Šport
29 ogledov

Roker Bilić išče prave kockaste note

hrvaška nogometna reprezentanca EPA
Hrvati so pred začetkom letošnjega Eura le izgnali demone izpred štirih let, ko jih je na srce parajoč način izločila Turčija. Prav Turke so namreč premagali v dodatnih kvalifikacijah, tako da celjenje ran ne more biti več izgovor za varovance Slavena Bilića, za katerega bo to po šestih letih na kockasti klopi zadnji veliki turnir.

Kvalifikacije:

Hrvaški se po tragičnem izpadu proti Turčiji v četrtfinalu zadnjega evropskega prvenstva ni uspelo uvrstiti na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, precej pisane predstave pa so zaznamovale tudi njihovo na koncu sicer uspešno pot na Poljsko in v Ukrajino. Po porazu proti Grčiji (0:2) so osvojili drugo mesto v svoji kvalifikacijski skupini, takoj za prvaki iz leta 2004, služba selektorja Slavena Bilića pa je (ne prvič) visela na nitki. Bilić in njegovi varovanci so se nato v dodatnih kvalifikacijah izkazali in še posebej sladko maščevali Turkom za nesrečni dunajski izpad, saj so jih s 3:0 šokirali že sredi Istanbula, potem pa z domačim remijem na Maksimirju potrdili uvrstitev na prvenstvo.

• Doživite norijo Eura na zurnal24.si!

Napoved:

Hrvati so bili le sekunde oddaljeni od polfinala na Euru 2008, podoben uspeh pa se zdi na letošnjem turnirju praktično nemogoč. Duševne brazgotine po izenačenju Turkov v 120. minuti podaljška in kasnejšem porazu po streljanju enajstmetrovk so se resda že zacelile, a v težki skupini s svetovnimi in evropskimi prvaki Španci, starimi znanci Italijani in nepopustljivimi Irci bodo kockasti imeli veliko težje delo kot pred štirimi leti, ko so v izločilne boje prišli prek Avstrije, Poljske in Nemčije.

Okostje ekipe je na čelu s selektorjem Bilićem ostalo praktično nespremenjeno, prav zato pa bi lahko starost nekaterih v preteklosti ključnih mož, kot so vratar Stipe Pletikosa in branilca Josip Šimunić ter Darijo Srna, negativno vplivala na njihovo tekmovalno svežino. Pred obračunom z mojstri podaj Španci in prav tako tehnično dovršenimi Italijani bo verjetno ključna že prva tekma proti Irski, kjer bo štela le in samo zmaga.

Kako ranljiva je lahko hrvaška zadnja vrsta je na februarski prijateljski tekmi dokazal Milanov zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki je na Maksimirju skupaj s soigralci z lahkoto zabijal za končnih 3:1.

Zvezdnik: Luka Modrić

Upi Hrvatov bodo na Euru večinoma počivali v nogah Tottenhamovega vezista Luke Modrića, čigar forma je po nekaj izjemnih tekmah na začetku sezone proti koncu, skladno z ekipo, močno upadla. Koliko moči je nekdanji as zagrebškega Dinama prihranil za tekme na Poljskem je glavno vprašanje, ki muči hrvaške navijače, potem ko je Modrić po špekulacijah o odhodu h kateremu izmed angleških rivalov v letošnji sezoni odigral nekaj najboljših tekem kariere.

Predsednik kluba Daniel Levy je namreč trmasto zavračal ponudbe Chelseaja in Modrića kljub drugačnim obljubam zadržal v klubu, Spursi pa so bili dolgo časa celo v igri za naslov prvaka, a so se njihove predstave vse od odhoda Fabia Capella z mesta angleškega selektorja močno poslabšale. Zdaj 26-letni Modrić je za Hrvaško nepogrešljiv vse od takrat, ko je še kot 20-letni fant debitiral na prijateljski tekmi z Argentino. Svoj talent je pokazal že na svetovnem prvenstvu leta 2006, ko so Hrvati za las zgrešili uvrstitev v osmino finala.

Hrvaška Češka Michal Kadlec Darijo Srna | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Je izjemen igralec," je pred časom dejal trener Tottenhama Harry Redknapp, eden njegovih največjih oboževalcev. "Ima ta talent, da si iz ničesar ustvari prostor. Prav tako je odličen vzor ostalim igralcem, nikoli ne povzroča težav." Po treh zaporednih naslovih prvaka z Dinamom je Modrić zasijal na Euru 2008, kjer so Hrvati kasneje izpadli po dramatičnem obračunu s Turki. Modrić je bil prvi od treh Hrvatov, ki so zgrešili strel z enajstih metrov. Tržna vrednost: 39 milijonov evrov.

