Šport
1273 ogledov

Rogla na Vuelti le še šest sekund od rdeče majice

Primož Roglič Epa
V boju največjih favoritov Primož Roglič etapo končal le za svetovnim prvakom.

Dobre štiri kilometre dolg vzpon s povprečnim naklonom 12,3 odstotka je dal prvi odgovor, kateri kolesarji se bodo na koncu borili za najvišja mesta na Dirki po Španiji. Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v sedmi etapi osvojil drugo mesto, ciljno črto je prečkal v istem času kot zmagovalec Alejandro Valverde (Movistar).

Obema sta lahko sledila le Miguel Angel Lopez (Astana), ki je po etapi znova oblekel rdečo majico, in Nairo Quintana (Movistar), zasledovalca sta si nabrala šest sekund zaostanka. Kolumbijec ima zdaj v skupnem seštevku šest sekund prednosti pred Rogličem, Valverde zaostaja 16 sekund, Quintana pa 27. 

Odlično je znova nastopil tudi Tadej Pogačar (UAE), ki je na zadnjem vzponu izgubil stik z najboljšo četverico, v cilj pa je prišel kot sedmi, 51 sekund za svetovnim prvakom. V skupnem seštevku je napredoval na šesto mesto, njegov zaostanek znaša 2:36 minute.

Čeprav so bili v begu dneva nekateri zelo močni kolesarji (Philippe Gilbert, Sergio in Sebastian Henao, Gianluca Brambilla), so favoriti s svojimi pomočniki poskrbeli, da so prišli prvi na vrh kratkega, a sladkega vzpona, kot ga je poimenoval Roglič.

Na dnu vzpona je imel slovenski zvezdnik Jumbo-Visme še dva pomočnika, a se je cesta hitro postavila pokonci in spredaj so ostali še Roglič, Valverde, Quintana in Lopez. Quintana je večino časa narekoval ritem, a je z enim očesom skrbel za moštvenega kolega Valverdeja. Ta je s svojimi izkušnjami prihranil kakšen atom moči več in jih vložil v zadnje metre, ko je močno pospešil in se razveselil 12. etapne zmage na Vuelti.

Roglič je bil na cilju zadovoljen z razpletom dneva. "Bil je kratek, a sladek vzpon. Valverde je zelo dober, to je dokazal. Vesel sem, kako gredo stvari. Zadovoljen sem z drugim mestom," je dejal in se posebej zahvalil ekipi, ki je dobro skrbela zanj.

Za najboljšo četverico je do cilja prišel Poljak Rafal Majka (+0:42), zatem Španec Ion Izagirre (+0:48), sledila sta dva člana UAE Emirates, Pogačar in Italijan Fabio Aru sta zaostala 51 sekund. Nosilec rdeče majice v današnji etapi Dylan Teuns je stik z najboljšimi izgubil že na predzadnjem klancu, dobrih 26 kilometrov od cilja. Kmalu za njim je popustil tudi drugi v skupnem seštevku Španec David de la Cruz.

Ker bo Lopez v soboto znova v rdeči majici, bo belo za najboljšega mladega kolesarja spet nosil Pogačar, ki je v tem seštevku drugi. Po sedmih etapah se zdi, da so v boju za zmagovalni oder ostali le še Lopez, Roglič, Valverde in Quintana. Zaostanek petega Majke znaša že minuto in 58 sekund.

Preostala slovenska trojka na Vuelti je tokrat končala v ozadju. Luka Pibernik (Bahrain-Merida) je bil 125., Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) 151. in Domen Novak (Bahrain-Merida) 162. Skupno je Mezgec 113., Pibernik 120. in Novak 153.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.