Šport
3714 ogledov

Roglič s predrto zračnico, diskvalifikacija zmagovalca

sam bennett Epa Sam Bennett se je takole veselil zmage, a je bil naknadno diskvalificiran.
Primož Roglič, ki danes praznuje 31. rojstni dan, ima tudi po devetih etapah v skupnem seštevku 13 sekund zaostanka za lastnikom rdeče majice Richardom Carapazom.

Nemec Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) je zmagovalec devete etape dirke po Španiji, potem ko so Irca Sama Bennetta (Deceuninck-Quick-Step) sodniki diskvalificirali zaradi udarca z ramo v zaključku etape. Drugi je bil Belgijec Gerben Thijssen (Lotto Soudal), tretji pa Nemec Max Kanter (Sunweb). Med favoriti ni prišlo do sprememb.

V rdeči majici vodilnega ostaja Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers), ki ima 13 sekund prednosti pred današnjim slavljencem Primožem Rogličem (Jumbo-Visma), ki je obdržal zeleno majico najboljšega po številu osvojenih točk v zaključkih etap.

Danes Kisovčan praznuje 31. rojstni dan, najlepše darilo na Vuelti pa si je poklonil že dan prej z veličastno zmago v osmi etapi, s čimer se je približal lanskemu zmagovalcu Gira. Danes ga je cesta "nagradila" zgolj s predrto zračnico v zadnjih 13 kilometrih preizkušnje. Po menjavi kolesa se je nato brez težav priključil glavnini.

"Ponavadi praznujemo, saj smo ponavadi v tem času že končali sezono. Smo v drugačnih časih, še vedno dirkamo, a vseeno uživamo," je že pred etapo dejal Roglič. "Ni pomembno, na katerem mestu si v skupnem seštevku. To pač moraš sprejeti. Seveda drugo mesto ni slab položaj, a moramo ostati zbrani v vsaki etapi," je dejal 31-letni kolesar, ki ga zahtevne etape čakajo konec tedna z dvema gorskima ciljema, od tega v nedeljo na sloviti Angliru.

roglič | Avtor: Epa Epa

V sicer za favorite precej dolgočasni ravninski etapi od Castrillo del Vala do Aguilar de Campoa sta takoj na začetku pobegnila Kolumbijec Juan Felipe Osorio (Burgos) in Španec Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros), ki sta izkoristila dan v ospredju za nastavljanje kameram za zadovoljstvo sponzorjev ekip, ki izvirata ravno s severnega dela Španije.

Ubežnika sta si nabrala največ pet minut in pol prednosti, glavnina pa ju je večji del etape nadzirala na nekje dveh do treh minutah naskoka, ujela pa ju je 21 kilometrov pred koncem etape po Kastilji in Leonu.

V zadnjem delu etape so v ospredje prišle sprinterske ekipe. V boju na čelu glavnine v zadnjih petih kilometrih je znova odlično delo opravilo moštvo Deceninck-Quick-Step, ki je Bennetta pripeljalo v sijajen položaj za sprint, ki ga je 30-letnik zlahka dobil, a le začasno, saj so se pri Trek Segafredu pritožili na razplet.

Sodniki so Bennetta zaradi udarca z ramo, ko se je želel Latvijec Emils Liepins vriniti v vlak Irčevega moštva, diskvalificirali, zmago pa je naknadno slavil Ackermann.

"Tega nisem pričakoval, a ko sem videl posnetek, je treba priznati, da to ni bilo pošteno od Bennetta. Mislim, da moramo po številnih padcih paziti eden na drugega v hitrih zaključkih. Žal mi je za Sama, a moramo dirkati pošteno," je o incidentu dejal zmagovalec devete etape.

V petek bo na sporedu še ena etapa bodisi za sprinterje bodisi za ubežnike od Castro Urdialesa do Suancesa (185 km). Zadnja dva kilometra bosta sicer potekala navkreber s povprečnim naklonom okoli štiri odstotke, kar pa ne bi smelo prinesti sprememb med najboljšimi v skupnem seštevku.

Izidi 9. etape (Castrillo del Val - Aguilar de Campoo, 157,7 km):
 1. Pascal Ackermann (Nem/Bora-Hansgrohe)        3:39:55
 2. Gerben Thijssen (Bel/Lotto Soudal)          isti čas
 3. Max Kanter (Nem/Sunweb)
 4. Jasper Philipsen (Bel/UAE Team Emirates)
 5. Jakub Mareczko (Ita/CCC Team)
 6. Alexis Renard (Fra/Israel Start-Up Nation)
 7. Jon Aberasturi (Špa/Caja Rural-Seguros)
 8. Lorenzo Manzin (Fra/Total Direct Energie)
 9. Robert Stannard (Avs/Mitchelton-Scott)
10. Reinardt Jense van Rensburg (NTT Pro Cycling)
...
43. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)             isti čas

- skupni vrstni red:
 1. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)      36:11:01
 2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)               + 0:13
 3. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)      0:28
 4. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                0:44
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                        1:54
 6. Felix Grossschartner (Avt/Bora-hansgrohe)       3:28
 7. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)       isti čas
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)               3:35
 9. Marc Soler (Špa/Movistar)                       3:40
10. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                3:47
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.