Šport
461 ogledov

Roglič kljub menjavi kolesa ubranil rdečo majico

primož roglič Epa
Dan po zmagi na koronometru je vodilni kolesar na dirki po Španiji Primož Roglič zadržal slabih 40 sekund prednosti pred Richardom Carapazom.

Belgijec Tim Wellens je zmagovalec 14., 204,7 kilometra dolge etape kolesarske dirke po Španiji od Luga do Ourenseja. Razgibana trasa je bila kot nalašč za ubežnike, Belgijec pa je bil na krajšem zaključnem vzponu najhitrejši izmed šesterice. Drugo mesto je v sprintu zasedel Kanadčan Michael Woods, tretje pa Čeh Zdenek Štybar.

Skupina favoritov je zaostala slabe štiri minute, v njej je bil tudi vodilni Primož Roglič, ki je tako zadržal 39 sekund prednosti pred drugouvrščenim Ekvadorcem Richardom Carapazom.

tim wellens | Avtor: Epa Epa
"Danes res ni bilo lahko zmagati. Težko je bilo priti v beg, ko vendarle sem, so ostali sami dobri kolesarji. Napadel sem v zadnjem spustu, ostali smo le še Woods in Štybar. Mislil sem, da bomo prišli v cilj s prednostjo pred drugimi tremi ubežniki, vendar so nas ujeli. Najbolj sem se bal Dylana Van Baarleja, videti je bil močan, toda očitno je bil le dober igralec."

"Danes smo bili res najmočnejši Woods, Štybar in jaz, kar se je pokazalo tudi na zadnjem vzponu. Vedel sem, da moram tehničen sprint začeti kot prvi, potem pa le ostati v notranjosti zavojev. Woods me zato ni mogel prehiteti," je etapo opisal Wellens, kolesar ekipe Lotto Soudal, ki je bil na letošnji dirki najboljši že v peti etapi. Tako ima zdaj po dve etapni zmagi tako na Giru kot na Vuelti, manjka pa mu zmaga na Touru.

"Naša ekipa je sem prišla po eno etapno zmago, ko smo jo dosegli, smo začeli razmišljati o drugi. Današnja etapa mi je ustrezala, že nekaj časa sem jo imel podčrtano. A kot sem že rekel, v takih etapah moraš biti ob pravem času na pravem mestu. Meni je to danes uspelo, vse se mi je odvijalo kot po maslu," je bil zadovoljen 29-letnik, ki se je veselil jubilejne, 30. zmage v profesionalni konkurenci.

primož roglič | Avtor: Epa Epa
V glavnini so kolesarji Jumbo Visme brez težav nadzorovali položaj. Napadov na Rogliča, ki je moral dobrih 40 kilometrov pred ciljem zaradi okvare zamenjati kolo, ni bilo, tudi na zadnjem dvokilometrskem vzponu, katerega največja naklonina je bila šestodstotna, ni poskušal nihče.

Nekateri so celo menili, da bo v sprintu spet poskusil pridobiti kakšno sekundo tudi Zasavec, a se tokrat ni odločil za napad, raje je varčeval z močmi, ki jih bo potreboval v naslednjih etapah. Kljub temu pa je v skupini favoritov v cilj prišel kot tretji, skupno pa kot deseti, izmed najboljših v skupnem seštevku je bil pred njim le Irec Dan Martin.

V četrtek bo na sporedu etapa od Mosa do Puebla de Sanabrie, vsebovala bo pet vzponov tretje kategorije, cilj pa bo po spustu z zadnjega.

Izidi (Lugo-Ourense, 204,7 km):
 1. Tim Wellens (Bel/Lotto Soudal)             4:37:05
 2. Michael Woods (Kan/EF)
 3. Zdenek Štybar (Češ/Deceuninck-Quickstep)
 4. Dylan Van Baarle (Niz/Ineos Grenadiers)   isti čas
 5. Marc Soler (Špa/Movistar)                   + 0:11
 6. Thyman Arensman (Niz/Sunweb)                  0:13
 7. Pierre Luc Perichon (Fra/Cofidis)             3:11
 8. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)    3:44
 9. Gonzalo Serrano (Špa/Caja Rural-Seguros RGA)
10. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)           isti čas

- skupni vrstni red:
 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)              53:57:05
 2. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)         + 0:39
 3. Hugh Carthy (VBr/EF Pro Cycling)                 0:47
 4. Daniel Martin (Irs/Israel Start-Up Nation)       1:42
 5. Enric Mas (Špa/Movistar)                         3:23
 6. Wout Poels (Niz/Bahrain-McLaren)                 6:15
 7. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)        7:14
 8. Alejandro Valverde (Špa/Movistar)                8:39
 9. Aleksandr Vlasov (Rus/Astana)                    8:48
10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)         9:23
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.