Šport
29 ogledov

Rogge in Coe na prižiganju olimpijskega ognja

MOK (na sliki predsednik Jacques Rogge) smučarkam skakalkam ne dovoli nastopa na Žurnal24 main
Četrtek bo še en mejnik pred letošnjim največjim športnim dogodkom, olimpijskimi igrami v Londonu.

Na ta dan bodo namreč v antični Olimpiji na tradicionalen način s pomočjo sončnih žarkov in zrcala prižgali olimpijski ogenj, ki bo nato potoval do prizorišča iger v Veliki Britaniji. Slavnostno odprtje iger bo 27. julija.

Prireditve v Grčiji se bosta udeležila tudi dva vodilna v svetu olimpizma: predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge ter predsednik organizacijskega odbora iger v Londonu 2012 Sebastian Coe. Kljub hudi krizi v državi pa naj bi bil na slovesnosti prisoten tudi grški predsednik Karolosu Papulias.

Plamenico z olimpijskim ognjem bo prvi prevzel grški maratonski plavalec Spiros Gianniotis. "Zame je to velik dogodek. Kar tresem se od vznemirjenja, za športnika je to velika čast," je po današnji generalki, ki je minila brez zapletov, dejal plavalec.

Plamenica bo nato še teden dni ostala v Grčiji, 17. maja pa jo bodo na starem atenskem stadionu, prizorišču prvih modernih iger leta 1896, predali Britancem. Zadnja nosilca bosta v Grčiji dvigalec uteži Piros Dimas in kitajski telovadec Li Ning, ki sta prižigala ogenj na prejšnjih igrah v Pekingu na stadionu Ptičje gnezdo.

Britanski del poti olimpijske bakle se bo začel 19. maja v Land's Endu, skrajni južni točki Velike Britanije, pot bo ogenj vodila po celotnem britanskem ozemlju, plamenica pa bo obiskala tudi Irsko. Skupaj bo pot dolga 12.875 kilometrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.