

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.