Šport
17 ogledov

Rokomet drvi v prepad

Talant Dušebajev (v sredini) se je lani takole veselil zmage v Ligi prvakov. Ciu Žurnal24 main
Talant Dušebajev, nekdaj odlični organizator igre in zdaj trener Ciudad Reala, ceni Pajoviča, računa pa tudi na Zormana. Na vsakem svetovnem prvenstvu gleda slabši rokomet.
 

Preberite še

Šola: Rad bi bil predsednik države
Čupić iz Gorenja?
Finale SP: Petelinjenje virtuozov (VIDEO).

Ne glede na rezultat finala, katera je za vas boljša reprezentanca: Hrvaška ali Francija?
To sta odlični ekipi, trenutno najboljši na svetu. Že pred SP sem napovedal, da bosta igrali v finalu. Francozi zato, ker imajo zagotovo najboljšo obrambo na svetu, odličnega vratarja Omeyerja, Karabatića in hitra krila. Hrvati pa so izpopolnili obrambo 3-2-1, ki večini reprezentanc povzroča veliko težav. Imajo tudi izjemna organizatorja igre, zato na takih tekmah vedno odločajo malenkosti.

Kateri rokometaš na SP vas je najbolj navdušil?
Mlada Hrvata, Domagoj Duvnjak in Ivan Čupić. Odigrala sta odlično prvenstvo, čeprav še nimata toliko izkušenj z velikih tekem.

Dušebajev je bil razočaran nad kakovostjo rokometa na 21. SP na Hrvaškem. © AFP

 
So vas Španci, ki so končali šele na 13. mestu, zelo razočarali?
Zelo, zelo. Nihče ni pričakoval tistega usodnega poraza proti Južni Koreji. Takrat smo bili vsi šokirani. Vedeli smo, da se ta generacija še išče, pa vendar smo bili vsi prepričani, da se bomo uvrstili vsaj v drugi del tekmovanja.

Bi prevzeli mesto španskega selektorja?
Ne. V trenerskem poslu sem premalo časa, da bi prevzel tako odgovorno funkcijo. Kot trener še vedno delam ogromno napak, se učim in to v klubu lahko počnem, ker ni vsaka tekma odločilna. Na velikih tekmovanjih pa si lahko privoščiš le malo kiksov, tudi samo eden te lahko veliko stane. Poleg tega bi kot selektor delal le od 50 do 60 dni na leto, kar bi bilo zame premalo. Pogrešal bi vsakodnevno delo, treninge, tekme in adrenalin.

 
 

Kakovost rokometa  je na velikih tekmovanjih padla. Na vsakem SP gledam slabši rokomet.

Talant Dušebajev

 
Kakšni so vaši vtisi po 21. SP?
Urnik tekmovanja je zagotovo prenaporen. Reprezentance so v prvih šestih dneh odigrale pet tekem. To je enostavno preveč. Zato imajo najboljši rokometaši v zadnjih letih tudi toliko težav s poškodbami. Zdaj se bodo v klube vrnili povsem izmučeni in bodo potrebovali nekaj tednov, da se bodo psihično in fizično spočili. Odgovorni v svetovnem in evropskem rokometu bodo morali nekaj spremeniti, ker je tudi kakovost rokometa na velikih tekmovanjih padla. Na vsakem SP gledam slabši rokomet. Tega pa si zagotovo ne želi nihče.

Bo Ciudad Real v tej sezoni znova osvojil vse, kar se osvojiti da? Tudi Ligo prvakov?
To je težko napovedati. Zagotovo bomo naredili vse, da bi ponovili uspehe iz prejšnje sezone. Vendar pa je konkurenca v španskem prvenstvu z odlično Barcelono na čelu res huda. V Ligi prvakov pa nas v drugem delu čakata dva izjemno težka tekmeca, že omenjena Barcelona in Kiel, ki smo ga v zadnjem finalu komaj spravili na kolena. Prav zato je težko karkoli napovedovati.

Dušebajev, ki naj bi imel kratek stik z Zormanom, v nadaljevanju sezone računa na slovenskega reprezentanta. © Gregor Katič

 
Ali tudi v prihodnjih sezonah računate na Uroša Zormana in Aleša Pajoviča?
Pajoviču pogodba poteče po koncu te sezone, a smo se z njim že pogovarjali o podaljšanju sodelovanja. Je zelo dober obrambni igralec, ki prav pride tudi v napadu. Zorman je imel v zadnjem času nekaj težav s poškodbo, a v nadaljevanju računam tudi nanj.

Petar Metličić želi zapustiti Ciudad Real in se vrniti bliže domu. Ga boste izpustili, čeprav ima še enoinpolletno pogodbo?
Ne vem, o tem je zdaj težko govoriti. Najprej moramo narediti vse, da tudi v tej sezoni osvojimo čim več lovorik, potem pa se bomo z vsemi pogovorili, kaj si želijo.

Kako je na vaš klub vplivala finančna kriza?
Mislim, da se tako kot vsi tudi Ciudad Real ne bo mogel izogniti tej krizi. Ampak kljub temu verjamem, da bomo obdržali najboljše rokometaše in da bomo tudi v prihodnje v boju za vrh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.