Šport
12 ogledov

Rogge posvaril Španijo

Jacques Rogge je na protidopinškem kongresu opozoril Španijo. Žurnal24 main
V Madridu se je začel svetovni protidopinški kongres. Predsednik MOK Jacques Rogge je v uvodnem govoru od Španije zahteval razjasnitev dopinškega škandala, imenovanega Operation Puerto.

V Madridu se je začel svetovni protidopinški kongres, na katerem bo do sobote sodelovalo okoli 1500 predstavnikov športnih organizacij in različnih vlad, ki se bodo dogovarjali o prihodnjem boju proti zlorabi prepovedanih poživil. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge je v uvodnem nagovoru od Španije zahteval razjasnitev dopinškega škandala, znanega pod imenom Operation Puerto. "Upam, da se bo primer dobro končal. Prav zanima me, kakšno odločitev bo sprejelo vrhovno sodišče v Španiji," je dejal Rogge. Operation Puerto je dopinški primer, ko je policija v racijah v povezavi z zdravnikom Eufemianom Fuentesom odkrila večje količine dopinških sredstev, zalog krvi in spiske športnikov, ki so bili označeni s kodami, a so jih preiskovalci že povezali z več znanimi kolesarji.

Na kongresu se bodo poskušali dogovoriti za novi protidopinški kodeks, ki bo omogočal večjo fleksibilnost pri izrekanju kazni. Obenem naj bi se zbrani dogovorili tudi za razširjeno pravilo o kronskih pričah, ki naj bi športnike vzpodbudilo, da bi spregovorili o prekrških drugih, sami pa naj bi bili deležni milejših kazni, in sicer tudi do 75 odstotkov. Odločitev o "enournem pravilu", na osnovi katerega bi športniki lahko sami odločili, kdaj točno bodo na voljo protidopinškim preiskovalcem, bodo najverjetneje prestavili na naslednje zasedanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.