Šport
7 ogledov

Rogliču Dirka po Sloveniji

kolesarska dirka po Sloveniji Saša Despot
Primož Roglič, kolesar domače ekipe Adria Mobil, je zmagovalec 22. dirke po Sloveniji. Zadnjo etapo, 165,5 kilometrov dolgo preizkušnjo od Rogaške Slatine do Novega mesta, je dobil Marko Kump, prav tako član novomeške ekipe.

Primož Roglič je Sloveniji prikolesaril enajsto zmago na domači kolesarski pentlji, enajst jih imajo tudi tujci.

Nekdanji smučarski skakalec, letos že zmagovalec dirke po Azerbajdžanu, je rumeno majico prevzel v soboto v kraljevski etapi s ciljnim vzponom na Tri Kralje, v sklepni pa je s pomočjo moštvenih kolegov prednost pred tekmeci v skupnem seštevku brez težav ubranil. Novomeščani so slavili tudi v zadnji etapi, ko je po pričakovanjih do uspeha prišel tudi njihov najboljši sprinter Marko Kump.

Od domačinov je pred Rogličem dirko po Sloveniji leta 2012 nazadnje dobil Janez Brajkovič. Leta 2008 in 2006 je bil najboljši Jure Golčer, leta 2007 Tomaž Nose, leta 2003 in 2004 Mitja Mahorič, leta 2000 Martin Derganc, leta 1998 Branko Filip, leta 1995 Valter Bonča in leta 1993 Boris Premužič, ki je tudi prvi zmagovalec slovenske pentlje.

Niti vseskozi v rokah Adrie Mobil

Danes je sicer s pobegom poizkusilo sedem kolesarjev, vendar jih je glavnina 26 km pred ciljem ujela. Na ulicah Novega mesta, ki letos obeležuje 650. obletnico, se je začel boj za čim boljši položaj. Kump zaključnega sprinta ni začel povsem v ospredju, toda Dolenjska puščica, kot je vzdevek zmagovalca četrte etape, je v zadnjih metrih ob navdušenju navijačev švignil mimo konkurentov.

"Cela etapa je potekala dokaj mirno. Z ekipo smo nadzirali potek dirke, držali rumeno majico na varni razdalji. V drugi polovici nam je na pomoč priskočila ekipa Lampreja, ki je imela v svojih vrstah sprinterje. Nato pa krogi v Novem mestu in kaotičen sprint glavnine. Ampak za ta zaključek je to normalno," je etapo podoživel Novomeščan.

V zadnji etapi je drugo mesto osvojil Argentinec Maximiliano Ariel Richeze, tretjega Britanec Christopher Sutton. Od Slovencev se je izkazal še Martin Otoničar s 14. mestom.

"Ne, ni bila. Malce je bila etapa nelagodna, ni šel takoj beg. Prva ura je hitro minila. Nismo se vozili počasi, je pa zato vsaj hitro minil dan. Ves čas sem razmišljal, da bom čim bolj varen. V Novem mestu poletiš ob množici navijačev," je na vprašanje, ali je bila rumena majica danes kdaj ogrožena, odgovoril Roglič.

Poleg Rogliča, ki med profesionalci dirka od leta 2013, vsa leta je član Adrie Mobila, sta na odru stala še Španec Mikel Nieve iz Sky na drugem in zmagovalec dirke leta 2006 in 2008 Jure Golčer iz ekipe Felbermayer na končnem tretjem mestu. Novomeška ekipa je imela v deseterici še enega člana, Hrvat Radoslav Rogina je bil šesti.

Poleg zmagovalca dirke in lastnika rumene majice Rogliča je Adria Mobil osvojila še belo majico za najboljšega mladega kolesarja - to je osvojil Domen Novak, ki je bil skupno na 16. mestu. Novomeščani so bili tudi najboljša ekipa, za 31 sekund so premagali sloviti Sky.

Dve majici v Italijo

Rdečo majico za najboljšega kolesarja po številu točk je domov odnesel Italijan Davide Appollonio, pikčasto majico za najboljšega hribolazca si je prikolesaril Italijan Mauro Finetto, za njim sta končala dva člana Adrie Mobila, Roglič na drugem in Klemen Štimulak na tretjem mestu, oba z 12 točkami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.