Kapetan: Darijo Srna

Še nekaj tekem loči Darija Srno od večnosti, saj se z 90 nastopi nezadržno približuje rekorderju Dariu Šimiću, ki je svojo reprezentančno pot sklenil z okroglimi stotimi tekmami v dresu z državnim grbom. Neumorni tekač na desnem boku je za lagodno življenje v Ukrajini v preteklosti zavračal ponudbe evropskih velikanov, kapetan Šahtarja pa bo za igranje v svoji drugi domovini moral uvrstiti v izločilne boje.

Zanimivo - če bi Hrvati v skupini C osvojili prvo mesto bi četrtfinale igrali ravno v Donecku, v Kijevu pa, če bi bili v družbi Špancev in Italijanov drugi. Usoda? "Španija, Italija in Irska so zelo močne ekipe, ampak Hrvaška lahko vedno slavi na velikih tekmah proti favoritom," je pred Eurom napovedal hrvaški kapetan. Tržna vrednost: 14 milijonov evrov.

Vzhajajoča zvezda: Ivan Perišić

Mladi napadalni vezist Borussie Dortmund je v letošnji sezoni navdušil v postavi nemških prvakov, kjer pa tako kot v reprezentanci še zdaleč nima zagotovljenega mesta v prvi postavi. Med vrhunce sezone Ivana Perišića prav gotovo sodi izjemen volej na tekmi Lige prvakov proti Arsenalu, s katerim je 23-letni nogometaš v izdihljajih tekme zabil enega izmed golov sezone in rešil izenačenje za Dortmundčane.

Vse kljub vsemu ni bilo rožnato za Splitčana, saj je še pred nekaj meseci tarnal nad (pre)majhno minutažo, ki mu jo je namenjal trener Jürgen Klopp. "Sem sem prišel igrat, ne pa sedeti na klopi. Ko vidim, kako zmagujemo, medtem ko jaz sedim na klopi, takrat umiram," je dejal Perišić. Kakšnih povračilnih ukrepov s strani nemškega trenerja ni bilo, saj je bil Perišić med strelci tudi ob odločilni zmagi Dortmunda nad Borussio Mönchengladbach, ki jim je prinesla še drugi zaporedni bundesligaški krožnik. Tržna vrednost: 6 milijonov evrov.

Olić Bilić | Avtor: EPA EPA

Selektor: Slaven Bilić

Biti Slaven Bilić je bilo v zadnjih letih kot biti na neskončni vožnji z vlakom smrti. Potem, ko je s svojimi varovanci očaral nogometni svet in se na las približal polfinalu Eura 2008, nato pa Dunaj zapustil v solzah, je preživel kar nekaj pozivov po odstopu, kar je verjetno še okrepilo njegovo željo po morda zadnjem velikem turnirju z ekipo, ki jo vodi že od leta 2006.

Podobne epizode je Bilić doživljal že kot igralec, svetovna nogometna javnost pa si ga je zapomnila predvsem po dogodkih iz leta 1998, ko je kot član bronaste hrvaške reprezentance v polfinalu svetovnega prvenstva poskrbel, da je francoski kapetan Laurent Blanc, zdaj francoski selektor, dobil rdeči karton moral izpustiti finalno tekmo. Skupini Francije in Hrvaške in usodi obeh selektorjev bi se lahko spet prekrižali že v četrtfinalu.

43-letnega Splitčana je epizoda močno zaznamovala, še posebej v Franciji, kjer se trenerske kariere gotovo ne more nadejati, si pa je z vodenjem hrvaške izbrane vrste naredil vse prej kot slabo reklamo. Bilić je pred prvo pravo službo kot začasni trener vodil svoj domači Hajduk Split, nato pa pred prevzemom članske sodeloval še z mlado hrvaško reprezentanco. Na prejšnje evropsko prvenstvo so se Hrvati z Bilićem na čelu uvrstili v stilu in z dvema zmagama nad Anglijo, ki je ostala brez Eura in brez selektorja Steva McClarna, je bil Bilić celo v kombinacijah za odhod v Premier League.

Njegove delnice so še narasle po uvrstitvi v četrtfinale, kjer pa so Hrvati izgubili že večkrat omenjeno tekmo s Turčijo, po kateri se je Bilić odločil ostati in začeti dolgotrajno celjenje ran, ki bi ga vsaj dvakrat kmalu stalo službe. Preživel je neuspešne kvalifikacije za SP 2010, nato pa se z varovanci v velikem slogu pobral, ko je bilo to najtežje, sredi Istanbula, kjer so kockasti dosegli težko pričakovano zmago za dušo. Diplomirani pravnik in, podobno kot njegov slovenski kolega Slaviša Stojanović, navdušen roker, bo moral na turnirju zadeti prav vse note, če bo želel ponoviti uspeh izpred štirih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.